Τον «οδικό χάρτη» για την πλήρη μετάβαση από τις παλιές στις νέες ταυτότητες γνωστοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στις 25 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, ενώ όπως υπογράμμισε, σε δυο χρόνια -μέχρι τον Αύγουστο του 2026-, οι σημερινές ταυτότητες δεν θα βρίσκονται πλέον σε ισχύ.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (31/8) στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι νέες ταυτότητες θα αλλάξουν τη ζωή των πολιτών προς το ασφαλέστερο, τόσο στους τομείς των αεροπορικών μετακινήσεων όσο και στις πλαστογραφήσεις.

Αναφορικά με τη διαδικασία της μετάβασης στη νέα εποχή, αυτή θα είναι ανάλογη με τα εμβόλια, καθώς σε καθώς σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ετοιμάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργεί πλατφόρμα στην οποία ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση μέσω gov.gr. Ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση, θα ορίζεται ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 10 ευρώ.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των φωτογράφων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι πρόκειται για λογική διαμαρτυρία και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους επίλυσης.

«Άσκοπες οι διαμαρτυρίες»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε ότι οι νέες ταυτότητες δε θα πλαστογραφούνται και θα αναγράφουν τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες οι οποίες θα περιέχονται αποθηκευμένες στο τσιπάκι. Όπως γνωστοποίησε το τσιπάκι θα περιέχει πληροφορίες όπως φύλο όνομα επίθετο, ύψος, βιομετρικά χαρακτηριστικά, δακτυλικά αποτυπώματα ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα γεωχωρικού προσδιορισμού, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις θεωρίες περί παρακολούθησης μέσω των νέων ταυτοτήτων.

Ακολούθως ο κ. Οικονόμου είπε ότι ταυτότητες που υπάρχουν σήμερα εκδίδονται με απαρχαιωμένους όρους του 1961. «Όσοι δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων ας αναλογιστούν ότι βάζουν νερό στο μύλο όσων θέλουν να πλαστογραφήσουν», σημείωσε ενδεικτικά.

O κ. Οικονόμου τόνισε ακόμη ότι οι ουρές για τις ταυτότητες παλαιού τύπου δεν έχουν νόημα καθώς σε δυο χρόνια τον Αύγουστο του 2026, δεν θα ισχύουν, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Ο υπουργός έκανε λόγο για πολιτικά παιχνίδια που εκμεταλλεύονται τις θρησκευτικές ευαισθησίες καλώντας την εκκλησία να «αποκρούσει κάθε προσπάθεια που κινείται στη σφαίρα του σκοταδισμού».

Πώς θα είναι οι νέες ταυτότητες

Στο μπροστινό μέρος του νέου δελτίου ταυτότητας θα υπάρχει η φωτογραφία του κατόχου και θα αναγράφονται ακόμη: Επώνυμο, Όνομα, Φύλο, Ιθαγένεια, Ημερομηνία Γέννησης, Ημερομηνία Έκδοσης και Ημερομηνία Λήξης, Αρχή Έκδοσης και Αριθμός Πρόσβασης Κάρτας (Card Access Number). Επίσης θα εμφανίζεται και η υπογραφή του κατόχου.

Στο πίσω μέρος της ταυτότητας νέου τύπου θα αναγράφονται: Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος Γέννησης, Ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας) και Ομάδα Αίματος (προαιρετικά). Στο κάτω μέρος της οπίσθιας όψης θα βρίσκεται η Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης (Machine Readable Zone) με το ενσωματωμένο τσιπ.

Για την έκδοση νέας ταυτότητας ή την αντικατάσταση παλιάς θα υποβάλλονται τα εξής δικαιολογητικά στην αρμόδια αστυνομική αρχή:

  • Μία φωτογραφία, σε ψηφιακή μορφή, η οποία θα εκδίδεται με μέριμνα του ενδιαφερόμενου, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του εγγράφου 9303 του ICAO.
  • Η φωτογραφία θα μπορεί να λαμβάνεται είτε απευθείας από τις αρχές έκδοσης, είτε θα την προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος εντός εξωτερικού ψηφιακού δίσκου μνήμης (τύπου usb stick) τηρώντας τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
  • Εφόσον, ο ενδιαφερόμενος έχει πρόσβαση στην εφαρμογή myPhoto του gov.gr, η εν λόγω φωτογραφία θα μπορεί να λαμβάνεται με τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές και να αναρτάται από τους πιστοποιημένους επαγγελματίες φωτογράφους στην εν λόγω εφαρμογή, απ’ όπου την ανακτά ο υπάλληλος της αρμόδιας Αρχής έκδοσης.