Συνεχίζεται η μάχη σε όλα τα μέτωπα για την αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρόδο.

Πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχειρούν από αέρος, ενώ οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με εθελοντές καταβάλλουν τις δικές τους προσπάθειες προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς.

Το έργο των ανθρώπων που συμμετέχουν στην κατάσβεση της φωτιάς γίνεται όμως δυσκολότερο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Καυτός αέρας δημιουργεί με κάφτρες από τα καμένα νέες εστίες, ενώ υπάρχουν και αναζωπυρώσεις εκτός από τα μέτωπα της φωτιάς που συνεχίζουν το καταστροφικό έργο τους.

Δραματική έκκληση μέσω facebook έκανε πριν από λίγο ο επικεφαλής της Εθελοντικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών Σαλάκου, Παναγιώτης Εγγλέζος, για βυτία με νερό και χέρια στον Προφήτη Ηλία.

«Είμαστε μόνοι, δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε», ανέφερε, ζητώντας επιτακτικά να γίνουν και ρίψεις νερού καθώς η φωτιά μετακινείτο στις κεραίες του ΟΤΕ.

Εν τω μεταξύ νέο μέτωπο εκδηλώθηκε σε βουνοκορφή ανάμεσα στα χωριά Λάερμα και Άγιος Ισιδωρος.

Στην περιοχή επιχειρούν μόνο εναέρια μέσα, καθώς το σημείο δεν είναι προσβάσιμο για οχήματα.

Οι Ιππότες της Μάλτας στέλνουν βοήθεια

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», το Τάγμα των Ιπποτών Ρόδου και Μάλτας του Αγίου Ιωάννη που εδρεύει στη Ρώμη αποφάσισε να βοηθήσει τη Ρόδο και ναύλωσε ιδιωτικό αεροσκάφος με το οποίο μεταφέρονται αυτή την ώρα στο νησί μας επαγγελματίες δασοπυροσβέστες.

Ειδικότερα, πρόκειται για 25 άτομα πεζοπόρο τμήμα οι οποίοι μόλις έρθουν θα ενισχύσουν τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης στο νησί μας.

Πριν δύο ώρες περίπου το Τάγμα ενημέρωσε σχετικά με αυτή του την απόφαση τις τοπικές αρχές ώστε η αποστολή της βοήθειας να γίνει άμεσα. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, δυο πυροσβεστικά αεροπλάνα στέλνονται από την ιταλική κυβέρνηση για να έρθουν στη Ρόδο και να βοηθήσουν και αυτά τις εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις δημοτικές ενότητες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν, με απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, οι Δημοτικές Ενότητες Καμείρου, Αταβύρου και Λινδίων του Δήμου Ρόδου λόγω της πυρκαγιάς που πλήττει την περιοχή. Σχετικό αίτημα υπεβλήθη χθες από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τον δήμαρχο Ρόδου.

Ειδικότερα, στην απόφαση του κ. Παπαγεωργίου αναφέρεται:

«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δημοτικών Ενοτήτων Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».