Αυξήσεις μισθών και συντάξεων, επιδόματα τριετιών, το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, εκκρεμείς συντάξεις, αναδρομικά δικαστικών αποφάσεων, αλλαγές στα επαγγελματικά ταμεία, όπως και η πλήρης ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για ένα μέρος από τις εκκρεμότητες που παραλαμβάνει ο νέος υπουργός Εργασίας κ. Αδ. Γεωργιάδης, αναλαμβάνοντας τα ηνία του νέου χαρτοφυλακίου του.

Κατά την σημερινή παραλαβή του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να υπάρξουν αναφορές στις προτεραιότητες του νέου υπουργού. Ωστόσο τα δύσκολα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι συγκεκριμένα.

Ο κ. Γεωργιάδης αναμένεται έως το ερχόμενο φθινόπωρο, να προωθήσει στη Βουλή, το νομοσχέδιο με τη μεταρρύθμιση των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης. Πρόκειται για το πρώτο κρας – τεστ της νέας ηγεσίας του υπουργείου, μέσω του οποίου θα έλθει σε άμεση επαφή με τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος.

Επαγγελματικά και πολυεργοδοτικά ταμεία

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου έχει προετοιμάσει το έδαφος των αλλαγών οι οποίες θα επικεντρωθούν στο νέο καθεστώς λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων, αλλά και στους όρους σύστασης των πολυεργοδοτικών ταμείων. Το περιεχόμενο της νέας μεταρρύθμισης περιλαμβάνει το ρυθμιστικό πλαίσιο της επαγγελματικής ασφάλισης και τα ενισχυτικά μέτρα ανάπτυξης των νέων Ταμείων. Τέσσερις είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο νέα μεταρρύθμιση: πρώτον, ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της επαγγελματικής ασφάλισης. Δεύτερον, η διευκόλυνση της δημιουργίας πολυεργοδοτικών ταμείων. Τρίτον, η μετάβαση από το ισχύον κατακερματισμένο σχήμα εποπτείας σε μια ενιαία εποπτική δομή. Και τέταρτον, ο εξορθολογισμός των σχετικών φορολογικών διατάξεων. Η σημαντικότερη αλλαγή, αφορά τη σύσταση πολυεργοδοτικών επαγγελματικών ταμείων. Πρόκειται για τη δυνατότητα δημιουργίας ταμείων από ομάδες ανθρώπων που δεν έχουν κάποιο επαγγελματικό δεσμό, δεν ανήκουν στην ίδια επαγγελματική ομάδα, δεν κάνουν το ίδιο επάγγελμα και δεν απασχολούνται στην ίδια επιχείρηση.

Αυξήσεις μισθών ιδιωτικού τομέα

Προς νέα αύξηση της τάξεως του 5% έως 6% στις κατώτατες αμοιβές, οδηγούμαστε εντός του 2024, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, έτσι ώστε να επιτευχθεί η δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ στο τέλος της επόμενης κυβερνητική τετραετίας. Η νέα ηγεσία του υπουργείου θα εκκινήσει – εκ νέου – τη διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού στο τέλος Ιανουαρίου του 2024 – ούτως ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μισθός μέχρι το τέλος του Μαΐου του 2024.

Οι τριετίες

Ταυτοχρόνως, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να χειριστεί το θέμα της επαναφοράς του επιδόματος των τριετιών, εφόσον συνεχιστεί η ραγδαία αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες. Κάτι τέτοιο θα σημάνει προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζόμενους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρείς τριετίες) και παραμένουν από το 2012 με παγωμένη μισθολογική εξέλιξη. Σύμφωνα με το ισχύοντα μνημονιακό νόμο, οι εργαζόμενοι που προσλήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας.

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις – το επόμενο διάστημα – προκειμένου η νέα κυβέρνηση να επαναφέρει το – προ των μνημονίων – καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Άλλωστε η υλοποίηση της εξαγγελίας του κ. Κ. Μητσοτάκη για αύξηση των μέσων μισθών στα 1.500 ευρώ, είναι αμφίβολη χωρίς την επιστροφή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και την αποκατάσταση των κανόνων του συλλογικού δικαίου που καταργήθηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων.

Μείωση της ανεργίας

Στόχος η μείωση της ανεργίας κάτω του 10%, κάτι που δεν είναι ακόμη ορατό, καθώς οι διεθνείς οργανισμοί φαίνεται «βλέπουν» επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης. Θα πρέπει να σημειωθεί πως για να εξασφαλισθεί ο στόχος για μείωση της ανεργίας κάτω του 10% απαιτείται η δημιουργία επιπλέον 400.000 θέσεων εργασίας.

Αυξήσεις συντάξεων

Η λειτουργία της «μόνιμης» διαδικασίας αύξησης των συντάξεων – στο τέλος κάθε έτους – κρίνεται στις αρχές του 2024. Ο μηχανισμός υπάρχει ήδη – με το νόμο 4670/2020 -, οπότε αναμένεται στις αρχές του νέου έτους η νέα αύξηση των συντάξεων κατά 3,4%, ενώ ενδέχεται να προκύψει – συμπληρωματικά – επιπλέον αύξηση 0,3% λόγω απόκλισης των στοιχείων του 2022. Η διορθωτική αύξηση θα καθοριστεί μετά το καλοκαίρι με βάση τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας που θα επικυρωθούν από τη Eurostat. Αθροιστικά οι δύο αυτές αυξήσεις θα φθάσουν γύρω στο 4%, ενώ η απόδοσή τους στους συνταξιούχους προσδιορίζεται γύρω στον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2024.

Εκκρεμείς συντάξεις

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα συνεχίζει να αναμετράται με το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εκκρεμοτήτων. Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις του ΕΦΚΑ φθάνουν τις 67.680 με εκτιμώμενη δαπάνη για την εξόφλησή τους γύρω στα 80 εκατομμύρια ευρώ. Χωρίς να συνυπολογίζονται οι περιπτώσεις συνταξιούχων με παράλληλο χρόνο ασφάλισης που παραμένουν σε εκκρεμότητα για έξι και πλέον χρόνια.

Αναδρομικά των συνταξιούχων

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μια – τελική – απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, οι οποίοι δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Πρόκειται για τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις για το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016. Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για απόδοση των αναδρομικών σε όλους – με ετήσιες δόσεις – εντός της επόμενης τετραετίας.

Πλήρης ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ

Στις προτεραιότητες της επόμενη τετραετίας είναι και η ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάλλαξης του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας μέσα από επτά δρομολογημένες μεταρρυθμίσεις.

Πρόκειται για την ψηφιοποίηση όλων των αρχείων του ΕΦΚΑ με την δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που θα παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε κάθε λειτουργία του ΕΦΚΑ. Με τον τρόπο αυτό ο ασφαλισμένος θα μπορεί – ανά πάσα στιγμή – να λαμβάνει κάθε πληροφορία γύρω από τον ασφαλιστικό του λογαριασμό, τις παροχές και τα δικαιώματά του.