Η προεκλογική περίοδος εξελίσσεται με μάλλον εξαντλητικούς ρυθμούς για τους υποψηφίους, οι οποίοι συνεχίζουν τις καταιγιστικές εμφανίσεις και τις παρεμβάσεις σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, εκφωνούν ομιλίες, κάνουν περιοδείες και αισθάνονται αναγκασμένοι να επινοήσουν κάτι καινούργιο κάθε ημέρα.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη ΝΔ και ενώ έως τώρα είχαν αποφευχθεί τα χοντρά λάθη, έχει αρχίσει να είναι έκδηλη η νευρικότητα, που λόγω και μίας δόσης εφησυχασμού, οδηγεί και σε κάποιες γκάφες (βλ. τα μαθηματικά Σκέρτσου για τον ΦΠΑ).

Έχοντας επίγνωση όλων αυτών και ταυτόχρονα με τη βεβαιότητα ότι η συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία και η διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δοκιμάζει και τις αντοχές των πολιτών, οι οποίοι πάντως δεν φαίνεται να χάνουν τον ύπνο τους, ένας από τους στενούς συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ ανέφερε προ ημερών, μισοαστεία – μισοσοβαρά: «Πρέπει όλοι ανεξαιρέτως, να πάρουν και να μελετήσουν τις συνεντεύξεις του Μητσοτάκη, να τις μάθουν απέξω και όπου καλούνται να μιλήσουν να μην προσθέτουν ούτε κόμμα. Αν αρχίσουν να λένε τα δικά τους, κάποια γκάφα (σ.σ. άλλη λέξη χρησιμοποίησε) θα γίνει σίγουρα».

***
Οι νευρικοί και οι χαλαροί για την επόμενη κυβέρνηση

Δεδομένου ότι το επίδικο των εκλογών φαίνεται ότι είναι η αυτοδυναμία και ότι βάσει του προηγούμενου εκλογικού αποτελέσματος και των συνεχών δημοσκοπήσεων, το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι καθόλου απίθανο, διάφορες συζητήσεις έχουν αρχίσει να γίνονται για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Κάποιοι από τους επίδοξους υπουργούς έχουν αρχίσει να διακινούν τις βεβαιότητες τους (άλλες βάσιμες, άλλες όχι), άλλοι λένε ότι δεν γνωρίζουν τίποτε και άλλοι αναφέρουν με νόημα (και ορθώς) ότι στην πραγματικότητα όλα θα πάρουν την τελική τους μορφή το Σαββατοκύριακο των εκλογών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, παρατηρούνται και διάφοροι βαθμοί νευρικότητας και ανησυχίας. Αν θα μπορούσε κάποιος να περιγράψει εκείνους που είναι μάλλον στο σκοτάδι για το μέλλον τους (όχι τόσο για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση, αλλά για τις αρμοδιότητες τους), στην πρώτη θέση θα πρέπει να βρίσκεται ο Άδωνις Γεωργιάδης. Την ίδια στιγμή, ο πιο ήσυχος, από πολλές απόψεις, μοιάζει να είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

***
Βούρτσες, σκαλωσιές και πινέλα

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είναι πρωινός τύπος. Την τελευταία εβδομάδα ωστόσο έχει και πρόσθετους λόγους να φεύγει νωρίτερα για το γραφείο. Στο συγκρότημα που βρίσκεται η κατοικία του στην Κηφισιά έχουν στηθεί σκαλωσιές και συνεργεία πιάνουν από πολύ νωρίς δουλειά. Κυριολεκτικά ο τόπος είχε γεμίσει με βούρτσες και πινέλα. Β

λέπετε οι ένοικοι αποφάσισαν να κάνουν ένα φρεσκαρισματάκι στις κατοικίες του συγκροτήματος και ως εκ τούτου ελαιοχρωματιστές και τεχνικοί είναι από νωρίς εκεί και δουλεύουν. Κάποιοι εκ των ελαιοχρωματιστών δεν ήξεραν ότι ο κεντρικός τραπεζίτης διαμένει εκεί και το διαπίστωσαν όταν η αστυνομική συνοδεία πήγε να παραλάβει τον κ. Στουρνάρα από το σπίτι του.

***
Ο Πνευματικός που έπαθε… Κατρούγκαλο

Τέθηκε τελικά, με απόφαση του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτός εκλογικού αγώνα ο Σπύρος Πνευματικός. Θα παραιτηθεί και θα παραδώσει την έδρα του αν εκλεγεί. Κάτι παρόμοιο δηλαδή που έγινε και στις πρώτες εκλογές με τον Γιώργο Κατρούγκαλο στον ΣΥΡΙΖΑ: «Ένα πράγμα δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η διαγραφή του κ. Πνευματικού από τις λίστες της ΝΔ στην εκλογική περιφέρεια της Εύβοιας τυπικά είναι αδύνατη καθώς οι συνδυασμοί έχουν λάβει έγκριση από το ανώτατο δικαστήριο. Αυτό σημαίνει πως εάν η ΝΔ αυξήσει τις έδρες της στην Εύβοια και εκλεγεί ο κ. Πνευματικός θα σπεύσει να παραιτηθεί αμέσως μετά την ορκωμοσία του και να παραδώσει στο κόμμα την έδρα η οποία θα πάει στην πρώτη επιλαχούσα που σύμφωνα με την λίστα είναι η κυρία Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη.

***
Φίλης, ο νέος Κατρούγκαλος;

Δεν γνωρίζω αν ο Νίκος Φίλης είναι ο …νέος Κατρούγκαλος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δίχως άλλο η δήλωσή του περί του δικαιώματος του ΣΥΡΙΖΑ να έχει στα ψηφοδέλτιά του κάποιον που μιλά ανοιχτά για «τουρκική μειονότητα» στην Θράκη, συνιστά θέμα τόσο ευρύτερων όσο και εσωκομματικών διαστάσεων.

Υπάρχει λοιπόν έντονη μουρμούρα στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το θέμα που «άνοιξε» ο πρώην υπουργός Παιδείας, ο οποίος και άλλες φορές στο παρελθόν είχε αποτελέσει «πονοκέφαλο» για τον Αλέξη Τσίπρα (Γενοκτονία των Ποντίων, Εκκλησία κλπ.). Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, με Τουρκογενείς, Ρομά και Πομάκους μουσουλμάνους πολίτες. Κάποιοι πασοκογενείς, προερχόμενοι από το πατριωτικό ΠαΣοΚ, έθεσαν ζήτημα παρουσίας του κ. Φίλη στα ψηφοδέλτια -ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί την 21η Μαΐου- αλλά ο πρόεδρος του κόμματος δεν είχε καμία διάθεση να ανοίξει νέο εσωκομματικό μέτωπο παραμονές των εκλογών.

Μιλάει για προσωπική άποψη του κ. Φίλη όσον αφορά τον αυτοπροσδιορισμό των μουσουλμάνων της Θράκης και θεωρεί πως δεν αποτελεί αντικείμενο διαγραφής του. Κάποιοι, πάντως, όπως ο εκ των πασοκογενών Άγης Τάτσης μιλούν ευθέως για «5η φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ» που «δίνει αγώνα επιβίωσης» με στόχο την «διεύρυνση της διαφοράς στις ερχόμενες εκλογές, την παραίτηση – καθαίρεση Τσίπρα και εκλογή προέδρου της επιλογής τους». Βγήκαν τα μαχαίρια, που λένε…

***
Τι είναι στην πολιτική το… big bang;

Όπως είναι γνωστό, το big bang είναι – κυριολεκτικώς και μεταφορικώς – η μεγάλη έκρηξη. Κάποιοι όμως στην Κεντροαριστερά φαίνεται πως νοούν το big bang ως μεγάλη… πρόσμιξη. Λένε, δηλαδή, ότι για να ανακοπεί η λεγόμενη και «πολιτική ηγεμονία» του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ με αφετηρία τις αυτοδιοικητικές εκλογές του φθινοπώρου.

Να θυμίσω εδώ ότι η ΝΔ στις τελευταίες περιφερειακές εξέλεξε 12 από τους 13 περιφερειάρχες με την εξαίρεση του κ. Αρναουτάκη στην Κρήτη, ο οποίος προέκυψε περιφερειάρχης από την κοινή στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Γίνονται μεγάλες εκρήξεις με «μοντέλα Αρναουτάκη»; Θα σας γελάσω και δεν θα το ήθελα. Να πω μόνο ότι – μιας μιλάμε για big bang – όπου σταματά η επιστήμη υπάρχει πάντα ένας Πάολο Κοέλιο να μας παρηγορεί με τη σκέψη πως όταν θέλουμε κάτι πολύ το Σύμπαν συνωμοτεί υπέρ των μύχιων πόθων μας…

***
Η Πόπη και η νέα ηγετική ομάδα!

Πολλά έχουν λεχθεί για την Πόπη Τσαπανίδου για το εάν εξαφανίστηκε ή όχι. Την είδα και πάλι σε κεντρικό ρόλο στο Ζάππειο προχθές το πρωί, όταν προλόγισε τον Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και κυρίως της ανάδειξης σκοτεινών, κατά την Κουμουνδούρου, σημείων του σχεδίου της ΝΔ για την τετραετία 2023-2027.

Το ενδιαφέρον όμως είναι η σύνθεση των προσώπων που συνόδευαν τον κ. Τσίπρα στο Ζάππειο. Εκτός από την Αθηνά Λινού που κλήθηκε να μιλήσει για το ΕΣΥ και δεν εντάσσεται στην συζήτηση για την επόμενη μέρα, τα άλλα πρόσωπα αναμένεται να έχουν ρόλο: Ευκλείδης Τσακαλώτος ως μέντορας πολλών, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

***
Ο Σπαρτιάτης που ήταν του Λεβέντη και έγινε του Κασιδιάρη

Μετά την ανακήρυξη των συνδυασμών που θα συμμετέχουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού, Ηλίας Κασιδιάρης, δεν περίμενε ούτε 1 ώρα για να μας πει τα σχέδια του. Δηλαδή, την στήριξη του στο κόμμα » Σπαρτιάτες» του Βασίλη Στίγγα, υποψήφιου στις εκλογές του 2019 με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

Εμείς φυσικά το γνωρίζαμε αυτό και το είχαμε γράψει, όπως γνωρίζαμε ότι στο κόμμα αυτό είχε τοποθετήσει ο Κασιδιάρης τα στελέχη του που επιμελώς, όπως λένε ακόμα και οι συνεργάτες του, δεν εμφάνισε από τον Άρειο Πάγο τον Μάιο.

Μπορεί τώρα αυτά τα στελέχη να δηλώνουν στα social media τους ότι είναι πλέον » Σπαρτιάτες», αλλά μάλλον δεν γνωρίζουν ότι κατέστησαν υποψήφιοι μιας χρήσης. Δηλαδή; Καθώς η δεύτερη τροπολογία προβλέπει στους λόγους αποκλεισμού ενός Κόμματος ακόμη και την «επιρροή του εκλογικού σώματος» από έναν καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, το κόμμα » Σπαρτιάτες» και οι υποψήφιοι του δεν θα μπορούν στο μέλλον να συμμετέχουν σε άλλη εκλογική διαδικασία. Θα θεωρούνται ως «παρένθετο» κόμμα του Κασιδιάρη και θα υπόκειται στις απαγορευτικες διατάξεις του νόμου.

Προφανώς δεν το γνωρίζουν αυτό και πανηγυρίζουν σήμερα. Επιδίδονται δε και σε επιθέσεις εναντίον άλλων κομμάτων όπως η «Νίκη» του κ. Νατσιού , το κόμμα του Κυριάκου Βελλόπουλου και του Εθνικού Μετώπου. Ενός άλλου ακροδεξιού κόμματος που και αυτό πέρασε τον σκόπελο του Αρείου Πάγου και «ψαρεύει» στα ίδια πολιτικά νερά της «σκληρής» πτέρυγας της ακροδεξιάς ψήφου. Άγνωστο που θα οδηγήσει αυτός ο «εμφύλιος» στην ελληνική ακροδεξιά αλλά σίγουρα για κάποιους εξ αυτών, η χαρά και η υπόσταση σταματήσει στις 25 Ιουνίου.

***
Όλο το παρασκήνιο στην εκλογή πρύτανη στο ΕΚΠΑ

Και ενώ πολλοί προεξοφλούσαν άλλο ένα ναυάγιο στην εκλογή Πρυτανικών αρχών στο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, το ΕΚΠΑ, ως κεραυνός εν αιθρία έσκασε η απόφαση των εσωτερικών μελών του νέου Συμβουλίου (Γ. Σιάσος, Ν. Θωμαιδης, Α. Χαλδαιάκης, Δ. Καινούριος, Χ. Βλαχόπουλος, Α. Σμυρνιώτου) για ομόφωνη συγκρότηση των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου και εκλογή του νέου Πρύτανη. Τα 5 εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου που εκλέχτηκαν είναι: Βασίλης Βασιλείου, Αναστάσιος Γερμενής, Μαίρη Σαρπ, Γιώργος Στασινός, Παντελής Τζώρτζακης.

Πρόκειται για το μοναδικό Πανεπιστήμιο που επιτυγχάνει ομόφωνη εκλογή διοίκησης και αυτό το πιστώνονται οι έξι ακαδημαϊκοί που πρόταξαν την πρόοδο και την ενότητα του ιστορικού ιδρύματος προχωρώντας με υπευθυνότητα στην ομόφωνη συγκρότηση του νέου Συμβουλίου.

Το Πανεπιστήμιο μετά από μια δεκαετία διοίκησης από τον Αθανάσιο Δημόπουλο, γυρνάει με εντυπωσιακό τρόπο σελίδα δίνοντας παράλληλα το παράδειγμα και σε άλλα Πανεπιστήμια στα οποία έχουν «κολλήσει» οι εκλογικές διαδικασίες λόγω διαφωνιών και του ζυγού αριθμού (έξι) των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου.

Στην επόμενη ημέρα πρωταγωνιστικός θα είναι ο ρόλος των δύο πρώτων στις πρόσφατες εκλογές, του Γεράσιμου Σιάσου και Νικόλαου Θωμαΐδη, οι οποίοι θα αποτελούν το νέο ισχυρό δίδυμο με τον πρώτο να εκλέγεται Πρύτανης και τον δεύτερο να αναλαμβάνει τις αντιπρυτανίες του ιδρύματος.