Εντυπωσιασμένη (αλλά με ένα μικρό κρυολόγημα) επέστρεψε από το Λονδίνο και από την τελετή στέψης του Βασιλιά Καρόλου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Πρόκειται για μια παράδοση χιλίων ετών και είναι σημαντικό όποιος την διατηρήσει», είπε η Πρόεδρος μιλώντας στο «Βήμα.» Αλλά αυτό που την συγκίνησε και την εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η στιγμή που ακούστηκε στα ελληνικά η βυζαντινή ψαλμωδία, την ώρα που του δόθηκε στον Βασιλιά  το «Ξίφος της Προσφοράς» στην τελετή στέψης. Ήταν το επταμελές Σύνολο Βυζαντινών Ψαλμών υπό τον Δρ Αλέξανδρο Λίγκα, που έψαλλε στα ελληνικά τους πρώτους επτά στίχους από τον 71ο από τους Ψαλμούς του Δαυίδ της Παλαιάς Διαθήκης, μια προσευχή για να ευλογεί ο Θεός τον βασιλιά Σολομώντα.

/EUROKINISSI)

Ο Βασιλιάς Κάρολος επέλεξε αυτή την βυζαντινή ψαλμωδία για να τιμήσει τον πατέρα του και τον παππού του, αλλά και για να τιμήσει παράλληλα και την Ελλάδα. Είχε ενθουσιαστεί, όπως είπε στον Έλληνα πρεσβευτή στο Λονδίνο Γιάννη Τσαούση, για το γεγονός ότι την χώρα μας θα εκπροσωπούσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έτσι γνώριζε πολύ καλά ότι στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, ανάμεσα στους  ηγέτες, μέλη βασιλικών οικογενειών, ευγενείς και διασημότητες ήταν και η εκπρόσωπος της Ελλάδας.

Μπορεί λόγω των συνθηκών η Πρόεδρος να μην είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον Κάρολο (τον οποίο, να σημειώσω ότι τον  φιλοξένησε σε δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο κατά τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση) και πώς να είχε μέσα σε όλο αυτό το τελετουργικό, αλλά συναντήθηκε με πλήθος ηγέτες, όπως με τον Γάλλο Πρόεδρο, τους ηγέτες της Σλοβακίας, Μολδαβίας, Μαυροβουνίου, την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, τον Πρόεδρο του Ισραήλ, της Βόρειας Μακεδονίας, την Ούρσουλα- Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και τη σύζυγό του Φιλίππα, αλλά είχε χαιρετισμό και με την τέως βασίλισσα Άννα – Μαρία και με τον Παύλο.

Και μια λεπτομέρεια, λόγω της προεκλογικής περιόδου. Όλους τους ξένους ηγέτες που συνάντησε και μίλησαν μαζί της σφόδρα ενδιαφέρθηκαν για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά και για το αποτέλεσμα των εκλογών. Η Πρόεδρος απαντούσε μέσα στα πλαίσια των συνταγματικών της καθηκόντων, αλλά είναι ενδεικτικό το ενδιαφέρον που δείχνουν οι ξένοι και κυρίως οι Ευρωπαίοι για τις εθνικές εκλογές.

Μέσα σε μια «θάλασσα βασιλικών» και διασημοτήτων, μια απίθανη σταρ αναδείχθηκε στη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’. Για την οποία μίλησε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. O λόγος για τη Βρετανίδα πολιτικό και αρχηγό της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, Πένι Μόρντοντ, η οποία θάμπωσε τους θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς εκτελούσε τον τελετουργικό της ρόλο με τη χρυσό ξίφος. Δύο φορές έβαλε υποψηφιότητα για Πρωθυπουργός και τις δύο δεν το κατάφερε Ήταν εντυπωσιακή με το πετρόλ φόρεμα από το ατελιέ Safiyaa αξίας 2.000 λιρών ειδικά για την περίσταση, καθώς και μια ασορτί κάπα και καπέλο Jane Taylor με χρυσά κεντήματα φτέρης. Το σχέδιο της φτέρης ήταν ένα νεύμα στο μοτίβο της στολής του Privy Council.

REUTERS

Αλλά και το φόρεμα της Ελληνίδας Προέδρου εντυπωσίασε: Tοtal off white, δια χειρός Λουκίας. Η Loukia, την οποία επέλεξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη στέψη του Καρόλου, θεωρείται  μία από τις πιο καταξιωμένες Ελληνίδες σχεδιάστριες, εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια. Το όνομα της έχει συνδεθεί στενά με την Υψηλή Ραπτική, αλλά και την θηλυκότητα, την ποιότητα και πολυτέλεια.

Το βράδυ όλο το Λονδίνο γιόρταζε. Κάπου 67.000 πάρτι έχουν γίνει, ακόμα και έξω από την 10 Downing Street, έξω δηλαδή από την πρωθυπουργική κατοικία. Η Πρόεδρος επέλεξε εκείνο το βράδυ μία Pub, την… «Δούκισσα» («The Duchess»), στην 39 Duke St, West Central, η οποία δεν έκλεινε στις 11, αλλά  λόγω της στέψης πήρε παράταση, όπου τα σουβενίρ  ήταν όλα για την στέψη. Στην Pub θέλησε να τιμήσει το παραδοσιακό αγγλικό street food που δεν είναι άλλο από το… fish and chips

Τι θα γίνει με τους ανώτατους δικαστές

Η επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου μένει πλέον για μετά τις εκλογές. Και τούτο γιατί: Στις 30 Ιουνίου  λήγει η θητεία της Προέδρου του Αρείου Πάγου Μαρίας Γεωργίου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (κατά δήλωση του ευρισκόμενου μεταξύ Θεού και ανθρώπων)Ισίδωρου Ντογιάκου, στον οποίο όμως παρά τις θεολογικές του προσεγγίσεις καταλογίζεται ως θετική η συνεισφορά του στη δίωξη της Χρυσής Αυγής. Έως την επιλογή της επόμενης ηγεσίας από την επόμενη κυβέρνηση χρέη προεδρευόντων θα ασκούν οι αρχαιότεροι στην επετηρίδα. Οι πληροφορίες δείχνουν ως επόμενη πιθανότερη Πρόεδρο μονοετούς θητείας την Αντιπρόεδρο Κλάπα αν και πηγές προσκείμενες στο ΠαΣοΚ, έλεγαν ότι σε περίπτωση συγκυβέρνησης δείχνουν τον αρχαιότερο Αντιπρόεδρο κύριο Πιπιλίγκα. Βλέπετε στο ΠαΣοΚ έχουν μια δυσκολία στην εξεύρεση Πρωθυπουργού αλλά όχι στην εξεύρεση Προέδρου για τον Άρειο Πάγο!

Μια πρόκληση για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό

Η αποστροφή των πολιτών και της κοινωνίας από τα πολιτικά πράγματα έχει και πρακτικές διαστάσεις. Και εξηγούμαι: Όλα τα μεγάλα κόμματα, αντιμετωπίζουν αυτές τις ημέρες τεράστιες δυσκολίες στο να στελεχώσουν τα εκλογικά τους περίπτερα με κόσμο. Από ρεπορτάζ που κάναμε κυρίως  στα βόρεια προάστια της Αθήνας προκύπτει ότι τα περίπτερα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ήταν κάπως υποστελεχωμένα με ένα ή δύο άτομα να κρατούν την βάρδια για περισσότερες από 8 ώρες. Σε μία μάλιστα περίπτωση η τοπική μεγάλου Δήμου της Αθήνας ζήτησε από τα κεντρικά του κόμματος να απευθυνθούν  στους υποψήφιους του τομέα  για να στείλουν ανθρώπους να κρατάνε τρίωρη βάρδια για να μοιράζουν προεκλογικό υλικό. Η αδυναμία αυτή των περισσότερων κομμάτων να προσελκύσουν στελέχη και κυρίως να απευθυνθούν στην κοινωνία είναι ήδη καταγεγραμμένη. Καταγράφεται στα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές. Είναι μία πρόκληση για τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό. Διότι αν δεν αντιστραφεί αυτή η τάση όλο και περισσότερο οι λίγοι θα λαμβάνουν αποφάσεις για τους πολλούς. Και αυτό είναι επικίνδυνο.

Καραμανλής, Σαμαράς και Μητσοτάκης μαζί στο Ζάππειο

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Στις 7 σήμερα το απόγευμα στο Ζάππειο, τρεις πρωθυπουργοί (οι δύο πρώην) θα μιλήσουν σε μια πανηγυρική εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της χώρας μας στην (τότε) ΕΟΚ. Πρώτος θα μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής (και θα αναφερθεί στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας, μρ στοιχεία από την ομιλία που είχε κάνει πρόσφατα στο Μέγαρο Μουσική σε εκδήλωση της «Παναθηναϊκής»). Θα ακολουθήσει ομιλία του Αντώνη Σαμαρά και στο τέλος ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η εκδήλωση λόγω της προεκλογικής περιόδου σηματοδοτεί την ενότητα στη  Νέα Δημοκρατία, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου


(EUROKINISSI

Ο Νίκος Παπανδρέου ανέλαβε από χθες τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα. «Οι αρμόδιες αρχές της Ελλάδας με ενημέρωσαν για την εκλογή του Νίκου Παπανδρέου στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος αντικαθιστά τον Νίκο Ανδρουλάκη με ισχύ από τις 3 Μαΐου 2023» ανακοίνωσε η κυρία Μετσόλα κατά την έναρξη των εργασιών της ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Ένα βιβλίο για την σπουδαία Ρουθ Γκίνσπεργκ

Σε ειδική  εκδήλωση  στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε το βιβλίο της  Ρούθ Γκίνσμπεργκ «Δικά μου λόγια», που είναι ουσιαστικά η παρουσίαση της δικαστικής πορείας της εξαίρετης αυτής προοδευτικής ανώτατης δικαστού, στις ΗΠΑ και για όλες  τις αποφάσεις της που συνέχονται με την πρωτοποριακή αντίληψή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τοποθετήθηκε  στη θέση  αυτή επί Κλίντον και απεβίωσε το 2020 οπότε και ο Τράμπ έσπευσε να την αντικαταστήσει με υπερσυντηρητικό δικαστή.

Η εκδήλωση έγινε  προς τιμή και του Χρήστου Γραμματίδη πολύ γνωστού δικηγόρου και υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πέθανε πρόωρα. Το βιβλίο στην έντυπη έκδοση του προλογίζει η Πρόεδρος τη Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου. Μεταξύ των ομιλητών   ήταν και δυο  «δικαιωματιστές» που συμμετέχουν στη κυβέρνηση: Ο Γιώργος Σταμάτης γενικός γραμματέας Αλληλεγγύης (νυν υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας σε εκλόγιμη θέση με τη ΝΔ) και ο Πάνος Αλεξανδρής Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όταν ο ουρανός της Αττικής γεμίσει με… αλεξιπτωτιστές

Πρώτα τα καλά νέα. Έρχονται (ή μάλλον ήρθαν) στην Ελλάδα τρία αμερικανικά C-130 που τόσο τα είχαμε ανάγκη. Αλλά τα μεταγωγικά αυτά έρχονται για να πάρουν μέρος σε μια ελληνο-αμερικανική άσκηση με την περίεργη ονομασία «Stolen Cerberus» («Κλεμμένος Κέρβερος»). Στα καλά νέα περιλαμβάνονται και  ρίψεις αλεξιπτωτιστών, ελευθέρας πτώσης και στατικού ιμάντα, από την αφρόκρεμα των ελληνικών ειδικών δυνάμεων, αλλά και από Αμερικανούς αλεξιπτωτιστές της 31th Airlift Squadron, καθώς και διέλευση αεροσκαφών C-130 πάνω από την Ακρόπολη (ενός αμερικανικού τύπου MC-130J και δύο ελληνικών ενός C-130 και ενός C-27j). Οι αλεξιπτωτιστές θα πέσουν στην Ζώνη Ρίψης της Πάχης Μεγάρων.