Ήταν 25 Ιουνίου, όταν ο αρχηγός του κόμματος «Σπαρτιάτες» Βασίλης Στίγκας, κατά την πρώτη του δήλωση στα άτυπα γραφεία τους, ευχαρίστησε τον καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλία Κασιδιάρη, για τον ρόλο που έπαιξε για την είσοδο του κόμματος στη Βουλή. Σε αυτή του την δήλωση, ο κ. Στίγκας τον παρομοίασε με καύσιμο που, σύμφωνα με τον πρώτο, «μας έδωσε την ώθηση για να φτάσουμε σε αυτό εδώ το αποτέλεσμα». Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας ότι «μετά από καιρό, μια εθνική φωνή θα είναι μέσα στο κοινοβούλιο. Οι Σπαρτιάτες έρχονται για να ενώσουν, όχι να διχάσουν».

Από την δήλωσή αυτή προκύπτουν πολλά ερωτηματικά. Πρώτα από όλα, πώς γίνεται κόμματα, εκλεγμένα από τον κυρίαρχο λαό να μην εκπροσωπούν το έθνος, αφού σύμφωνα με τον ίδιο οι Σπαρτιάτες θα είναι η «φωνή» του. Και αν δεν το εκπροσωπούν, τι κάνουν ακριβώς; Μια αντιφατική δήλωση που ενώ δεν μιλάει για διχασμό, διχάζει όχι μόνο το κοινοβούλιο αλλά, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι διχάζει το ίδιο το περιεχόμενό της.

Ένα είναι σίγουρο, ότι το «καύσιμο Κασιδιάρη» περιέχει πολλά οκτάνια, αφού κατάφερε μέσα σε τρεις βδομάδες να εκτοξεύσει ένα κόμμα που δεν συμμετείχε καν στις προηγούμενες εκλογές, στην 5η θέση και να πάρει την ψήφο 241.633 Ελλήνων. Και το εν λόγω καύσιμο δόθηκε με «μπιτόνια» κάτω από τη μύτη του πολιτικού συστήματος που πιάστηκε στον ύπνο, παρά τις αλλεπάλληλες κινήσεις για τον περιορισμό του. Χαρακτηριστικό είναι πως η προηγούμενη Βουλή ενέκρινε δυο νομοθετικές ρυθμίσεις με σκοπό τον περιορισμό της εκλογικής παρουσίας του Κασιδιάρη. Εκ του αποτελέσματος πέτυχε μια τρύπα στο νερό.

Η πρώτη προσπάθεια Κασιδιάρη να παρεισφρήσει στην Βουλή έγινε με το ΕΑΝ στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Όμως, υπέπεσε σε ένα λάθος: Δήλωσε την υποστήριξη του σε αυτό το κόμμα πριν την ανακήρυξη των συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο. Είχε όμως και δεύτερη ευκαιρία. Τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Και αφού έμαθε από το λάθος του, δήλωσε την στήριξή του στο κόμμα μετά την ανακήρυξη των συμμετοχών.

Ποια κόμματα «έγδυσαν» οι Σπαρτιάτες

Δεν θα είναι υπερβολή να πει κανείς ότι το εν λόγω κόμμα αποτελεί πλέον τον ισχυρότερο πόλο της ακροδεξιάς στη χώρα, αφού κατάφερε να στραγγίξει από ψηφοφόρους εκείνα που βρίσκονται στην ίδια «όχθη» μαζί του. Σύμφωνα με τα exit poll το κόμμα με τη στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη, «έκλεψε» 19,5% των ψήφων του από την Ελληνική Λύση και 16,5% από τη ΝΙΚΗ.

Το παράδοξο με αυτά τα στοιχεία είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 12% προέρχεται και από το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τους «Σπαρτιάτες», δηλαδή στην Αριστερή όχθη.  Το γεγονός αυτό ίσως καταδεικνύει ότι οι εν λόγω ψηφοφόροι δεν στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές την Πλεύση Ελευθερίας για τον ιδεολογικό της προσανατολισμό, αλλά για την επικεφαλής της, που το 2015 ούσα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος της Βουλής συγκρούστηκε με τον αρχηγό του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα για το 3ο μνημόνιο.

Σε ποιες περιοχές «πρώτευσαν»

Όσον αφορά τα ποσοστά, πρώτη στη σχετική λίστα είναι η εκλογική περιφέρεια Β’ Δυτικής Αττικής, στην οποία οι Σπαρτιάτες πήραν 7,56% κι ακολουθούν: Η Λακωνία με 7,36%, η Δράμα με 5,99%, η Μεσσηνία 5,92% και η Ημαθία 5,80%. Την δεκάδα συμπληρώνουν τα Δωδεκάνησα με 5,66%, η Β’ Πειραιώς με 5,58%, η Κορινθία με 5,58%, η Χαλκιδική με 5,53% και το Κιλκίς 5,46%. Μάλιστα, στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στο Δήμο Μεγίστης, δηλαδή το Καστελόριζο οι Σπαρτιάτες συγκέντρωσαν ποσοστό σχεδόν 10% (9,54%) κατακτώντας την τρίτη θέση. Ένα δήμος, βέβαια, που και στις εκλογές του 2019 ανέδειξε τέταρτη κοινοβουλευτική δύναμη την Χρυσή Αυγή με 7,49% την στιγμή που στην επικράτεια η εγκληματική οργάνωση δεν κατάφερε να περάσει το κατώφλι του 3%. Όμως, το ποσοστό του 2023, αν μη τι άλλο, δείχνει αύξηση της επιρροής Κασιδιάρη στον εν λόγω δήμο.

Πού βρίσκεται το «κοίτασμα»

Τα ακραία και ανορθολογικά σχήματα που μπήκαν στη Βουλή (Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες), έλαβαν την στήριξη 665.000 πολιτών, δηλαδή του 12,77% των Ελλήνων που πήγαν να ψηφίσουν στις εκλογές. Μάλιστα, αν στα ανορθολογικά και ακραία σχήματα συμπεριληφθούν η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜεΡΑ25 τότε ο αριθμός αυτός φτάνει τα 959.582, δηλαδή το 18,53% που αυτομάτως θα γινόταν και η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, κατακτώντας την δεύτερη θέση.

Γίνεται με ενάργεια σαφές από τα εν λόγω αποτελέσματα ότι υπάρχει ένα τμήμα του εκλογικού σώματος το οποίο τα συνδέει ο ανορθολογισμός, η τάση για συνωμοσιολογία και ένας «θολός» αντισυστημισμός. Ιδίως όταν η κοινωνία αναρρώνει ακόμα από τις συνέπειες του κορωνοϊού, τόσο σε επίπεδο σωματικό και ψυχικό όσο και οικονομικό. Η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί αλλεπάλληλα χτυπήματα: Οικονομική κρίση, μεταναστευτική κρίση, πανδημία, πόλεμος, ενεργειακή κρίση. Και η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι αλλεπάλληλες κρίσεις κάνουν την ακροδεξιά ατζέντα άκρως ελκυστική σε μερίδα πολιτών που ψάχνουν απεγνωσμένα λύσεις στα προβλήματά τους. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η πηγή του καύσιμου Κασιδιάρη.