Καθαρή υπεροχή της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega μετά το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται στις 19,1 ποσοστιαίες μονάδες. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 35,8% με τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει κάτω από το φράγμα του 20%, στο 16,7%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠαΣοΚ με 10,2% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,7%. Η Ελληνική Λύση καταγράφει ποσοστό 3,8%. Το ΜέΡΑ25 βρίσκεται στο 2,2% και μένει εκτός βουλής.

Στην εκτίμηση ψήφου, η διαφορά των δύο πρώτων μεγαλώνει, στις 21,9 ποσοστιαίες μονάδες. Η ΝΔ βρίσκεται στο 41%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει ποσοστό 19,1%. Ακολουθεί το ΠαΣοΚ με 11,7% και το ΚΚΕ με 7,6%. Η Ελληνική Λύση τοποθετείται στο 4,4%, με το ΜέΡΑ25 να μένει εκτός βουλής με ποσοστό 2,5%.

Εντός «Πλεύση Ελευθερίας» και «ΝΙΚΗ» – Επτακομματική Βουλή

Σε αντίθεση με το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, η «Πλεύση Ελευθερίας» και η «ΝΙΚΗ», σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, τόσο στην εκτίμηση ψήφου όσο και στην πρόθεση, εμφανίζονται εντός βουλής. Μάλιστα, το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου καταλαμβάνει την 5η θέση με ποσοστό άνω του 4% (4,8% στην εκτίμηση ψήφου και 4,2% στην πρόθεση). Το κόμμα ΝΙΚΗ καταγράφει 3,3% στην πρόθεση ψήφου και 3,8% στην εκτίμηση.

Ανέβηκε η εκτίμηση ότι η χώρα οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση

Σε σχέση με την περίοδο 12 -17 Μαΐου, η εκτίμηση των πολιτών ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ανέβηκε από το 38% στο 46%, με το 47% να θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς την λάθος κατεύθυνση.

Μάλιστα, το 43% δηλώνει ευχαριστημένο με το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης. Το ίδιο ποσοστό δηλώνει δυσαρεστημένο. Ανά ηλικία, περισσότερο δυσαρεστημένοι δηλώνουν τα άτομα από 17-24 ετών (51%), ενώ περισσότερο ικανοποιημένοι δηλώνουν οι 65+ (59%).

Μεγάλο το ενδιαφέρον για τις επικείμενες εκλογές

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ερώτηση «πόσο πολύ θα λέγατε ότι σας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών;», το 87% ενδιαφέρεται πολύ ή αρκετά, ποσοστό που σημείωσε άνοδο σε σχέση με την περίοδο 12-17 Μαΐου (84%).

Όπως γίνεται γνωστό από τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το 89% των ερωτηθέντων δηλώνει πως σκέφτεται να πάει να ψηφίσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Μάλιστα, 88% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές της απλής αναλογικής, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι πολίτες σκοπεύουν να ψηφίσουν και στις δεύτερες κάλπες.

Αναφορικά με το πόσο βέβαιοι είναι οι ερωτηθέντες για την επιλογή κόμματος, 86% δηλώνει απόλυτα ή μάλλον βέβαιο. Ανά ηλικία, το 78% των 65+ καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό βεβαιότητας ενώ το μικρότερο ανιχνεύεται στους 17-24 ετών (39%).

162 έδρες για τη Νέα Δημοκρατια – Οι πολίτες εκτιμούν ότι θα προκύψει αυτοδυναμία

Όπως γίνεται γνωστό από τα στοιχεία, η ΝΔ συγκεντρώνει 162 έδρες, 4 περισσότερες από αυτές που κατείχε ούσα κυβέρνηση από τις εκλογές του 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στις 51 έδρες. Το ΠαΣοΚ στις 32, το ΚΚΕ στις 20, η Ελληνική Λύση στις 12, η Νίκη στις 10 και η Πλεύση Ελευθερίας στις 13.

Ταυτόχρονα, το 70% θεωρεί πως από τις δεύτερες κάλπες θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Τέλος, στην ερώτηση «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε ποια ή ποιον πολιτικό αρχηγό θα θέλατε για επόμενο Πρωθυπουργό της χώρας;», ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 40% με τον Αλέξη Τσίπρα να περιορίζεται στο 16%.