Εξακολουθεί να καίει, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να τη θέσουν υπό έλεγχο, η φωτιά που ξέσπασε πριν από τις τρεις ημέρες στη Ρόδο.

Στη δύσβατη περιοχή του νησιού επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που θα ενισχυθούν κι άλλο προκειμένου η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο. Μαζί συνδράμουν εθελοντές που έχουν σπεύσει με μηχανήματα και υδροφόρες.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας δόθηκε σκληρή μάχη για να μην επεκταθεί η φωτιά. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές και συνδυαστικά με τις ρίψεις νερού, που άρχισαν από νωρίς το πρωί, λαμβάνει χώρα μεγάλη προσπάθεια κατάσβεσης.

Αυτοψίες και αιτήσεις

Εν τω μεταξύ, έχουν αρχίσει και συνεχίζονται οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις και καλλιέργειες του Δήμου Σαρωνικού που επλήγησαν προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες και οι αποζημιώσεις.

Στους Δήμους Μεγάρων και Μάνδρας – Ειδυλλίας η σχετική διαδικασία παρουσιάζει χρονοτριβή, εξαιτίας της καθυστέρησης στην υποβολή αιτήσεων με δεδομένο ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στον χώρο υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Οι καταγραφές γίνονται από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Στον Δήμο Σαρωνικού μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί τέσσερις αιτήσεις πυρόπληκτων επιχειρήσεων και μια ενός ιππικού ομίλου, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία με τη συνεργασία του δημάρχου Χρήστου Γκίνη.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της επιτροπής:

Οι τέσσερις επιχειρήσεις (βιοτεχνίες & αποθηκευτικοί χώροι) που βρίσκονται επί της Λ. Αναβύσσου υπέστησαν ολική ζημιά.

Στον ιππικό όμιλο διαπιστώθηκε μερική ζημιά σε σταύλους, κτίρια και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Επίσης ειδική ενημέρωση στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους παρέχει κτηνίατρος που απεστάλη στον δήμο από την αρμόδια διεύθυνση της περιφέρειας.

Σε ό,τι αφορά τις καταγραφές των ζημιών στις περιοχές της Δυτικής Αττικής έχουν οργανωθεί οι επιτροπές, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία, καθώς επιχειρούν ακόμη οι δυνάμεις πυρόσβεσης.

Παράλληλα από τις επαφές με φιλοζωικές οργανώσεις καταγράφηκαν οι ανάγκες τροφοδοσίας των ζώων στις περιοχές που επλήγησαν προκειμένου να ακολουθήσει η διανομή από σήμερα 20 Ιουλίου.

Η συνδρομή της Περιφέρειας

Στο μεταξύ η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να συνδράμει το έργο της πυροσβεστικού σώματος. Πιο συγκεκριμένα στο μέτωπο που αφορούσε τα Καλύβια Θορικού διέθετε 16 υδροφόρα οχήματα και 1 μηχάνημα έργου (JCB) και στη Μάνδρα 26 υδροφόρα οχήματα και 7 μηχανήματα έργου (2 JCB, 2 φορτωτές, ένα D8, ένα D9, ένα grader).

«Οριοθετημένη και ελεγχόμενη είναι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, η φωτιά που εκδηλώθηκε αρχικά την περασμένη Δευτέρα στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης.

Όσον αφορά τις ζημιές που έχουν προκληθεί από την πυρκαγιά, ο κ. Βυτινιώτης τόνισε ότι «σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καεί περισσότερα από 15.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα μισά είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα άλλα μισά δασικές εκτάσεις».

Σχετικά με τον αριθμό των σπιτιών που έχουν καεί, σημείωσε πως «σύμφωνα πάντα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι καμένες οικίες φαίνεται να ξεπερνούν τις 40, ενώ υπάρχουν και αρκετά άλλα σπίτια, τα οποία έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές». «Η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές και στα δίκτυα υποδομών, δηλαδή στην ηλεκτροδότηση και την ύδρευση», πρόσθεσε.

Επίσης, όπως επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «υπάρχουν προβλήματα και στο οδικό δίκτυο, διότι οι αυξημένες θερμοκρασίες, λόγω της φωτιάς, έχουν προκαλέσει ζημιές στην άσφαλτο».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ