Καλά οργανωμένη από τους Κροάτες χουλιγκαν  φαίνεται να ήταν η «καταδρομική» επίθεση που έγινε έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, που είχε ως τραγικό απολογισμό την δολοφονία ενός 22χρονου. Η πλατεία, σύμφωνα με μαρτυρίες από την μία στιγμή στην άλλη, μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, την ώρα μάλιστα που εκεί βρισκόταν αρκετός κόσμος ανάμεσά τους παιδιά και ηλικιωμένοι.

Ήταν περίπου στις 23:00 το βράδυ όταν κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής, είδαν ξαφνικά 200-300 άτομα που έφτασαν στο σημείο με καδρόνια και ρόπαλα. Αμέσως, άρχισαν να σπάνε ότι έβρισκαν μπροστά τους και να βάζουν φωτιές. Η επίθεση των χούλιγκαν κράτησε για περίπου μια ώρα.

Κάτοικοι αναφέρουν ότι εάν υπήρχε παρουσία αστυνομίας στην περιοχή, ίσως να είχαν αποφευχθεί τα χειρότερα όμως οι αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν μισή ώρα μετά το ξεκίνημα της επίθεσης.

Μάλιστα, ένας αυτόπτης μάρτυρας των επεισοδίων αναφέρει ότι η επίθεση είχε ακουστεί ότι θα γίνει, ενώ είναι απορίας άξιο πώς κατάφεραν 200 άτομα να φτάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια χωρίς να γίνουν αντιληπτά από τις αρχές τη στιγμή μάλιστα που απαγορεύονται οι μετακινήσεις οπαδών.

Μιλώντας στην κάμερα, επιχειρηματίας που διαθέτει κατάστημα εστίασης στην περιοχής περιγράφει την κατάσταση:

«Ήρθε ένα άτομο και μου είπε ότι ακούγεται ότι θα γίνει επίθεση. Μετά από 10 λεπτά ήρθαν άρχισαν να βάζουν φωτιές. Γύρω στα 200-300 άτομα άρχισαν και τα έσπαγαν όλα. Στο κατέβασμα αρχίζει και αδειάζει το μαγαζί, πετάγανε καρέκλες ο ένας στον άλλο και συναντήθηκαν με 20-30 ΑΕΚτζήδες. Έφευγαν και ξανάρχονταν κάθε δέκα λεπτά. Είχαν άγριες διαθέσεις. Μισή ώρα κράτησε όλο αυτό.

Αν υπήρχε λίγη αστυνομία δεν θα γινόταν αυτό ούτε το παιδί θα είχε σκοτωθεί. Για τον νεκρό 22χρονο λέει πως τον «βρήκαν με μαχαιριές και τον μετέφεραν αιμόφυρτο», ενώ «άλλος αιμόφυρτος, Κροάτης, ήταν εδώ μπροστά στο μαγαζί σε άσχημη κατάσταση».

Ο ίδιος ακόμα ταραγμένος από τα όσα είδε συνεχίζει: «Ήμασταν εδώ για να βγάλουμε το ψωμί μας όχι για να καταλήξουμε στο φέρετρο. Η πλατεία ήταν γεμάτη με κόσμο. Ο φίλος μου είχε το εγγόνι του, τριών μηνών εδώ».

«Δεν πρόλαβα να φτάσω στο αυτοκίνητο»

Άνδρας που βρισκόταν σε καφετέρια της περιοχής λίγο πριν ξεσπάσουν τα άγρια επεισόδια, μίλησε στον ΕΡΤ όπου περιέγραψε τι ακριβώς συνέβη. Όπως περιέγραψε ο άνδρας δεν πρόλαβε να φτάσει στο αυτοκίνητό του, το οποίο έγινε στόχος των Κροατών χούλιγκαν.

«Ήμασταν σε καφετέρια εγώ με άλλους τρεις φίλους. Πίναμε καφέ και μας ενημέρωσε το παλικάρι που έχει την καφετέρια ότι έρχονται κάποιοι για να κάνουν φασαρία. “Σηκωθείτε και φύγετε. Θα κλείσουμε και εμείς γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος” μας είπε» ανέφερε αρχικά.

Και συνέχισε: «Πηγαίνοντας προς το αυτοκίνητό μου, είδα από τη γωνία ότι ερχόντουσαν πολλά άτομα που κρατούσαν καδρόνια και άλλα αντικείμενα που γυάλιζαν. Κατάλαβα ότι δεν θα προλάβαινα να φτάσω στο όχημά που γύρισα να φύγω. Το άφησα. Έσπασαν το μπροστά και το πίσω παρμπρίζ».

«Δεν χτυπήσαμε εμείς, αλλά άκουσα ότι έχουν χτυπηθεί άλλοι άνθρωποι. Αμαρτία από τον θεό. Πάλι καλά πρόλαβα και έφυγαν, γιατί ήταν και ηλικιωμένοι άνθρωποι στην καφετέρια» κατέληξε.