Μεγάλες αναζωπυρώσεις στις φωτιές υπήρξαν το μεσημέρι της Πέμπτης (20/7) ανάμεσα σε Μάνδρα και Μέγαρα, την ώρα που με υπεράνθρωπες προσπάθειες από επίγειες και εναέριες δυνάμεις συνεχίζεται το έργο τις κατάσβεσης σε πολλά μέτωπα.

Με μήνυμα το 112, λίγο πριν τις 17:00  κάλεσε σε εκκένωση 4 περιοχών. Συγκεκριμένα καλεί όσους βρίσκονται σε Άγιο Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι να εκκενώσουν προς Οινόη. Σημειώνεται ότι λίγο πριν τις 14:30 σημειώθηκε αναζωπύρωση και στο Μελετάκι.

Με δεύτερο μήνυμα μια ώρα μετά, από το 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης και της Οινόης προς Ερυθρές, καθώς το μέτωπο της φωτιάς που προκλήθηκε από αναζωπύρωση, καίει πλέον ανεξέλεγκτο.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, Ευαγγελία Κουτσοδήμα η οποία μίλησε στο Mega, τα ενεργά μέτωπα είναι σε Αγία Σωτήρα, Καραούλι και κοντά στο δάσος της Σκιάθας, στο σημείο Άγιος Ιωάννης.

«Η κατάσταση βρίσκεται πάλι σε τραγικό βαθμό. Έχουμε ένα μέτωπο στην Αγία Σωτήρα, ένα στη θέση Καραούλι και το τρίτο κοντά στο δάσος της Σκιάθας στο σημείο Άγιος Ιωάννης. Οι αναζωπυρώσεις είναι μεγάλες».

Ταυτόχρονα, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς, η Αστυνομία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη παλιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon μέχρι τα Βίλια και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Ο καπνός είναι πολύς και έντονος ενώ ενισχύθηκαν και οι άνεμοι κάνοντας δυσκολότερη την προσπάθεια κατάσβεσης. Υπάρχουν πολλά πεύκα και κατευθύνεται με την ένταση του ανέμου στην περιοχή Κανδήλι. Επιχειρούν 7 αεροσκάφη 9 ελικόπτερα στις διάσπαρτες εστίες. Δεν πρόκειται για νέο μέτωπο, αφορά στην φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια στις 17/07.

Περίπου στις 14:00 το μεσημέρι υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση στη θέση Καραούλι στη Δυτική Αττική. Από τις 14:10 και μετά υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση επίγειων δυνάμεων, ενώ το συντονιστικό ελικόπτερο έφτασε στο σημείο. Στις 14:20 έφτασαν δύο Καναντέρ.

Πραγματοποίησαν κύκλους πάνω από το μέτωπο της φωτιάς, ενώ τελικά έκαναν από μια ρίψη (όχι με μεγάλη επιτυχία) και αποχώρησαν. Στις 14:30 στο σημείο έφτασε το ελικόπτερο Έρικσον, το οποίο επιχείρησε για περίπου μία ώρα στο σημείο και στη συνέχεια αποχώρησε αφού το μέτωπο της φωτιάς έχει περιοριστεί.

Εν γένει, η εικόνα που παρουσιάζεται είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο το σκηνικό μετά τα εκτεταμένα πύρινα μέτωπα στη Μάνδρα είναι θλιβερό, με σπίτια και αυτοκίνητα να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Συνεχίζεται η μάχη με τις φωτιές στη Ρόδο

Συνεχίζεται η μάχη σε όλα τα μέτωπα για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα της Τρίτης στο νησί της Ρόδου.

Πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχειρούν από αέρος, ενώ οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με εθελοντές καταβάλλουν τις δικές τους προσπάθειες προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς.

Το έργο των ανθρώπων που συμμετέχουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς γίνεται όμως δυσκολότερο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Καυτός αέρας δημιουργεί με κάφτρες από τα καμένα νέες εστίες, ενώ υπάρχουν και αναζωπυρώσεις εκτός από τα μέτωπα της φωτιάς που συνεχίζουν το καταστροφικό έργο τους.