Το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου άλλαξε και τους συσχετισμούς στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Το διψήφιο ποσοστό του ΠαΣοΚ σε συνδυασμό με την μεγάλη υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε την αίσθηση ότι η τράπουλα, στον κεντροαριστερό χώρο ξαναμοιράζεται. Η κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ έχει κλονιστεί, αλλά η μάχη για την κυριαρχία στην Κεντροαριστερά, μόλις έχει αρχίσει. Και, όπως όλα δείχνουν, θα δοθεί σε όλη τη διάρκεια της επόμενης περιόδου στη βάση των δεδομένων που θα δημιουργήσει το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου.  Το ΠαΣοΚ, έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πει, ακόμα, την τελευταία του λέξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το σοκ των εκλογών του Μαΐου, στην προσπάθεια που καταβάλλει να αποτρέψει την περαιτέρω εκλογική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, φάνηκε προς στιγμήν να μην έχει διάθεση αντιπαράθεσης με τον ΠαΣοΚ και τον πρόεδρο του. Αλλά και ο Ν. Ανδρουλάκης περιόρισε τα πυρά προς την Κουμουνδούρου βάζοντας στο στόχαστρο τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το σκηνικό, στην τελευταία στροφή προς τις κάλπες δείχνει να αλλάζει. Είναι λογικό, καθώς τα δύο κόμματα απευθύνονται, στην ίδια εκλογική βάση. Τι θα προτιμήσουν οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι; Να δώσουν μια ακόμα ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα που ήδη μετρά βαριές ήττες από τον Κ. Μητσοτάκη ή να ενισχύσουν τον αέρα ανόδου που δείχνει να έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Η αλλαγή στάσης του Αλέξη Τσίπρα και οι πρώτες «εχθροπραξίες»

Ο Αλέξης Τσίπρας (Σκάι), δίνοντας το στίγμα μιας άλλης τακτικής έστρεψε τα βέλη του κατά του Ν. Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε να εμφανίσει το ΠαΣοΚ ως «κόμμα συμπληρωματικό σε άλλες κυβερνήσεις των πολιτικών μας αντιπάλων, συγκυβερνήσεις της Δεξιάς» και τον Νίκο Ανδρουλάκη ως τον βολικό αντίπαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη. «« Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να είναι πολύ ευτυχής που και στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση αλλά και σήμερα έχει απέναντί του και τον κ. Ανδρουλάκη. Και το λέω αυτό με απόλυτη επίγνωση του τι λέω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, που συγκυβέρνησε με τον Σαμαρά και πήρε τις πιο σκληρές μνημονιακές αποφάσεις, με περικοπές συντάξεων και κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων». Για τη δική του συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμένο, για την οποία δέχεται συνεχείς βολές από το ΠαΣοΚ, τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε βεβαίως με τους ΑΝΕΛ, αλλά ως η βασική δύναμη εξουσίας, ως κόμμα εξουσίας, όχι ως συμπλήρωμα. Όχι ως συμπληρωματική δύναμη σ’ έναν δεξιόστροφο σχεδιασμό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας επιχείρησε να περάσει το μήνυμα ότι η ψήφος στο ΠαΣοΚ, είναι επί της ουσίας ενισχυτική των σχεδίων της ΝΔ. «Όποιος ψηφίσει οτιδήποτε άλλο εκτός από την εναλλακτική του ΣΥΡΙΖΑ, αντικειμενικά ενισχύει το αφήγημα και τον σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε.  Είναι εμφανές ότι ο κ. Τσίπρας, στην «τελευταία του μάχη» απευθύνεται στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς. Αυτούς που στις εκλογές του Μαΐου μετακινήθηκαν στο ΠαΣοΚ αλλά και σε αυτούς που μετά την δεινή εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, το σκέφτονται. Η αποτροπή και άλλων διαρροών προς το ΠαΣοΚ αλλά και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς είναι το μεγάλο στοίχημα του κ. Τσίπρα. Θα καθορίσει το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορέσει να διατηρήσει και να αυξήσει τα ποσοστά του ή αν μειωθούν και άλλο. Και αυτό με τη σειρά του θα καθορίσει το εύρος των κινήσεων του κ. Τσίπρα μετά τις εκλογές. Δηλαδή, το πολιτικό του μέλλον.

Η επίθεση Ανδρουλάκη – Ο χορηγός της Δεξιάς και η πραγματική προοδευτική δύναμη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θέλησε να απαντήσει σε πρώτο χρόνο στην επίθεση που δέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, έχει ως κύριο στόχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά φροντίζει να στρέφει τα πυρά του και κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος του κ. Ανδρουλάκη είναι, επίσης, εμφανής. Θέλει να παρουσιάσει τον κ. Τσίπρα ως ένα πολιτικό που όχι μόνο δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά ευθύνεται για την άνοδο των ποσοστών της ΝΔ. Τον χαρακτηρίζει «χρυσό χορηγό του κ. Μητσοτάκη».

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε και η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη:  «Τι και αν πέρασαν δύο εβδομάδες από την κάλπη της 21ης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να μην αναγνωρίζει το μερίδιο της ευθύνης του για την αύξηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και την αποδοκιμασία των πολιτών στην ανερμάτιστη και αναξιόπιστη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μας ξενίζει καθώς ουδέποτε έκανε την αυτοκριτική του για την ήττα από τη Νέα Δημοκρατία το 2019, όταν ο χάρτης βάφτηκε μπλε στις εθνικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές» ανέφερε σε ανακοίνωση της, η Χαριλάου Τρικούπη. «Προφανώς και δεν περιμέναμε να αναγνωρίσει τις παλινωδίες του με τις «Πρέσπες του Αιγαίου», την άγρα ψήφων από τη Χρυσή Αυγή, την υιοθέτηση των «ορφανών» του Π. Καμμένου και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την απουσία σχεδίου για τη χώρα πέρα από τη βαθιά του επιθυμία να ξανακάτσει στην καρέκλα της εξουσίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη δεν είναι αιθεροβάμονες. Εκτιμούν ότι το πολιτικό κλίμα ευνοεί το ΠαΣοΚ αλλά δεν υποτιμούν τον κ. Τσίπρα και το γεγονός ότι, όπως λένε, «σε αυτές τις εκλογές παίζει τα πολιτικά του ρέστα». Στόχος τους, οι κάλπες του Ιουνίου να βγάλουν ακόμα πιο ενισχυμένο το ΠαΣοΚ και με μειωμένη τη διαφορά που τον χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα, όπως σημειώνουν, είναι θέμα χρόνου». Στην προσπάθεια αυτή, στρέφουν το βλέμμα τους, πέραν της μάχης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το κέντρο, στη μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς, σε αυτούς που ζητάνε να υπάρξει ένα ισχυρό αντίπαλο δέος απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Μπορεί», όπως σημειώνουν, να είναι το αντίπαλο δέος «ο πολιτικός που έχασε με 20 μονάδες διαφορά;» Αλλά στο ερώτημα αυτό θα απαντήσει η κάλπη.