Το σύνδρομο Rapunzel είναι μια πολύ σπάνια πάθηση κατά την οποία μια μεγάλη μπάλα τρίχας κολλάει στο στομάχι και εκτείνεται στο λεπτό έντερο. Η πάθηση περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1968. Αυτή η κατάσταση είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες, και σε περίπου 8 στις 10 περιπτώσεις μεταξύ παιδιών, έφηβων κοριτσιών και νεαρών γυναικών κάτω των 30 ετών, αναφέρει το iatronet.gr.

Το σύνδρομο είναι πολύ δύσκολο να γίνει αντιληπτό καθώς μπορεί να περάσουν πολλά χρόνια χωρίς να υπάρχουν συμπτώματα. Οταν τελικά τα συμπτώματα είναι πια εμφανή, η μπάλα μαλλιών που έχει δημιουργηθεί στο στομάχι είναι ήδη μεγάλη και χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί.

Ποιες δύο παθήσεις οδηγούν στο σύνδρομο Ραπουνζέλ;

Η τριχοφαγία είναι μια κατάσταση κατά την οποία τρώμε επανειλημμένα τα μαλλιά μας. Συχνά σχετίζεται με την τριχοτιλλομανία ή την επιθυμία να τραβήξετε τρίχες από το κεφάλι και το σώμα σας. Αυτές οι δύο παθήσεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε σύνδρομο Ραπουνζέλ.

Τα μακριά μαλλιά έχουν λεία επιφάνεια και χωνεύονται δύσκολα από το στομάχι. Τα μαλλιά επίσης δεν κινούνται καλά μέσω του πεπτικού σας συστήματος, κάνοντάς τα να κολλούν στην κοιλότητα του στομάχου. Με την πάροδο του χρόνου, το να τρώει κανείς τα μαλλιά του θα οδηγήσει στο να σχηματιστεί μια μεγάλη μπάλα μαλλιών εντός του στομαχιού του.

Καθώς η μπάλα αρχίζει να μεγαλώνει σε βάρος και μέγεθος, είναι πιθανό να γίνει μία μάζα με το φαγητό και τη βλέννα του στομάχου. Τελικά, η μπάλα μαλλιών φτάνει στα όρια του τοιχώματος του στομάχου σας. Αν τα μπερδεμένα μαλλιά αρχίσουν να προεξέχουν από το άνοιγμα του στομάχου τότε θα επεκταθούν στο λεπτό έντερο.