Πόσο συχνά λούζετε τα μαλλιά σας; Αν το κάνετε σε καθημερινή βάση τότε μια έρευνα για τη χημική ουσία που μπορεί να περιέχουν τα σαμπουάν και να προκαλεί καρκίνο, ίσως σας κάνει να αναθεωρήσετε τη συχνότητα με την οποία καθαρίζετε το τριχωτό της κεφαλής σας. Οι ειδικοί πάντως υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός φορών για το λούσιμο, η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

«Μερικοί άνθρωποι απλά πιστεύουν ότι πρέπει να λούζουν τα μαλλιά τους κάθε μέρα, αλλιώς θα έχουν πολύ λιπαρά μαλλιά», δήλωσε ο Δρ Anthony Rossi, βοηθός επιμελητής δερματολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογικής Εταιρείας. «Αν δώσουν στον εαυτό τους μια ευκαιρία, μπορεί να δουν ότι στην πραγματικότητα δεν έχουν λιπαρά μαλλιά. Και από την άλλη πλευρά, μπορεί να μην μπορούν να μένουν με άλουστα μαλλιά για πολύ καιρό, να μην αισθάνονται καλά» αναφέρει σύμφωνα με το CNN.

Το πόσο συχνά λούζεστε εξαρτάται από τον τύπο και το στυλ των μαλλιών σας, αλλά και το πόσο δραστήριοι είστε στην καθημερινότητά σας. Το συχνό λούσιμο μπορεί να στεγνώσει και να θαμπώσει τα μαλλιά, ενώ το λάδωμά τους μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες οσμές.

Κάθε πότε να λούζεστε

Αυτό που συμβουλεύει ο Rossi τους ασθενείς του είναι να λούζονται μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Αν όμως κάποιος έχει βάλει χημικά στα μαλλιά (βαφή, περμανάντ) και έχουν γίνει ξηρά τότε μπορεί να τα λούζει λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα για να αποφύγει το σπάσιμο ή την ψαλίδα.

Αν τα μαλλιά σας είναι λιπαρά μπορεί να χρειαστεί να τα λούζετε κάθε μέρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογικής Εταιρείας, κάτι που είναι βέβαια σε άμεση συνάρτηση και με την ηλικία σας. «Στην εφηβεία η λιπαρότητα βρίσκεται σε έξαρση, λόγω των ορμονών» λέει ο δερματολόγος. Και προσθέτει: «Τα παιδιά μπορεί να εμφανίζουν πιο λιπαρό τριχωτό της κεφαλής κατά την εφηβεία, οπότε το συχνότερο λούσιμο των μαλλιών τους θα μπορούσε να βοηθήσει». Το τριχωτό της κεφαλής μας παράγει λιγότερο λάδι καθώς μεγαλώνουμε, σύμφωνα με την ένωση.

Αν τα μαλλιά είναι σγουρά μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στην ξηρότητα ή στο σπάσιμο και το πολύ συχνό λούσιμο μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Γι΄αυτό τα σγουρά μαλλιά δεν χρειάζεται να λούζονται καθημερινά. Θα πρέπει όμως να τα λούζετε τουλάχιστον κάθε δύο με τρεις εβδομάδες για να διατηρείτε το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας καθαρά και υγιή.

Η ρουτίνα ανάμεσα στα λουσίματα

Η φροντίδα των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής δεν γίνεται μόνο στο ντους. Ανάμεσα στα λουσίματα, μπορείτε να κάνετε ορισμένα πράγματα για να διατηρήσετε την καθαριότητα και την εμφάνισή τους και να τα προστατέψετε από βλάβες.

Είναι πολύ σημαντικό το χτένισμα των μαλλιών, που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Επίσης αν ιδρώνετε συχνά από την άσκηση δεν χρειάζεται να λούζετε τα μαλλιά σας κάθε φορά, εκτός εάν υπάρχει υπερανάπτυξη βακτηρίων ή τα μαλλιά ή το τριχωτό της κεφαλής σας αρχίζουν να μυρίζουν. Μπορείτε απλά να τα ξεπλύνετε με νερό αν θέλετε.

Σύμφωνα με τον Rossi τα περισσότερα ξηρά σαμπουάν έχουν θεωρηθεί ασφαλή για τα μαλλιά, αλλά μην βασίζεστε σε αυτά συχνά.

Αν κολυμπάτε σε πισίνα με τα μαλλιά σας εκτεθειμένα στο νερό, το χλώριο μπορεί να τα κάνει ξηρά και εύθραυστα. Προστατέψτε τα  βρέχοντας και περιποιώντας τα εκ των προτέρων, φορώντας ένα άνετο σκουφάκι κολύμβησης και, αμέσως μετά, αντικαθιστώντας τη χαμένη υγρασία με ένα σαμπουάν και ένα conditioner.

Εάν αντιμετωπίζετε μόνιμα προβλήματα με το τριχωτό της κεφαλής ή τα μαλλιά σας – όπως πιτυρίδα, τριχόπτωση ή εύθραυστα μαλλιά – θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν πιστοποιημένο δερματολόγο.