Ανησυχητικά αυξάνονται τελευταίως οι ροές των μεταναστών προς την χώρα μας και ήδη δημιουργούνται τα πρώτα προβλήματα στις δομές. Να σκεφτείτε ότι τόσο πολύ έχουν αποθρασυνθεί οι ανάλγητοι διακινητές που άρχισαν πλέον να χρησιμοποιούν και super yacht στη μεταφορά των μεταναστών και μάλιστα δεν διστάζουν να τα βουλιάζουν εάν παραστεί ανάγκη. Όπως σε κάθε αγορά, έτσι και στην αγορά της διακίνησης μεταναστών, υπάρχει από τους διακινητές ένα είδος ταξικής διαβάθμισης. Η «λαθροδιακίνηση», όπως την ονομάζουν, με Super Yacht, για παράδειγμα στοιχίζει (σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής) Πολιτικής) 10.000- 15.000 ευρώ το άτομο, ενώ με φουσκωτά 3.000 ευρώ και με βάρκες 2.000 ευρώ. Όπως με βεβαιώνουν οι Λιμενικοί τα Super Yacht εμφανίστηκαν πέρυσι αλλά και εφέτος γεμάτα προφανώς πλούσιους μετανάστες κυρίως από Λίβανο και Συρία, στην Μύκονο, στην Κρήτη, στην Κύμη και στην Πύλο.

Πριν από λίγες ημέρες, όπως έχει καταγραφεί από τα υπουργεία Ναυτιλίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής εμφανίστηκε στο Αιγαίο με προορισμό την Ιταλία ένα υπερπολυτελές ταχύτατο φουσκωτό, το οποίο κατά τις μαρτυρίες των Λιμενικών, έτρεχε με δαιμονισμένη ταχύτητα, 60 μιλίων και το κυνηγούσαν για ώρες τα σκάφη του Λιμενικού.

Το πρόβλημα μέρα με τη μέρα γίνεται μεγαλύτερο και φαίνεται πως είναι ευρωπαϊκό ( σ.σ. βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία). Οι ροές στην χώρα μας διπλασιάστηκαν το 2022 σε σχέση με το 2021 και η αυξημένη αυτή ροή άρχισε, κατά τις εκτιμήσεις των αρμοδίων κυβερνητικών αμέσως μετά το ναυάγιο της Πύλου. Ανησυχεί την κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί ενιαία γραμμή όλων των μελών της ΚΟ στην μεταναστευτική πολιτική. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που σήμερα στη 1 μετά το μεσημέρι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης, κάλεσε σε τηλεδιάσκεψη όλους τους βουλευτές της ΝΔ για να τους ενημερώσει για τη νέα κατάσταση που επικρατεί στο Μεταναστευτικό με τις αυξημένες ροές, παρά το γεγονός ότι την ευθύνη για την φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων την έχει το Λιμενικό.

***

Τι θα γίνει με την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη;

Προτού σας πω πώς αλλάζουν οι προγραμματισμοί στο Μέγαρο Μαξίμου, σας αναφέρω ότι ανασχηματισμός δεν είναι στα άμεσα σχέδια του Πρωθυπουργού κι ας καρατομήθηκαν δύο υπουργοί (και ένας περιφερειάρχης) προτού η κυβέρνηση 100 ημέρες εξουσίας. Έως την ΔΕΘ, δηλαδή δεν θα υπάρξει κανένας ανασχηματισμός. Με τις τραγωδίες των πλημμυρών αλλά και των πυρκαγιών του καλοκαιριού, ο προγραμματισμός του Μαξίμου, όπως μου λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης αλλάζει συνεχώς. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν για παράδειγμα ότι θα απαιτηθεί λίαν συντόμως ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός γύρω στα 600 με 700 εκατ. και ότι η ομιλία που θα εκφωνήσει το Σάββατο προς τις παραγωγικές τάξεις ο κ. Μητσοτάκης, αλλάζει από μέρα σε μέρα, ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα και ιδιαίτερα στο Θεσσαλικό Κάμπο: «Προσαρμόζει την ομιλία του μέρα με την μέρα», λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα συμβαίνουν, αλλά και τι μπορεί να εξαγγείλει, λένε οι συνεργάτες του.

***

Το μήνυμα που έλαβαν χθες οι γαλάζιοι από το Μαξίμου

Ένα μήνυμα έλαβαν χθες άπαντες οι βουλευτές της ΝΔ στα κινητά τους. Όχι δεν ήταν από το 112, αλλά ήταν από το Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα από τον Γιάννη Μπραττάκο (ήταν δηλαδή κάτι σαν 112 αφού είχε και… οδηγίες και περιορισμούς αλλά και… προειδοποιήσεις), το οποίο και σας μεταφέρω πάραυτα: «Η ομιλία του Πρωθυπουργού στην 87η ΔΕΘ θα γίνει το Σάββατο 16/9 στις 20:00 στο Βελλίδειο. Υπό το βάρος των συνθηκών, παρακαλούμε κατά την παραμονή σας στη Θεσσαλονίκη να συμμετέχετε μόνο σε αναγκαίες και αυστηρά θεσμικές εκδηλώσεις». Βεβαίως δεν κατονομάζει ποιες είναι αυτές οι «θεσμικές εκδηλώσεις», αλλά προφανώς όλοι κατάλαβαν τι λέει το πρωθυπουργικό μήνυμα. ¨

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, 13 Σεπτεμβρίου 2022

***

Απίστευτο: Αξιωματικός έγινε ζωντανή γέφυρα για να περάσει ηλικιωμένη

Η σκηνή που θα σας περιγράψω είναι πέρα κάθε φαντασίας και δείχνει την αυτοθυσία και τον ανθρωπισμό των αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, που κλήθηκαν να απεγκλωβίσουν πλημμυροπαθείς. Ένας ανώτατος Αξιωματικός του Στρατού Ειδικοδυναμίτης πρωτοστάτησε την Τετάρτη το βράδυ σε μαζική διάσωση στις πλημμυρισμένες περιοχές. Μπήκε πρώτος σαν γνήσιος ηγήτορας μέσα στα λασπωμένα νερά και άρχιζε να σώζει τον ένα μετά τον άλλο τους ηλικιωμένους που έβρισκε σε κάθε πλημμυρισμένο σπίτι. Από μαρτυρίες εκείνο το βράδυ έσωσε πολλές ανθρώπινες ζωές. Αν δείτε καλά την φωτογραφία που παραθέτω θα δείτε έναν πεζοναύτη της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών να έχει ξαπλώσει μέσα στις λάσπες για να πατήσει επάνω του η ηλικιωμένη γυναίκα για να μπορέσει να βγει από την βάρκα. Αυτά είναι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που μέρα νύχτα κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν τους πληγέντες πολίτες της Θεσσαλίας.

***

Δημοσκοπικές φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ

«Φωτιές» στον ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει η δημοκοπική εταιρεία Real Polls με έδρα την Κύπρο που διαχρονικά διενεργούσε φιλικές για την Κουμουνδούρου μετρήσεις και την οποία τρέχει ο Πέτρος Αλληλόµης, στενός συνεργάτης του Γιώργου Τσίπρα. Ο Αλληλόμης και οι συνεργάτες του διενέργησαν δημοσκόπηση μέσω Viberσε δείγμα 1.672 ατόμων υποστηρικτών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επιβεβαίωσε τη γνωστή «αμφισημία» που διέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη από την εποχή Βαρουφάκη. Η έρευνα έδειξε πως στην «παράσταση νίκης» η Έφη Αχτσιόγλου έχει μεγάλο προβάδισμα συγκεντρώνοντας το 51,3%, ωστόσο στο ερώτημα ποιον προτιμάτε για νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ o Στέφανος Κασσελάκης λαμβάνει το 42,2% και ακολουθεί δεύτερη η κυρία Αχτσιόγλου με 34,1%! Η δημοσκόπηση της Real Polls -που όπως προαναφέραμε έχει σχέσεις με το περιβάλλον Γιώργου Τσίπρα – προκάλεσε μάλλον αμηχανία σε στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιθυμούν η εσωκομματική εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα μακριά από επικοινωνιακές φαμφάρες και πειραματισμούς.

Αποδεικνύεται δηλαδή εκ νέου πως η «πολυφωνία» του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαχρονική του αδυναμία, διότι το τελικό αποτέλεσμα πάντα οδηγεί σε «Βαβέλ», απωθώντας τους σοβαρούς και μετριοπαθείς από το κόμμα της Αιστεράς. Φανταστείτε τί θα γινόταν εάν αυτή η «Βαβέλ» οδηγούσε την Έφη Αχτσιόγλου από το αποχωρήσει από την διεκδίκηση της προεδρίας, προκειμένου να διαφυλάξει την σοβαρότητα της και την αξιοπιστία της. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να πορευθεί με τον Στέφανο Κασσελάκη. Και το ερώτημα είναι το εάν τα 705 άτομα που στη δημοσκόπηση της Real Polls ψήφισαν για πρόεδρο τον κ. Κασσελάκη το έκαναν με «ελαφρά την καρδία» διότι γνώριζαν πως η κυρία. Αχτσιόγλου έχει προβάδισμα να αναλάβει τα ηνία του κόμματος ή το έκαναν διότι πράγματι τον θεωρούν τον διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα. Η απάντηση προσεχώς στην κάλπη!

***

Πόσο θετική είναι η «θετική ατζέντα»;

Η «ανώδυνη» επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου αρχίζει, εκτός απροόπτου στις 17 Οκτωβρίου, όταν ο Μπουράκ Ακτσαμπάρ, υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, προσγειωθεί στο Ελ. Βενιζέλος και συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη. Θα συζητήσουν θέματα χαμηλής πολιτικής, δηλαδή «ανώδυνα» σε μια «θετική ατζέντα» που περιλαμβάνει συνολικά 25 θέματα, από τα οποία έχουν συμφωνηθεί τα 22. Ελάχιστα όμως γνωρίζουμε για τα συμφωνηθέντα της «θετικής ατζέντας», αν και ορισμένα είναι αυτονόητα, δηλαδή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών, δεν χρειαζόταν διάλογος, ούτε συμφωνίες για να υλοποιηθούν. Για παράδειγμα:

Ένα από τα μείζονα- όπως χαρακτηρίζονται θέματα της θετικής ατζέντας είναι η κατασκευή νέας γέφυρας στα ελληνοτουρκικά σύνορα και νέα κτίρια τελωνείων. Ο Έβρος, είναι ωστόσο η πύλη εισόδου της Ευρώπης για τη Μέση Ανατολή και ήταν αναγκαίο να κατασκευαστούν νέα έργα υποδομής, με σύγχρονα μέτρα ασφαλείας. Το περίεργο είναι ότι η ελληνοτουρκική συμφωνία θετικής ατζέντας για τον Έβρο προβλέπει τα αυτονόητα, ότι δηλαδή η γέφυρα που βρίσκεται προς την πλευρά της Ελλάδας να επανακατασκευασθεί με ελληνικούς πόρους και η γέφυρα στην Τουρκία με τουρκικούς πόρους. Οι Τούρκοι ήδη έχουν κατασκευάσει και την γέφυρα (που τους αναλογεί), όπως έχουν κατασκευάσει και συνοριακά φυλάκια καθώς και τελωνεία και περιμένουν, τώρα από εμάς. Χρειαζόταν όμως συμφωνία για να γίνει κάτι τέτοιο;

Συμφωνήθηκε επίσης η επανέναρξη των θαλάσσιων δρομολογίων Σμύρνης- Θεσσαλονίκης. Εδώ που τα λέμε το δρομολόγιο αυτό είχε ξανανοίξει στο παρελθόν και είχε ξανακλείσει για καθαρά λόγους οικονομικούς. Εάν υπάρξει ενδιαφέρον και ικανή επιβατική κίνηση θα λειτουργήσει και πάλι και βεβαίως δεν χρειαζόταν να υπάρξει συμφωνία προς τούτο. Το θετικό στην υπόθεση, της έναρξης του «ανώδυνου» ελληνοτουρκικού διαλόγου είναι ότι διατηρείται ζωντανή η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, έστω με τέτοιες «ανώδυνες» συμφωνίες. Στην Αθήνα, στις 17 Οκτωβρίου θα τεθούν προς συζήτηση η συνεργασία του «Enterprise Greece» και του αντίστοιχου «Invest in Turkey», οι εξελίξεις που αφορούν την πανδημία, τον τουρισμό, οι φυσικές καταστροφές τις εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών, οι προοπτικές συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων.

***

Η Αθήνα δεν χωράει τον φασισμό

Μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας που συνεδρίασε σήμερα δια περιφοράς, όρθωσε ομόφωνα το πρώτο δημοκρατικό «ανάχωμα» απέναντι στον Ηλία Κασιδιάρη και στον συνδυασμό με τον οποίο κατεβαίνει στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη εισηγήθηκε και -με την ομόθυμη στήριξη όλων των παρατάξεων του δημοκρατικού τόξου- αποφασίστηκε να μη διατεθεί δημόσιος χώρος για τη δημιουργία εκλογικών περιπτέρων και να μη δοθεί η δυνατότητα δωρεάν προβολής στα διαφημιστικά πλαίσια, στις στάσεις των λεωφορείων. «Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, πέρα από ιδεολογίες και παρατάξεις λέει σταθερά «όχι» στη ρητορική του μίσους και στην προπαγάνδα των ναζί. Η Αθήνα είναι η πόλη της Δημοκρατίας και δεν χωράει τον φασισμό. Η λαϊκή ετυμηγορία θα το επιβεβαιώσει σύντομα», ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

***

Στο Εκλογοδικείο οι εντάσεις κατά των Σπαρτιατών

Στην αρμοδιότητα του Εκλογοδικείου εισέρχονται πλέον τρεις ενστάσεις που αφορούν το κόμμα των Σπαρτιατών και οι οποίες στρέφονται κατά της εκλογής συγκεκριμένων βουλευτών, μεταξύ του οποίων και του προέδρου τους, Βασίλη Στίγκα. Οι ενστάσεις που θα εξεταστούν από το Εκλογοδικείο, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αφορούν τρεις βουλευτές του κόμματος που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές και μία αναπληρωματική βουλευτή. Στην επίμαχη συνεδρίαση του Εκλογοδικείου θα προεδρεύσει, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ευαγγελία Νίκα.