Υπάρχει ένα ερώτημα το οποίο δεν πρόκειται να απαντηθεί αμέσως, αλλά πιθανότατα να απαντηθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και εκ των απορρήτων του Ερντογάν, πρώην αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών δεν ήθελε μόνον μία συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη, αλλά δύο, η δεύτερη μάλιστα τετ α τετ. Στην συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν (που έχει ήδη κλειδώσει) θα παρίστανται ο κ. Γεραπετρίτης, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και η διπλωματική σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη πρέσβης Άννα Μαρία- Μπούρα. Συνεπώς σε αυτήν την συνάντηση θα είναι και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών. Αλλά ο Χακάν Φιντάν ζήτησε «καπάκι» άλλη μια συνάντηση, ξεχωριστή, όπως είπε, με τον κ. Γεραπετρίτη. Στόχος η διατήρηση του κλίματος που υπάρχει μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, αλλά και για να υπάρξει μια νέα αρχή σε αυτό που λένε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που ο Φιντάν (ο άνθρωπος του Ερντογάν που ανέλαβε πλήθος ειδικών αποστολών) να επιζητεί ένα διπλό ραντεβού με τον Έλληνα ομόλογό του.

***

Η πρώτη μετά τις εκλογές ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή

Τούτες τις ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ένας εργασιακός… οργασμός. Υπάρχει με δυο λόγια προετοιμασία για την (προγραμματική) ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή την Πέμπτη. Θέλει ο κ. Μητσοτάκης, όπως λένε οι συνεργάτες του, να δώσει έναν εμβληματικό χαρακτήρα στην ομιλία του, τώρα με το ξεκίνημα της νέας θητείας του στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται επιπλέον να υπογραμμίσει την ιστορική διάσταση που έχει η νέα ισχυρή εντολή που έλαβε από τους πολίτες.

Θα επιδιώξει να εκφράσει το πλειοψηφικό ρεύμα της ελληνικής κοινωνίας που ξεκινά από την παραδοσιακή Δεξιά, διαπερνά το Κέντρο και εκτείνεται στις παρυφές της Αριστεράς. Είναι αυτό το ρεύμα που έχει συσπειρωθεί, λένε οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού και έδωσε τη νίκη στην κυβερνητική παράταξη. Μια νίκη με θηριώδη απόσταση των 23 εκατοστιαίων μονάδων που τη χώρισαν από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης

Το απόγευμα του Σαββάτου, και πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και την επικείμενη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανέβει στο βήμα της Βουλής για μια ομιλία, η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, δεν θα αποτελείται από έναν μακρύ κατάλογο μέτρων, αλλά θα έχει έντονο ιδεολογικό πρόσημο. Το Σάββατο 8 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την παροχή της δεδηλωμένης εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση.

***

Μια Ελληνίδα επισμηναγός στη Βουλή

Στην πρεμιέρα της Βουλής (με την ορκωμοσία βουλευτών) μέσα σε όλη αυτή την κοσμοσυρροή (δεν θυμάμαι να υπήρχε τόσο πολύ κόσμος σε άλλη ορκωμοσία στο παρελθόν) λίγοι παρατήρησαν ορισμένους ένστολους. Ήταν οι υπασπιστές των υπουργών Άμυνας και Ναυτιλίας και του υφυπουργού Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά. Πιο λίγοι ίσως να πρόσεξαν ένα κορίτσι με την στολή της Αεροπορίας και με την «πουλάδα» καρφιτσωμένη με καμάρι στην στολή της. Ελληνίδες ιπτάμενες και μέσα στη Βουλή σπάνια (εάν όχι ποτέ) βλέπει στο Κοινοβούλιο. Είναι η επισμηναγός (Ι) Αγαύη- Χριστίνα Κουσουράκη. Το πάθος, η σκληρή δουλειά και η πίστη στους στόχους της, έκαναν την γοητευτική Αγαύη Κουσουράκη να κατακτήσει τους στόχους της και να γίνει η πρώτη γυναίκα πιλότος στα Super Puma! Σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο απέδειξε πως μία γυναίκα μπορεί να τα καταφέρει. Μπορεί αν και είναι σε γραφείο, στο υπασπιστήριο του υφυπουργού Άμυνας, να πετάει, δεν χάνει ούτε μια ώρα από τον προγραμματισμό (και την εξέλιξή της). Αυτές τις ημέρες ετοιμάζεται να είναι σε κατάσταση επιφυλακής στη Ρόδο, στις προάλλες ήταν στην Λήμνο και όπου αλλού χρειαστεί. Ίσως για την επισμηναγό να μην υπάρχει δύσκολη αποστολή, ακόμα και σε αποστολή έρευνας και διάσωσης που κλήθηκε να εκτελέσει ως κυβερνήτης του ελικοπτέρου στον χιονισμένο Όλυμπο. Τότε με ριπαίους άνεμους με άσχημες καιρικές συνθήκες και με πολλαπλούς κινδύνους που κατάφερε να σώσει έναν επιβάτη.

***

Να φύγουν από πίσω μας

Πόλεμο με το… καλημέρα της νέας Βουλή άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά των «Σπαρτιατών. Και μάλιστα με παρέμβαση του πρώην πλέον προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αντιδρούν στη χωροταξία που αποφασίστηκε για τα κόμματα και πώς αυτά θα καθίσουν στα έδρανα. Κι αυτό γιατί ο σχεδιασμός οδήγησε τους Σπαρτιάτες πίσω από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, την αντίδρασή του για τη θέση των βουλευτών Σπαρτιατών στη νέα Βουλή, που ορκίστηκε χθες, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι πρέπει να φύγουν από πίσω μας. Να σημειώσω ότι βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος κάθονται πίσω από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις στην Κουμουνδούρου.

Ορκωμοσία της νέας Βουλής, Αθήνα, Ελλάδα στις 3 Ιουλίου 2023

***

Τα… καλά (ακροδεξιά) παιδιά

Όποιος βρέθηκε στην χθεσινή ορκωμοσία της νέας 8κομματικής Βουλής και έψαχνε να βρει την ακροδεξιά παρουσία σε αυτήν, θα απογοητευόταν. Πάνε οι παλιές «δόξες» της Χρυσής Αυγής με τους πρώην πορτιέρηδες Βουλευτές και τους συνοδούς τους, τα προκλητικά βλέμματα και οι σπρωξιές σε δημοσιογράφους.

Οι Βουλευτές των Σπαρτιατών αλλά και της Νίκης δεν έκαναν καθόλου αισθητή την παρουσία τους . Συνοδεύονταν από τις οικογένειες τους, έκατσαν ήσυχα στις θέσεις που τους υποδείχθηκαν και σε όποια κουβέντα βρέθηκαν, ειδικά οι Σπαρτιάτες, τόνισαν ότι οι ίδιοι και η παρουσία τους στη Βουλή δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή της πάλαι ποτέ Χρυσής Αυγής.

Ο ίδιος όμως ο Ηλίας Κασιδιάρης τι κάνει και τι λέει για όλα αυτά; Σίγουρα κάνει ακόμα τις διακοπές του στις φυλακές Δομοκού μιας και άδεια από αυτές, μάλλον, προς τον Σεπτέμβριο θα μπορέσει να πάρει. Ίσως είναι δικές του οι εντολές για «ήσυχη» παρουσία στη νέα Βουλή, ώστε να μπορέσει ο ίδιος να κάνει το σόου του όταν βγει από την φυλακή, είτε με άδεια είτε εκτίοντας τα 3/5 της ποινής του. Πάντως τις προσωπικές πολιτικές του φιλοδοξίες δεν τις έχει αφήσει. Ακούγεται ότι θα προσπαθήσει να είναι υποψήφιος στις εκλογές για τον Δήμο Αθηναίων, ενώ οι πληροφορίες επιμένουν πως προετοιμάζουν ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια Αττικής. Το αν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν βέβαια τις διαφορές τροπολογίες και πάλι, αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

***

Το συμβολικό μήνυμα με τις τυφλές και τον σκύλο οδηγό στην ορκωμοσία

Θα πρέπει να πω ότι τις εντυπώσεις χθες στη Βουλή κατά την ορκωμοσία των βουλευτών «έκλεψε» ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Σταμάτης με το συμβολικό μήνυμα που θέλησε να στείλει σε αυτή τη σημαντική στιγμή για την ελληνική δημοκρατία. Συγκεκριμένα ο τέως γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, προτίμησε αντί να έχει μαζί του για την ορκωμοσία της νέας Βουλής κάποια μέλη της οικογένειάς του να τον συνοδεύσουν δύο κυρίες με προβλήματα όρασης.

Μάλιστα η μία κυρία συνοδευόταν από τον σκύλο-οδηγό της, ίσως πιθανότατα στην πρώτη φορά που σκύλος-οδηγός βρέθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο κ. Σταμάτης έφερε στην ορκωμοσία του (για ένα 24ωρο βουλευτής) έναν πρώην άστεγο, τον Κώστα. Είναι ο Κώστας που τον επιστέφθηκε και ο Μητσοτάκης στο νέο του σπίτι και έγινε εν συνεχεία ένα από τα ωραιότερα προεκλογικά σποτ της ΝΔ.

***

Ο ψαλμός του μικρού Γιώργου, ο Πρωθυπουργός και οι Μητροπολίτες

Να απολογηθεί για τα κλάματα του μωρού του Γιώργου ( δύο ετών) κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του στη Βουλή ένιωσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο ίδιος το κλάμα του μωρού που ακούγονταν από τα θεωρεία ήταν ο γιος του κάτι που έκανε ακόμα και τον πρωθυπουργό να χαμογελάσει. Ειδικότερα ο κ. Καλλιάνος είπε πως στα θεωρεία η σύζυγός του, Χάρις, με το μωρό παρακολουθούσαν την τελετή ορκωμοσίας, αλλά όπως είπε «μάλλον το περιβάλλον δεν του ήταν γνωστό με αποτέλεσμα, μετά τους ιερείς, να είναι ο μόνος που ακούγονταν διαρκώς μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας. Τώρα μεταξύ μας δεν ήταν ακριβώς κλάμα, αλλά… ψαλμός και θα σας εξηγήσω το γιατί. Ο μικρός Γιώργος πάει συχνά στην εκκλησία και έχει εξοικειωθεί με τους παπάδες. Μάλλον ήθελε να σιγοντάρει στους ψαλμούς τους μητροπολίτες.

***

Στην Κύπρο οι Γεραπετρίτης και Δένδιας

Συμβαίνει κάθε φορά που ορκίζεται νέος υπουργός Άμυνας. Το πρώτο ταξίδι του το πραγματοποιεί στην Κύπρο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον αδελφό Κύπριο υπουργό. Έρχεται στην Αθήνα. Έτσι την Πέμπτή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα βρίσκεται στην Κύπρο, στο πρώτο του ταξίδι με τα νέα του καθήκοντα. Θα συζητήσουν τα πάντα και κυρίως τις απειλές της Τουρκίας. Ο κ. Δένδιας ξέρει από τέτοιες απειλές και θα διαβεβαιώσει για άλλη μια φορά τους Κυπρίους ότι η «μητέρα πατρίδα» βρίσκεται στο πλευρό τους. Την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο άρχισε από χθες το βράδυ και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Ταξίδευσε με αεροπλάνο της γραμμής (γεγονός σπάνιο για υπουργό Εξωτερικών) και θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, κ. Κόμπο, αλλά και με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη.