Σκληρή γλώσσα τόσο κατά του Ισραήλ και προσωπικά του Μπένιαμιν Νετανιάχου, όσο και κατά των ΗΠΑ χρησιμοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη τόνισε αρχικά: «Το τέμενος Αλ-Άκσα της Ιερουσαλήμ αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερη ‘παρενόχληση’, με την ταυτότητα της αρχαίας πόλης να διαγράφεται από το Ισραήλ βήμα-βήμα. Οι πρόγονοί μου υπηρέτησαν την Ιερουσαλήμ για 400 χρόνια. Η κληρονομιά τους δεν μπορεί να διαγραφεί».

Στη συνέχεια σύμφωνα με όσα αναφέρει το Anadolu επιτέθηκε σφοδρά στο Ισραήλ. «Όποιος αναζητά μοντέρνους φαραώ δεν χρειάζεται να κοιτάξει μακριά, απλώς να κοιτάξει αυτούς που σκότωσαν ανελέητα 35.000 Παλαιστίνιους τις τελευταίες 203 ημέρες. Ο Νετανιάχου, όπως οι δολοφόνοι πριν από αυτόν, έχει χαράξει το όνομά του επαίσχυντα στην ιστορία ως σφαγέας της Γάζας», ανέφερε ο Ερντογάν.

Στη συνέχεια επανέλαβε τη στήριξή του προς τη Χαμάς: «Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τους αδελφούς μας της Χαμάς, που υπερασπίζονται την πατρίδα τους ενάντια στους κατακτητές, ως την Εθνική Αντίσταση της Παλαιστίνης».

Έπειτα επιτέθηκε στις ΗΠΑ: «Η άνευ όρων στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ δεν συμβάλλει σε μια λύση, αλλά μάλλον επιδεινώνει το πρόβλημα. Ενώ 35.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ανελέητα στη Γάζα, η έγκριση ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ από τη Γερουσία των ΗΠΑ είναι η σαφέστερη ένδειξη αυτού», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Μιλά για «φασιστική» απάντηση των αμερικανικών αρχών σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις φοιτητών στις ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε σήμερα την απάντηση των αμερικανικών αρχών στις συνεχιζόμενες φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ.

«Εμείς, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, παρακολουθούμε τα γεγονότα στα αμερικανικά πανεπιστήμια την τελευταία εβδομάδα με μεγάλο ενδιαφέρον», είπε ο Ερντογάν σε ένα συνέδριο για την Παλαιστίνη στην Κωνσταντινούπολη. Διαδηλωτές φοιτητές δέχονται «απειλές» σε πανεπιστήμια της Δύσης, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Παρακολουθούμε πώς εκείνοι που μας έκαναν διάλεξη επί χρόνια για τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι ξαφνικά γίνονται φασίστες όταν πρόκειται για τα συμφέροντα του Ισραήλ», συνέχισε.

Η ίδια η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει επικριθεί για την καταστολή φοιτητικών και ακαδημαϊκών διαδηλώσεων αφού ο πρόεδρος διόρισε έναν αντιδημοφιλή πρύτανη στο κορυφαίο πανεπιστήμιο της χώρας Μπογάζιτσι το 2021.

Πολυάριθμα ελίτ πανεπιστήμια στις ΗΠΑ έχουν καταστείλει διαδηλώσεις υπέρ της Γάζας, με την αστυνομία να έχει προχωρήσει σε πολλές συλλήψεις φοιτητών – διαδηλωτών. Κατηγορούν ορισμένους συμμετέχοντες στις φιλοπαλαιστινιακές κινητοποιήσεις για αντισημιτικά σχόλια.