Η υπόθεση των τουρκικών F-16 δεν πάει και τόσο καλά στο αμερικανικό Κογκρέσο. Υπάρχει ήδη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση της συμφωνίας του Βίλνιους. Ότι δηλαδή η Τουρκία θα πάρει τα F-16 σε αντάλλαγμα της άρσης του βέτο της εναντίον της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Όπως μάλιστα μου εξηγεί ο Δημήτρης Καιρίδης, υπουργός σήμερα αλλά καθηγητής διεθνών σχέσεων, η νίκη του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας στον Καύκασο, με τον αφοπλισμό των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενδέχεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την τουρκική υπόθεση στο Κογκρέσο, όπου το ισχυρό αρμενικό λόμπυ πνέει τα μένεα εναντίον του Ερντογάν. Ο χρόνος πιέζει και η Αμερική μπαίνει για τα καλά σε προεκλογική περίοδο με τα περιθώρια να ασκήσει την επιρροή του στο Κογκρέσο ο Πρόεδρος Μπάιντεν, υπέρ της Τουρκίας, συνεχώς να στενεύουν. Σημειωτέον, ότι η γυναίκα του Μενέντεζ είναι Αρμένια και μάλλον δεν έχει «μαλακώσει» από τις τελευταίες εξελίξεις…

***

Μια μη ανακοινώσιμη σύσκεψη για τις επικίνδυνες περιφέρειες

Είναι μερικές κυβερνητικές συσκέψεις που λόγω του αντικειμένου τους δεν ανακοινώνονται. Μία από αυτές, τις «μη ανακοινώσιμες» έγινε χθες παρουσία του γενικού διευθυντή της ΝΔ Γιάννη Σμυρλή, του πολυπράγμων Θανάση Νέζη και του γενικού γραμματέα του κόμματος και κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη με υποψηφίους περιφερειάρχες σε Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο, Πελοπόννησο, Δυτική Μακεδονία κι Ανατολική Μακεδονία- Θράκη. Ήταν παρόντες και βουλευτές από τις περιφέρειες αυτές. Αντικείμενο; Η παροχή βοήθειας για τη μάχη των περιφερειών που έρχεται. Κυρίως ζητήθηκε από τους βουλευτές να βοηθήσουν, να τρέξουν και αυτοί για τον σταυρό. Την εκτενή αναφορά πάντως των περιφερειών δεν την κάνουμε για να πάρει δημοσιογραφικά «όγκο» η στήλη ή για να δείξουμε πόσο καλό ρεπορτάζ κάνουμε. Γράψαμε τις περιφέρειες καθώς μαζί με την ειδική περίπτωση της Θεσσαλίας αποτελούν τις περιοχές αυτές της χώρας όπου η ΝΔ χτυπιέται πολιτικά.

***

Τα πηγαδάκια των βουλευτών της ΝΔ, ο Κασσελάκης και η Αχτσιόγλου

Άρχισε χθες, εν μέσω διαδηλώσεων και απεργιών η συζήτηση του νομοσχεδίου Εργασίας, αλλά στο περιθώριο της συζήτησης, στα «πηγαδάκια» βουλευτών (προσέξτε της ΝΔ) στο Περιστύλιο η συζήτηση που διεξαγόταν ήταν σχεδόν μονοθεματική. Είχαν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην πολεμική διάσταση που έχει λάβει η εσωκομματική μονομαχία Κασσελάκη – Αχτσιόγλου και έκαναν προβλέψεις ποιον ή ποια ευνοεί: Σας μεταφέρω, λοιπόν (και αμαρτίαν ουκ έχω) τι συζητούσαν σε ένα από τα πηγαδάκια «γαλάζιων» βουλευτών: Για τον «αμερικανοτραφή», όπως τον χαρακτήριζαν, υποψήφιο προέδρο του ΣΥΡΙΖΑ, έλεγαν πως «ο Στέφανος είναι περισσότερο φωτογενής από την Εφη». Ωσάν Υπερβολές θα πείτε, ωσάν δίνεται μάχη για την φωτογένεια. Αλλά κάπως έτσι οι οπαδοί του Κασσελακη χάνουν το δίκιο τους. Γιατί καλά -και σωστά- τα δικαιώματα του ανοικτού ως προς τον σεξουαλικό προσανατολισμό του υποψηφίου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ όμως δικαιώματα που οφείλουν να γίνουν σεβαστά έχει και η Αχτσιόγλου ως γυναίκα και ως πολιτικό πρόσωπο. Νεότερα την Κυριακή στις κάλπες.

***

Ήταν όλοι στα μπαλκόνια, ακίνητοι, σιωπηλοί ως ένδειξη τιμής στους νεκρούς της Λιβύης

Ήταν μια τελετή έπαρσης σημαίας στο Πεντάγωνο γεμάτη συγκίνηση. Για να τιμήσουν τους νεκρούς της Λιβύης, μεταξύ των οποίων και τρεις στρατιωτικοί, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στάθηκε ακίνητη και σιωπηλή στην είσοδο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενώ σε όλα τα μπαλκόνια του κτηρίου βρίσκονταν στρατιωτικοί από όλα τα όπλα, χαιρετώντας σε ένδειξη φόρου τιμής. Ήταν μια στιγμή που ράγισε καρδιές. Μετά την τελετή έπαρσης της σημαίας, η οποία κυμάτιζε μεσίστια καθώς έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος για τον τραγικό θάνατο των μελών της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, τελέστηκε μνημόσυνο και τρισάγιο στον ιερό ναό που βρίσκεται μέσα στους χώρους του στρατοπέδου Παπάγου όπου στεγάζονται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όλα τα γενικά επιτελεία.

***

Ο «Κίμων» πέφτει στο νερό

Στις 4 Οκτωβρίου πέφτει στο νερό η πρώτη ελληνική Belharra. Θα έχει τον αριθμό F-601 και το όνομα αυτής «ΚΙΜΩΝ». Εκείνη την ημέρα στο ναυπηγείο της Λοριάν στη βορειοδυτική Γαλλία θα βρεθούν οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Γαλλίας καθώς και ο Αρχηγός ΓΕΝ.

***

Το σκάφος φάντασμα των διακινητών με την 400άρα μηχανή

Έχει αναστατώσει το Λιμενικό, όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά και της Ιταλίας. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο σκάφος, ιταλικής ναυπήγησης, υπερπολυτελείας με ισχυρές εσωλέμβιες 400άρες μηχανές που το χρησιμοποιούν οι διακινητές στη Μεσόγειο για τη μεταφορά VIP μεταναστών, όπως τους αποκαλεί το Λιμενικό. Υπάρχουν, θα πείτε και VIP επιβάτες στα σκάφη των διακινητών. Ναι, όταν πληρώνουν από 30.000 έως και 50.000 δολάρια για να φύγουν παρατύπως από τον τόπο τους, τότε τι είναι; Το σκάφος αυτό (που είτε ξεκινά από την Μαρμαρίδα, ή από τον Λίβανο και ενίοτε από την Αίγυπτο) «τρέχει σαν δαίμονας στη θάλασσα» (άλλη έκφραση ανθρώπων του Λιμενικού) με ταχύτητα που φτάνει τα 60 μίλια, ενώ η ταχύτητα των σκαφών του Λιμενικού μπορεί να φτάσει έως τα 40 μίλια. Συνήθως ο προορισμός του, όπου κι αν ξεκινήσει είναι η Ιταλία, πλην όμως περνά πάντα από τις ελληνικές θάλασσες. Κάποια στιγμή, δεν μπορεί θα το συλλάβουν, όπως έγινε πριν από χρόνια με ένα παρόμοιο σκάφος με φοβερή ταχύτητα που μετέφερε λαθραία τσιγάρα και ποτά (καθώς και ναρκωτικά) στην Ανατολική Μεσόγειο και το συνέλαβαν οι Λιμενικοί. Μετά από διάφορες διαδικασίες βγήκε σε πλειστηριαμό, πλην όμως κανένας δεν το ήθελε.

***

Όταν ο Άδωνις εξόργισε το ΚΚΕ

Η αλήθεια είναι ότι καιρό είχαμε να δούμε τέτοια αντίδραση από τα έδρανα του ΚΚΕ. Μπορεί να …μην πέταξαν οι βουλευτές του κόμματος προς τα υπουργικά έδρανα κανέναν τόμο, όπως είχε κάνει ο θερμόαιμος πρώην συνάδελφός τους Γιώργος Μαυρίκος εκσφενδονίζοντας το 2012 ολόκληρο τον τόμο του Μνημονίου προς την πλευρά του τότε υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά δεν έκρυψαν την έντονη οργή τους για τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Αφορμή το σχόλιο του υπουργού Εργασίας με αφορμή την χθεσινή απεργία που κηρύχθηκε κατά του νομοσχεδίου για τις ευέλικτες μορφές εργασίας που ψηφίζεται σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι από την οικτρή συμμετοχή στην απεργία αποδεικνύεται πως οι εργαζόμενοι στηρίζουν το νομοσχέδιό του. «Εάν εσείς, κύριοι της Αριστεράς είστε ευχαριστημένοι από τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, εμένα μου περισσεύει», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Σας διαβεβαιώ ότι όταν το λαϊκό κίνημα, όπως το λέτε, ήταν κραταιό και ισχυρό και έκανε μια τέτοια απεργία, σήμερα θα σταματούσε η λειτουργία της εθνικής οικονομίας. Σήμερα δεν έχει καταλάβει κανείς ότι έγινε απεργία, πλην των οδηγών αυτοκινήτων που ταλαιπωρήθηκαν στο κέντρο από τους κλειστούς δρόμους που έκλεισε η Τροχαία ενόψει της απεργίας που τελικά δεν έγινε».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ εξαγριώθηκαν με τον Γιώργο Μαρίνο να του φωνάζει από τα έδρανα: «Εξευτελίζεστε για άλλη μία φορά! Περίγελως για άλλη μία φορά!», προκαλώντας την παρέμβαση του προεδρεύοντα Γιώργου Γεωργαντά που επισήμανε προς την πτέρυγα του κόμματος: «Δεν σας τιμά από την αριστερά πλευρά αυτό που γίνεται αυτήν τη στιγμή. Τι ακριβώς θέλετε να το κάνουμε εδώ μέσα; Για εξηγήστε μου. Θα έχετε τη δυνατότητα να απαντήσετε. Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, καθίστε κάτω. Να μάθετε να σέβεστε τους κανόνες». Όρθιοι οι βουλευτές του ΚΚΕ ξιφουλκούσαν κατά του κ. Γεωργιάδη, με τον κ. Μαρίνο να πρωταγωνιστεί αποκαλώντας τον «νούμερο»! «Ένας Υπουργός-νούμερο! Είμαστε πολλά χρόνια εδώ! Δεν μπορείτε να εξευτελίζετε ένα κόμμα!», του είπε επί λέξει, με τον κ. Γεωργαντά νευριασμένο να φωνάζει στους «κόκκινους» βουλευτές: «Καθίστε κάτω! Το Προεδρείο θα σας ανακαλέσει στην τάξη. Παρακαλώ καθίστε κάτω, δεν είστε σε πορεία!», ενώ οι έντονες διαμαρτυρίες από τα έδρανα του ΚΚΕ συνεχίζονταν. Όπως και οι αντιδράσεις από τα υπουργικά έδρανα με τον κ. Γεωργιάδη να δηλώνει ότι «εδώ έχουμε την ελευθερία του λόγου, είμαστε αστικό καθεστώς και δεν μπορείτε να μας απαγορεύσετε να μιλάμε».