Αστάθμητος παράγοντας για την έκβαση μιας χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα αποτελούν τα δαιδαλώδη τούνελ που χρησιμοποιούν οι ένοπλοι της Χαμάς και που συνθέτουν ένα τεράστιο δίκτυο από σήραγγες, μια πόλη κάτω από την πόλη.

Ο διεθνολόγος και στρατηγικός αναλυτής, Θανάσης Δρούγος, μίλησε σχετικά με το πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο αλλά και για το αν μια τέτοια επιχείρησει θα στεφθεί με επιτυχία.

Ειδικότερα, ο κ. Δρούγος ερωτηθείς για το πότε θεωρεί ότι μπορεί να συμβεί η χερσαία απόβαση των δυνάμεων του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας απάντησε: «Η επίθεση αυτή βρίσκεται οπωσδήποτε στο μυαλό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας. Εκτιμώ ότι μέσα στις επόμενες 2 – 3 μέρες βλέπω να προχωρούν μέσα σε αυτή την κίνηση».

Ωστόσο, ο ίδιος δεν θεωρεί ότι η επίθεση αυτή θα έχει μεγάλη επιτυχία.

Στην τοποθέτησή του ο διεθνολόγος τόνισε παράλληλα και την σημασία του δαιδαλώδους συστήματος τούνελ που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας: «Σε πρόσφατη μελέτη του 2022 που έγινε φθάνουν τα τούνελ αυτά και τα 240χλμ».

Πάνω από 1700 νεκροί και από τις δυο πλευρές

Την ίδια ώρα, σε 1.417 ανέρχεται ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στον αποκλεισμένο αυτό παλαιστινιακό θύλακα το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας της περιοχής.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 447 παιδιά και 248 γυναίκες. Επίσης, 6.268 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί εκεί.

Το Ισραήλ από την πλευρά του μετράει 1300 νεκρούς.

Και δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή

Μετά το USS Gerald R. Ford, το USS Dwight D. Eisenhower είναι το δεύτερο αεροπλανοφόρο που θα πλεύσει κοντά στο Ισραήλ. Ο Ναύαρχος Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υποστήριξε πως δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο θα βρεθεί στη Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν όταν έγινε γνωστή η πρώτη μετακίνηση αεροπλανοφόρου πως η παρουσία του «Gerald R. Ford» στην πολύπαθη γωνιά της Μεσογείου, έχει στόχο την αποτροπή, παρά την ευθεία ανάμειξη της Ουάσιγκτον στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Βομβαρδίζουν τα αεροδρόμια σε Δαμασκό και Χαλέπι

Παράλληλα, εκτός λειτουργίας τέθηκαν τα δύο κύρια αεροδρόμια της Συρίας, αυτό της πρωτεύουσας Δαμασκού και εκείνο της βόρειας πόλης του Χαλεπίου, έπειτα από ισραηλινές επιδρομές που εξαπολύθηκαν σήμερα με στόχο τα δύο αυτά αεροδρόμια, μετέδωσαν συριακά μέσα ενημέρωσης.

Οι «ταυτόχρονες» αεροπορικές επιδρομές «κατέστρεψαν τους διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης των δύο αεροδρομίων, θέτοντάς τα εκτός λειτουργίας», τόνισε συριακή στρατιωτική πηγή σε κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το συριακό φιλοκυβερνητικό μέσο ενημέρωσης Sham FM ανέφερε ότι η συριακή αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε ως απάντηση στις επιθέσεις.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 μετέδωσε ότι ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε δύο ταυτόχρονες επιθέσεις στα δύο αεροδρόμια.

Πηγές ανέφεραν ότι οι επιδρομές στα αεροδρόμια έχουν σκοπό να διαταράξουν ιρανικές γραμμές ανεφοδιασμού προς τη Συρία.

Ο ισραηλινές επιθέσεις γίνονται ενώ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν αναμένεται να επισκεφτεί τη Συρία.