Για πρώτη φορά στην Ιστορία ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος μεταδίδει στο YouTube τις πρώτες ζωντανές εικόνες απευθείας από τον πλανήτη Άρη.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία νέες εικόνες από τον κόκκινο πλανήτη αναμένονται περίπου κάθε 50 δευτερόλεπτα. Οι εικόνες, που θα μοιράζονται στο YouTube, στο λογαριασμό του ESA στο Twitter με το #MarsLIVE, θα δείχνουν τον πλανήτη όπως δεν τον έχει δει κανείς ποτέ πριν, δήλωσε ο ESA.

Η live μετάδοση γίνεται με αφορμή τα 20α γενέθλια του Mars Express του ESA, που είναι μια μη επανδρωμένη διαπλανητική αποστολή στον Άρη, με στόχο να τραβήξει τρισδιάστατες εικόνες της επιφάνειας του πλανήτη ώστε να τον δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

«Κανονικά, βλέπουμε εικόνες από τον Άρη και ξέρουμε ότι έχουν τραβηχτεί μέρες πριν», ανέφερε ο James Godfrey, υπεύθυνος λειτουργίας του διαστημικού σκάφους στο κέντρο ελέγχου της αποστολής του ESA στο Darmstadt της Γερμανίας. «Είμαι ενθουσιασμένος που θα δούμε τον Άρη όπως είναι τώρα – όσο πιο κοντά στο αρειανό «τώρα» μπορούμε να φτάσουμε» ανέφερε.

Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ εικόνες του Άρη στο παρελθόν; Ναι, αλλά όχι ζωντανά, δήλωσε ο ESA. Συχνά τα δεδομένα και οι παρατηρήσεις του κόκκινου πλανήτη λαμβάνονται όταν ένα διαστημικό σκάφος δεν είναι σε άμεση επαφή με τη Γη, οπότε οι εικόνες αποθηκεύονται μέχρι να μπορέσουν να σταλούν πίσω αναφέρει ο Οργανισμός.

Ο ESA υπολόγισε ότι θα χρειαστούν περίπου 17 λεπτά για να ταξιδέψει το φως που απαιτείται για να σχηματιστούν οι εικόνες απευθείας από τον Άρη στη Γη και στη συνέχεια άλλο ένα λεπτό για να περάσει από τα καλώδια και τους διακομιστές στο έδαφος για να ξεκινήσει η ζωντανή μετάδοση, δήλωσε ο οργανισμός.