Ήρθε εκείνο που περίμεναν όλοι και κυρίως η κυβέρνηση: Μια δημοσκόπηση σε δείγμα 1.000 νοικοκυριών (Action 24-Opinion Poll ), με Φρέντι Μπελέρη και Ελεονώρα Μελέτη (που έως τώρα δεν είχαν μετρηθεί).

Λοιπόν σας πληροφορώ ότι ο Φρέντι Μπελέρη βρίσκεται πέμπτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με 21,7%, όχι όμως τόσο ψηλά όσο θα το ήθελε η κυβέρνηση και αυτοί που πήραν την απόφαση να βάλουν τον Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Όσον αφορά την Ελεονώρα Μελέτη, η μέτρηση έδειξε ότι βρίσκεται στην 7η σειρά των προτιμήσεων των ψηφοφόρων με ποσοστό 19,1%. Κατά τη ΝΔ, η έως τώρα θέση της Μελέτη είναι εκλόγιμη, αφού το κυβερνών κόμμα εκτιμά πως θα περάσει τους οκτώ ίσως και τους εννέα ευρωβουλευτές.

Πρώτος με διαφορά εξακολουθεί να είναι ο Γιώργος Αυτιάς, με ποσοστό 41,4% και δεύτερος ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας με ποσοστό μόλις 28,5%. Από τους παλιούς ευρωβουλευτές ελάχιστοι θα εξασφάλιζαν επανεκλογή τους σύμφωνα με την μέτρηση, ήτοι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με ποσοστό 27,4% (τρίτος στη σειρά), Ελίζα Βόζενπεργκ με ποσοστό 25,6% (τέταρτη στη σειρά, Μανώλης Κεφαλογιάννης, 19,7% (έκτος στη σειρά), ενώ ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος βρίσκεται στην 9η θέση, η Μαρία Σπυράκη στην 11η θέση.

Ο Δημήτρης Τσιόδρας, το βιβλίο του οποίου παρουσίασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εξαγγέλλοντας την υποψηφιότητά του, βρίσκεται στην 8η θέση (εκλόγιμη για τη ΝΔ), η προερχόμενη από το ΠαΣοΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου στη 15η θέση, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη 19η θέση, ενώ ο Γιώργος Μουρούτης ,που προκάλεσε η υποψηφιότητά του την οργή του Αντώνη Σαμαρά, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις.

***

Πρώτη στον ΣΥΡΙΖΑ η Μπεκατώρου

Από τις υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, το 35,2% συγκεντρώνει η Σοφία Μπεκατώρου και ακολουθούν: ο Νίκος Παππάς με 33,7%, ο Κώστας Αρβανίτης με 27,9%, η Έλενα Κουντουρά με 26,7%, ο Νίκος Φαραντούρης με 21,2%, ο Μάριος Αθανασίου με 17%.

***

Και εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 33,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15,1%, το ΠΑΣΟΚ 12%, η Ελληνική Λύση 10,5%, το ΚΚΕ 8,7%, η Πλεύση Ελευθερίας 4%, η Νίκη 3,8%, η Νέα Αριστερά το 2,9%, οι Δημοκράτες το 2,8%, η Φωνή Λογικής το 1,7%, το ΜέΡΑ25 το 1,5% και οι Σπαρτιάτες το 1,3%. Το «άλλο κόμμα» συγκεντρώνει 2,6%.

***

Στη Βόρεια Ελλάδα η ΝΔ χάνει μονάδες

Σας έχω όμως νέα και για την πρώτη κυλιόμενη δημοσκόπηση για τη Βόρεια Ελλάδα στη ΝΔ, αυτή που έγινε πριν από μία εβδομάδα και δεν ανακοινώθηκε ποτέ. Βέβαια από τότε άλλαξαν πολλά. Ωστόσο, η πρώτη κυλιόμενη μέτρηση έδειξε πως η ΝΔ έχει όντως απωλέσει πέντε μονάδες. Και για να γίνω πιο ακριβής στη δημοσκόπηση στη Βόρεια Ελλάδα, η ΝΔ συγκεντρώσει το 29% των ψήφων, ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη έρχεται δεύτερο κόμμα με 12,5%, τρίτο με μικρή διαφορά του κόμμα Βελόπουλου με 12%, ακολουθεί το ΠαΣοΚ το οποίο στη Βόρεια Ελλάδα είναι έως τώρα τέταρτο κόμμα με 11,5%.

Και μπορεί οι του Μαξίμου να δηλώνουν πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς δεν φαίνεται να ενισχύεται η Δεξιά της Δεξιάς, ωστόσο μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο Πρωθυπουργός καλεί (κάθε λίγο και λιγάκι) βουλευτές κατά 20άδα για να ξεχυθούν σε εκλογικές περιφέρειες, δίνοντάς τους φύλα πορείας για να στηρίξουν και για να ενισχύσουν το νεοδημοκρατικό φρόνημα ή ακόμα ότι έβαλε επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα, τρεις πρωτοκλασάτους υπουργούς ήτοι τους Μάκη Βορίδη, Νίκο Δένδια και Άδωνη Γεωργιάδη.

***

Τα τρία σημεία της επιθετικότητας των Ρώσων

Ο φόβος των Ρώσων χάκερς στα ευρωπαϊκά συμβούλια κάνει τους υπουργούς να λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας. Για παράδειγμα απαγορεύουν τα τηλέφωνα στις συνεδριάσεις, αλλά και συζητήσεις για την ρωσική επιθετικότητα. Στο Λουξεμβούργο, για παράδειγμα, όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την παρέμβαση του στη συζήτηση για τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία επεσήμανε τρία σημεία που χαρακτηρίζουν το νέο επίπεδο της ρωσικής επιθετικότητας:

α) εξωτερική παρέμβαση σε εκλογικές διαδικασίες, β) νέο επίπεδο επιθετικότητας με στοχοποίηση πολιτικών υποδομών και αμάχων, γ) διεθνείς συνεργασίες με χώρες με επιθετική στάση και παράλληλα ανοίγματα στις χώρες του Παγκοσμίου Νότου.

Περαιτέρω ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε ότι έχουμε ως ΕΕ συμφωνήσει ότι οποιαδήποτε κοινή χρηματοδότηση οπλισμού δεν θα αφορά σε υλικό που προέρχεται από τη βιομηχανία τρίτων κρατών που απειλούν την ασφάλεια των κρατών-μελών. Ανέφερε εξάλλου ότι είναι σημαντικό να εφαρμοστούν από όλους οι κυρώσεις και να μην παρακάμπτονται από τρίτες χώρες, καθώς και ότι η αξιοποίηση προσόδων παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων πρέπει να εδραιώνεται σε στέρεη νομική βάση.

***

Από το κέλυφος, στην ΕΔΑ του Κασιδιάρη

Από παρένθετο κόμμα, σε παρένθετους υποψηφίους. Σας είχα αποκαλύψει τους διάφορους σχεδιασμούς του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού Ηλία Κασιδιάρη, για δημιουργία κομμάτων – κελύφων, ώστε να μπορέσει να συμμετέχει στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Παρόλο που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα οι σχηματισμοί οι οποίοι κατέθεσαν τελικά το παράβολο συμμετοχής στις εκλογές, μαθαίνουμε ότι τα διάφορα αυτά κόμματα που είχαν δημιουργηθεί από το επιτελείο Κασιδιάρη, χάθηκαν στο δρόμο. Ο καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, βλέποντας τις ποινικές και πολιτικές εξελίξεις με τους Σπαρτιάτες, φοβήθηκε ότι η όποια κομματική προσπάθεια του στις Ευρωεκλογές θα είχε την ίδια τύχη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, με μια απόφαση που πάρθηκε, κυριολεκτικά, την τελευταία ώρα πριν την ημερομηνία κατάθεσης συνδυασμών την Παρασκευή 19 Απριλίου, ο Κασιδιάρης τοποθέτησε υποψήφιους ελεγχόμενους από αυτόν σε κόμματα που ήδη υπήρχαν. Δηλαδή από την λογική του παρένθετου κόμματος, πήγε στους παρένθετους υποψήφιους. Αυτοί θα λειτουργήσουν ως εντολοδόχοι του, όπως είχε λειτουργήσει η ΕΔΑ για το παράνομο ΚΚΕ, την περίοδο πριν από την νομιμοποίηση του το 1974.

Δεν είναι τυχαίο ότι συγκεκριμένο κόμμα που είχε συμμετάσχει με άλλο όνομα στις εθνικές εκλογές του 2023, δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τα ονόματα των υποψηφίων του, παρόλο που κατέθεσε κανονικά το παράβολο των Ευρωεκλογών. Θα είναι αυτή η τελευταία προσπάθεια του Ηλία Κασιδιάρη για πολιτική έκφραση; Την απόφαση, για την τύχη των κινήσεων αυτών θα την αποφασίσει τις επόμενες ημέρες το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου.

***​

Ο Γιώργος Σταμάτης λαμπαδηδρόμος με παιδιά από τη μουσουλμανική μειονότητα

Ως λαμπαδηδρόμος, υποδεχόμενος την Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη, μαζί με παιδιά και από τη μουσουλμανική μειονότητα έτρεξε ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Γιώργος Σταμάτης. Μαζί με τα παιδιά διέδωσαν το πνεύμα του Ολυμπισμού, αλλά και το μήνυμα της συμπερίληψης, της αδελφοσύνης και της αρμονικής συνύπαρξης. Επιπλέον, με την πάντα ενεργή παρουσία του στην περιοχή, ο Γιώργος Σταμάτης εκφράζει έμπρακτα το ουσιαστικό ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Κυβέρνηση για τους συμπολίτες μας που ζουν στην περιοχή και εν γένει για τα θέματα της Θράκης.

***

Γιατί ο Κασσελάκης δεν θα καλέσει στον γάμο του τον Πρωθυπουργό

Ανάμεσα στις ερωτήσεις που δέχθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ήταν και το αν θα καλούσε τον πρωθυπουργό στον γάμο του, από τον Γιώργο Λιάγκα, απαντώντας: «Δεν θα καλέσω τον πρωθυπουργό. Επειδή ο γάμος είναι μόνο για στενούς φίλους και συγγενείς αλλά αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι, όταν πάει ο πρωθυπουργός σε έναν γάμο ομόφυλου ζευγαριού θα απαντήσει για τον βουλευτή Δράμας που δεν αποπέμπει, που με λέει «αρσενικό ή θηλυκό»; Θα απαντήσει για το 1/3 της κοινοβουλευτικής του ομάδας που απείχε»;

Για την ιστορία σημειώνω ότι ο γάμος Κασσελάκη θα γίνει τον Αύγουστο στα Χανιά. Είχε κάνει και ένα γάμο με τον Τάιλερ στις ΗΠΑ.

Στην ερώτηση για το αν κρυώνει με το κοντομάνικο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε «όχι βέβαια. Πήγα λύκειο στη Βοστώνη, εκεί να δεις -20 που τράβηξα για εβδομάδες».

***

Η στάση του Πρωθυπουργού στην Καλαμπάκα…

Μετά τα εγκαίνια του Ε-65 στη Λαμία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανηφορίζοντας για το Μουζάκι όπου είχε μεγάλη εκδήλωση για τα έργα της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας έκανε στάση στην Καλαμπάκα. Ο κ. Μητσοτάκης σταμάτησε έξω από την Καλαμπάκα όπου συνάντησε τον Δήμαρχο Μετεώρων Λευτέρη Αβραμόπουλο με τον οποίο συνομίλησε για την μεγάλη υπεραξία που δίνει στην περιοχή η ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού οδικού έργου. «Δήμαρχε σε φέρνουμε πιο κοντά στην Αθήνα πλέον και ετοιμάσου για το Πάσχα όπου σίγουρα η κίνηση θα είναι ιδιαίτερα υψηλή» ήταν η φράση του Πρωθυπουργού με τον κ. Αβραμόπουλο «να εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες και να σημειώνει ότι πρόκειται για ένα έργο που αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή καθώς βγάζει τα Μετέωρα από την οδική απομόνωση».