Την είδηση του θανάτου Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ (Mohamed Al-Fayed), σε ηλικία 94 ετών, μετέδωσαν το βράδυ της Παρασκευής (1/9) βρετανικά Μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Sky News, τελέσθηκε ήδη η νεκρώσιμος ακολουθία σε τζαμί του Λονδίνου.

Το ατύχημα που τον σημάδεψε για το υπόλοιπο της ζωής του

Κατά σύμπτωση, ο Mohamed Al-Fayed πέθανε μία ημέρα μετά τη συμπλήρωση 26 ετών από τον θάνατο του γιο του, Ντόντι, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με την Πριγκίπισσα Νταϊάνα στο περίφημο αυτοκινητιστικό δυστύχημα της 31ης Αυγούστου του 1997 σε τούνελ του Παρισιού. Οι δυο τους ήταν ζευγάρι.

Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας είχε οργανώσει εκστρατεία για ν’ αποδείξει πως δεν επρόκειτο για ατύχημα, αλλά μια ενορχηστρωμένη αποστολή των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας που δρούσαν για λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας. Τα πορίσματα δύο διαφορετικών φορέων που ανέλαβαν τη διερεύνηση των αιτιών δεν επιβεβαίωσαν τις υποψίες και τους ισχυρισμούς του.

Γαλλικές και βρετανικές Αρχές έκαναν λόγο για υψηλή ταχύτητα και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από τον οδηγό.

Αλ Φαγέντ ο αυτοδημιούργητος

Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια το 1929, ο Mohamed Al-Fayed ξεκίνησε με την ίδρυση ναυτιλιακής εταιρίας προτού τη δεκαετία του 1960 εγκατασταθεί μόνιμα στο Λονδίνο επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του.

Αναπτύσσοντας γρήγορα σχέσεις με επιχειρηματικούς κύκλους και πρόσωπα της υψηλής κοινωνίας στην Ευρώπη, επένδυσε μέρος της περιουσίας του αγοράζοντας μεταξύ άλλων τα Harrods το 1985. Η επιχείρηση πουλήθηκε το 2010 έναντι 2.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το 1997 έγινε επίσης ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Φούλαμ, προτού το 2013 παραχωρήσει το πλειοψηφικό μερίδιό του στον Αμερικανό Σαχίντ Καν για 300 εκατομμύρια δολάρια.

Το ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι, που το απέκτησε στα τέλη των 70s, παρέμεινε μέχρι σήμερα στο επιχειρηματικό portfolio του.

Η συνολική περιουσία του κατά το Forbes που άφησε πίσω εκτιμάται στα 2.4 δισεκατομμύρια δολάρια.