Στον απόηχο της θύελλας που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού για το ΕΣΥ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιοδεύει σε μια από τις περιφέρειες-κλειδιά για τη ΝΔ, την Εύβοια.

Το κλίμα στη ΝΔ είναι βαρύ μετά τις ατυχείς, όπως χαρακτηρίζονται, δηλώσεις του κ. Πνευματικού που έδωσαν το δικαίωμα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Νίκο Ανδρουλάκη να περάσουν στην επίθεση κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για κρυφή ατζέντα στα ζητήματα Υγείας. «Εγώ έδιωξα τον Κατρούγκαλο, ο Μητσοτάκης κρατά τον Πνευματικό» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «προκλητικές δηλώσεις στελεχών της ΝΔ» τονίζοντας ότι η ΝΔ «δεν πιστεύει και δεν θέλει να στηρίξει» το ΕΣΥ.

Κατά την περιοδεία του σε Ιστιαία και Αιδηψό, περιοχές στις οποίες η ΝΔ κατέγραψε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τετ α τετ με τον κ. Πνευματικό, με τον οποίο, μετά τις δηλώσεις που έκανε, επικοινώνησε τηλεφωνικά ο γραμματέας της ΝΔ Π. Μαρινάκης για να του εκφράσει την έντονη δυσφορία του. Ο κ. Πνευματικός, μετά από αυτό, προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση με την οποία ζήτησε «συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας». 

Στην Πειραιώς, με αφορμή τις δηλώσεις Πνευματικού έχει σημάνει συναγερμός.  Στις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη, αστοχίες και δηλώσεις που τροφοδοτούν το οπλοστάσιο των αντίπαλων κομμάτων. ¨Όπως αποφασίστηκε, στο εξής, θα υπάρξει παρακολούθηση αλλά και φροντιστήρια στα στελέχη που εμφανίζονται δημόσια και στερούνται εμπειρίας.

Τα σενάρια της αυτοδυναμίας

Στις ασκήσεις επί χάρτου του εκλογικού επιτελείου της ΝΔ τίθεται τα σενάρια της αυτοδυναμίας. Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, οι στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη η ΝΔ δείχνει τάσεις αύξησης του ποσοστού που έλαβε στις εκλογές του Μαΐου. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για το κατά πόσον η τάση αυτή θα αποτυπωθεί και στην κάλπη. Ο κ. Μητσοτάκης θέτει ως στόχο να ξεπεράσει η ΝΔ το 40,7% που έλαβε στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι σε αυτή την περίπτωση ακόμα και στο ενδεχόμενο επτακομματικής Βουλής, η ΝΔ μπορεί να εκλέξει περισσότερους από 160 βουλευτές πετυχαίνοντας τον στόχο της «άνετης αυτοδυναμίας».

Παρά το γεγονός πως όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς Βουλή επτά κομμάτων στο επιτελείο της Πειραιώς υπάρχουν και άλλες εκτιμήσεις. 

Σύμφωνα με αυτές δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας Βουλής έξι κομμάτων. Το σκεπτικό είναι ότι το κόμμα του κυρίου Βελόπουλου και η ΝΙΚΗ επί της ουσίας απευθύνονται στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων. Συνεπώς υπάρχει η πιθανότητα ένα από αυτά τα δύο κόμματα να μην καταφέρει να ξεπεράσει το όριο εισόδου στη Βουλή.