Μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του κόμματος, με μεγάλο νικητή στο πρώτο γύρο τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ειδικότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης συγκέντρωσε 45,47% με 51.615 ψήφους. Ακολουθεί η Έφη Αχτσιόγλου με 36,21% και 41.098 . Η διαφορά τους τοποθετείται στις 9,26 ποσοστιαίες μονάδες.

Τρίτος αναδείχθηκε ο Νίκος Παππάς με 8,64% και 9.804 , τέταρτος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 8,4% και 9.533. Τελευταίος,ο Στέφανος Τζουμάκας με 1,28% και 1.457 ψήφους.

Σύμφωνα με τον κ. Δρόσο, πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής του κόμματος, τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από το 90,13% των ψήφων, δηλαδή έχουν καταμετρηθεί σε 484 από τα 537 εκλογικά τμήματα. Ο κ. Δρόσος διευκρίνισε ότι ψήφισαν 146.635 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 24 Σεπτεμβρίου ο β΄γύρος

Ο επόμενος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.

Από το εξωτερικό, ψήφισαν 1.211, από περισσότερες από 20 χώρες.

Ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ κ. Δρόσος ευχαρίστησε τις 146.635 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «που προς έκπληξη πολλών -ευχάριστη έκπληξη ελπίζω για τους περισσότερους- έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία». Είπε ότι «η μεγάλη συμμετοχή αυτή ήταν μια συμμετοχή σε εκλογή για τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφορά βεβαίως την προεδρική εκλογή, κυρίως όμως η συμμετοχή αυτή -έτσι τη διαβάζουμε- είναι πείσμα ενός μεγάλου μέρους της Ελλάδας που αντιστέκεται και που επιμένει να βγει η χώρα μας από λάσπες και βούρκους, να σηκωθεί ο ήλιος πάνω από στάχτες και αποκαΐδια». Ο κ. Δρόσος τόνισε επιπλέον ότι «η συμμετοχή αυτή είναι η φωνή μιας κοινωνίας όπου το γενικευμένο ξεχαρβάλωμα κάθε δημόσιας δομής και φροντίδας και υπηρεσίας έχει γίνει πρόβλημα προσωπικό και οικογενειακό πολλών αν όχι όλων των Ελλήνων.

Ο κ. Δρόσος ευχαρίστησε όλες και όλους που στελέχωσαν τα 537 εκλογικά τμήματα, τους τεχνικούς συνεργάτες, «στελέχη που όργωσαν τη χώρα, χωρίς την αυταπάρνηση των οποίων δεν θα μπορούσε να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα».

«Πάμε για τη νίκη»

Από την Κουμουνδούρου έκανε τις πρώτες του δηλώσεις ο κ. Κασσελάκης μετά την νίκη που σημείωσε.

Ο κ. Κασσελάκης του εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τους τρεις νεκρούς Έλληνες στην Λιβύη. «Αυτοί είναι οι ήρωες της κοινωνίας και εύχομαι να έχουμε κάποια καλά νέα για τους αγνοούμενους», τόνισε.

«Ήταν ένα μεγάλο εγχείρημα, μια απρόσμενα μεγάλη προσέλευση του κόσμου. Έγινε το πρώτο βήμα για μια προοδευτική κυβέρνηση σύντομα, το έχει ανάγκη ο τόπος», υπογράμμισε ο κ. Κασσελάκης, λέγοντας ότι «όπου είχα πάει τις τελευταίες εβδομάδες ο κόσμος που έλεγε να αντέξεις λόγω των επιθέσεων από τα συστήματα που όλοι γνωρίζετε».

«Η ελπίδα είμαστε όλοι μαζί όχι εγώ μόνος μου», πρόσθεσε

«Για να γίνει αυτή η ελπίδα πράξει θα πρέπει να επιστρέψουμε όλοι στις κάλπες την επόμενη Κυριακή, να κερδίσουμε, για να μπορέσουμε να αναμετρηθούμε με αυτή τη κυβέρνηση που δεν εκπροσωπεί την ιστορία αυτού του τόπου επαρκώς. Πάμε για τη νίκη», κατέληξε ο κ. Κασσελάκης.

Παππάς: «Η παράταξή μας βγαίνει πιο δυνατή»

Στην ανάγκη μετασχηματισμού αναφέρθηκε ο υποψήφιος των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, σε δηλώσεις του από την Κουμουνδούρου.

«Η παράταξή μας βγαίνει πιο δυνατή από αυτή τη διαδικασία. Ειναι μια απόδειξη ότι πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στον μετασχηματισμό σε μια αριστερή προοδευτική παράταξη. Συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν ακούραστα για τη μεγάλη αυτή δημοκρατική γιορτή», είπε ο κ. Παππάς κι ευχαρίστησε όσους στήριξαν την υποψηφιότητα του.

«Σήμερα είναι μεγάλη βραδιά για την παράταξή μας. 146.000 πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για την ενίσχυση της προοδευτικής παράταξης, για την ενδυνάμωση της Αριστεράς στη σύγχρονη εποχή, για να ένα κόμμα ισχυρό και σύγχρονο που θα μας οδηγήσει σε νέα νικηφόρα μας πορεία», ανέφερε σε δηλώσεις της η Έφη Αχτσιόγλου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αχτσιόγλου: Καθοριστική η επόμενη Κυριακή

«Η μαζική συμμετοχή ήταν η καλύτερη απάντηση στους κήρυκες της ηττοπάθειας και σε όσους επιτίθενται στις αξίες μας, που διαχρονικά υπηρετούμε με πρωτεργάτη τον Αλέξη Τσίπρα», πρόσθεσε.

Η ίδια, κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν «στις κάλπες και την επόμενη Κυριακή, που θα είναι καθοριστική και θα καθορίσει αν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι».

«Και μιλώ για τους αγώνες στο πραγματικό πεδίο, στη Βουλή και στην κοινωνία. Αν θα τους δώσουμε με όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης», υπογράμμισε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό να είμαστε ειλικρινείς για το τι θέλουμε και πώς θα το πετύχουμε.
Αυτό που θέλουμε είναι να νικήσουμε το καθεστώς της δεξιάς και θα το πετύχουμε αν έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας, στην κοινή μας πορεία και στους αγώνες μας. Μαζί για τους αγώνες που έρχονται και τη ζωή που μας αξίζει», κατέληξε.

Τσακαλώτος: Η έμφαση στην εικόνα έχει διεισδύσει εκεί που δεν το περίμενε κανείς

«Έδωσα μια μάχη με πολλούς συντρόφους και συντρόφισσες για τις ιδέες, για την ιστορία και για την προοπτική της Αριστεράς», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την Κουμουνδούρου.

«Κατά την άποψή μου μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε ουσιαστική αντιπολίτευση έναντι της καταστροφικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ευχαριστώ από την καρδιά μου όσους βοήθησαν. Βάλαμε σημαντική παρακαταθήκη. Παρ’όλα αυτά είμαι αναγκασμένος να πω ότι η μεταπολιτική, δηλαδή η έμφαση στο πρόσωπο και στην εικόνα έχουν διεισδύσει εκεί που δεν το περιμένει κανείς, δηλαδή στην ουσία της πολιτικής. Είναι προφανές ότι θα υπάρχει στη συνέχεια η ίδια επιμονή για την Αριστερά και την ουσία της πολιτικής. Σας ευχαριστώ», κατέληξε ο ίδιος.