«Το επίκεντρο της πολιτικής μας είναι οι επενδύσεις. Με τις επενδύσεις δημιουργούμε και θέσεις εργασίας. Όταν ήρθαμε στα πράγματα η ανεργία ήταν πάνω από 17%, τώρα έχει πέσει κι άλλο, ευελπιστώ να πάμε σε μονοψήφια νούμερα» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση με πολίτες στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και τρία νέα μέτρα, οικονομικής φύσεως: Tο πρώτο μέτρο που εξήγγειλε είναι η περαιτέρω έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όποιο σπίτι ασφαλίζεται έναντι φυσικών καταστροφών. Το δεύτερο είναι η μονιμοποίηση, όπως είπε, του Freedom Pass. Κάθε νέος θα παίρνει 150 ευρώ, όταν θα γίνεται 18 ετών, για να τα δαπανήσει σε ταξίδια, υπηρεσίες Πολιτισμού ή Αθλητισμού. Το τρίτο αφορά τις αυξήσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Η συζήτηση ξεκίνησε με αναφορά στα επιτεύγματα της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας. «Δαπανήθηκαν 43,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την πανδημία» ανέφερε ο συντονιστής της συζήτησης, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη δημοσιονομική παρέμβαση στήριξης των πολιτών στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους.

Αύξηση της οικογενειακής παροχής των δημοσίων υπαλλήλων

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε αυξήσεις στο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά. Συγκεκριμένα για ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 50 στα 70 ευρώ, για δύο παιδιά από 70 ευρώ στα 120 και για τρία από τα 120 στα 170 ευρώ με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024. Το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου θα είναι 500 εκατομμύρια ευρώ.

«Το χρέος αναμένεται να μειωθεί και το 2023»

Όσον αφορά την οικονομία, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η χώρα πέτυχε 12 θετικές αξιολογήσεις. Δεν ήταν αυτονόητο. Κάθε ενάμιση μήνα ήταν οι θεσμοί, γραμμή-γραμμή πήγε ο προϋπολογισμός, για να καταφέρουμε 12 θετικές αξιολογήσεις. Το χρέος αναμένεται να μειωθεί και το 2023. Η χώρα παρουσίασε το 2022 ισοσκελισμένο αποτέλεσμα, πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% και είναι μισό σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα», εξήγησε ακόμη ο συντονιστής.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε ερώτηση για τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας και για το όραμα για την Ελλάδα του 2027.

«Ευελπιστούμε να προσθέσουμε στην Ελευσίνα εκατοντάδες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας»

«Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας σε αυτή τη συζήτηση σε έναν χώρο συμβολικό για όσα πετύχαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Τα ναυπηγεία της Ελευσίνας ήταν μια επιχείρηση με μεγάλη δυσκολία. Σήμερα που μιλάμε έχει ξεκαθαρίσει το επενδυτικό τοπίο, οι εργαζόμενοι είναι πληρωμένοι και ικανοποιημένοι και ευελπιστούμε να προσθέσουμε εδώ εκατοντάδες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας» είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Το επίκεντρο της πολιτικής μας είναι οι επενδύσεις. Με τις επενδύσεις δημιουργούμε και θέσεις εργασίας. Όταν ήρθαμε στα πράγματα η ανεργία ήταν πάνω από 17%, τώρα έχει πέσει κι άλλο, ευελπιστώ να πάμε σε μονοψήφια νούμερα. Θέλουμε να το κάνουμε αυτό αυξάνοντας τα επίπεδα των μισθών. Όσο συμπιέζεται η ανεργία, αυξάνονται οι μισθοί. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε και με επενδύσεις. Στόχος είναι να αυξηθεί το μέσο επίπεδο μισθών κατά 25%. Να πάει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος να προσεγγίσει τα 950 ευρώ» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

«Είμαι σίγουρος ότι θα προσελκύσουμε κι άλλες επενδύσεις»

«Η πολιτική που έχουμε δρομολογήσει μπορεί να συνεχιστεί. Από τη στιγμή που υπάρχει πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις, είμαι σίγουρος ότι θα τις προσελκύσουμε σε μια σειρά από κλάδους. Να δημιουργήσουν έτσι εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Έτσι έγινε σε μια σειρά από κλάδους όπως αυτός της τεχνολογίας, όπου η Ελλάδα δεν είχε επενδύσεις για χρόνια» συμπλήρωσε.