Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή που σημειώθηκε στο δάσος της Δαδιάς, με τις φλόγες να μην έχουν σβήσει εδώ και 12 μέρες. Ο καθηγητής Δασικών Πυρκαγιών Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος εξέφρασε τον φόβο ότι δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ξανά το συγκεκριμένο οικοσύστημα.

«Ήταν ένα μοναδικό δάσος, ένα δάσος που ήταν προστατευμένο από το δίκτυο Natura, από ολόκληρη την Ευρώπη, δεδομένου ότι ήταν οικότοπος που σαν αυτόν δεν υπήρχε άλλος λόγω της σύνθεσης και της μορφής του. Με την καταστροφή του, επειδή απαιτούνται τόσα πολλά χρόνια για να ξαναγίνει, το πιο πιθανό είναι να μην το έχουμε ξανά. Ήταν μία καταστροφή μη αναστρέψιμη. Η πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν τα αρχέγονα δέντρα της μαύρης πεύκης, πάνω στα οποία φώλιαζαν οι μαυρόγυπες και τα όρνια» είπε στο Mega.

Ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε σε μία σειρά από δράσεις για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς. «Για το δάσος της Δαδιάς θα πρέπει να υπάρξει από χθες η αρχή των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, είτε σαν κλαδοδέματα είτε σαν κορμοτεμάχια. Οποιαδήποτε πρόχειρη κατασκευή θα σταματήσει το χώμα να φύγει από τη Δαδιά με τις βροχές και να μην κατέβει σαν λάσπη στα πεδινά της Αλεξανδρούπολης», είπε.

«Χρειάζεται ένας εκ βάθρων νέος σχεδιασμός με τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης, που θα συμμετέχει το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και η δασική υπηρεσία και οι ΟΤΑ με οργανόγραμμα, που θα είναι καθορισμένες οι αρμοδιότητες», είπε για την προστασία των δασών.