«Προσέξτε γιατί μπορεί να ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ και να σας βγει πρωθυπουργός Τσίπρας και υπουργός Οικονομικών ο Βαρουφάκης». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορούσε, όπως λέγεται, να αφήσει αναξιοποίητο το «δώρο» που του έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ εκπέμποντας, «μηνύματα σύγχυσης» για τη μετεκλογική του στάση, βάζοντας, ξανά, στο τραπέζι το σενάριο μιας «κυβέρνησης των ηττημένων», το οποίο είχε απορρίψει.

«Ψηφίζεις ΠαΣοΚ και βγαίνει Τσίπρας-Βαρουφάκης»

Μιλώντας στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ, ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε ευθέως στους ψηφοφόρους του κέντρου και ειδικά στο τμήμα εκείνο που στις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κινείται μεταξύ της ΝΔ και του ΠαΣοΚ. «Να είστε σίγουροι. Αν οι αριθμοί το επιτρέψουν δεν θα διστάσουν να συνασπιστούν. Να συγκροτήσουν μια κυβέρνηση ανοχής με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Βαρουφάκη. Είχα μιλήσει εγκαίρως για την πολιτική τερατογένεση, για αυτό πρέπει οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί». Ο Πρωθυπουργός επέμεινε ότι το σενάριο αυτό «πρέπει να απασχολήσει όλους όσοι ζητούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με ομαλότητα και πρόοδο και να μην ξαναμπεί η χώρα σε νέες περιπέτειες και σε διαρκή πισωγυρίσματα».

Ο Πρωθυπουργός επανήλθε σήμερα στο θέμα δηλώνοντας: «Δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασαν χθες να πουν ότι «βεβαίως και δεύτεροι να είμαστε, ηττημένοι δηλαδή, θα προσπαθήσουμε, αν βγαίνουν τα κουκιά, να κάνουμε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και με το ΜέΡΑ25». Και όταν ο ίδιος ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης λέει ότι αυτό αποκλείεται να γίνει, σας το λέω, δεν πιστεύω ούτε μία λέξη από αυτά τα οποία λέει ο κ. Τσίπρας. Εάν τα κουκιά βγαίνουν, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα επιχειρήσει μια τέτοιου είδους «πολιτική τερατογένεση», παρακάμπτοντας το πρώτο κόμμα και προσπαθώντας να σχηματίσει μία κυβέρνηση, προσέξτε τώρα, με Πρωθυπουργό τον Τσίπρα, Υπουργό Οικονομικών πάλι τον Βαρουφάκη, ενδεχομένως Κυβερνητικό Εκπρόσωπο τον Αντώναρο. Δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να δούμε».

Η συγκρότηση, μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠαΣοΚ και του Μέρα 25, δεν είναι ένα ενδεχόμενο με μεγάλες μαθηματικές πιθανότητες αλλά δεν μπορεί και να αποκλειστεί. Είναι, όμως, μια προοπτική που, όπως δείχνουν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, δεν ενθουσιάζει το εκλογικό σώμα και σε κάθε περίπτωση δεν αποτελεί το αντίπαλο δέος για τη ΝΔ. Το αντίθετο. Εκτιμάται ότι ενισχύει τα διλλήματα που θέτει στο εκλογικό σώμα ο κ. Μητσοτάκης. «Αυτοδύναμη ΝΔ για μια ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα. Μακριά από τα βαρίδια της παραλυσίας από μια αταίριαστη κυβερνητική συνεργασία», είναι το μήνυμα που εξέπεμψε και χθες ο Πρωθυπουργός.

Ο Τσίπρας και η «σύγχυση» του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας, στη δική του ομιλία στο Βερολίνο απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο συγκρότησης μιας κυβέρνησης των ηττημένων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε τις επικείμενες εκλογές ως «σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων», τόνισε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «θα ανοίξει τον δρόμο για κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας χωρίς δεύτερες και τρίτες κάλπες» και ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του νικητή των εκλογών».

Ωστόσο η ζημιά είχε γίνει. Τα στελέχη που άνοιξαν ξανά την πόρτα στο σενάριο αυτό δεν είναι τυχαία. Ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι κορυφαία στελέχη του κόμματος και οι δημόσιες αναφορές τους , ζυγίζονται. Και οι δύο αναγκάστηκαν να αναδιπλωθούν μετά το θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις τους να αναδιπλωθούν, χωρίς όμως να ξορκίζουν την «κυβέρνηση των ηττημένων».

Όλο αυτό το σκηνικό με δύο κορυφαία στελέχη να επαναφέρουν ένα σενάριο το οποίο είχε απορρίψει ο πρόεδρος του κόμματος, εξέπεμψε αντιφατικά μηνύματα. Η Κουμουνδούρου έδωσε την αίσθηση ότι πατά σε δύο βάρκες. Με δεδομένη τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι άλλα λέγονται πριν από τις και άλλα μετά, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για τις πραγματικές προθέσεις της Κουμουνδούρου.

Πώς πιέζεται και τι θα κάνει ο Ανδρουλάκης

Το σενάριο της «κυβέρνησης των ηττημένων» πιέζει ιδιαίτερα το ΠαΣοΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει σε εκείνο το κοινό, που η συμπεριφορά του θα κρίνει το κατά πόσο θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος του ισχυρού διψήφιου ποσοστού. Οι κατά μέτωπο επιθέσεις του κ. Ανδρουλάκη στην ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν δημιουργήσει το ερώτημα για το κατά πόσον μπορούν ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ να έλθουν πιο κοντά.

Η υπόθεση Γεωργούλη έδωσε σε μεγάλο βαθμό την απάντηση. Η απόσταση που χωρίζει τη Χαριλάου Τρικούπη με την Κουμουνδούρου παραμένει η ίδια. Η σχέση των δύο κομμάτων είναι, στην πορεία προς τις κάλπες, ευθέως ανταγωνιστική. Και τα δύο κόμματα απευθύνονται στην ίδια δεξαμενή. Ο Ν. Ανδρουλάκης θέλει να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς που επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα δείχνουν διατεθειμένοι να ψηφίσουν ΠαΣοΚ. Ο κ. Τσίπρας θέλει να παραμείνουν στην εκλογική κοίτη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η θέση του κ. Ανδρουλάκη, εκ των πραγμάτων, είναι δύσκολη. Κάθε κλείσιμο ματιού προς την πλευρά της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ εγκυμονεί τον κίνδυνο εκλογικών απωλειών. Προς το παρόν, η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει διάθεση να αλλάξει γραμμή πλεύσης. Το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» δείχνει, σε αυτή τη φάση να συσπειρώνει την εκλογική του βάση. Ωστόσο, η γραμμή αυτή έχει ημερομηνία λήξης την 21η Μαΐου. Τα πάντα, θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα. Και αυτό με τη σειρά του, σε ότι αφορά την επίδοση του ΠαΣοΚ, έχει να αντιμετωπίσει έναν πονοκέφαλο ισχυρότερο από αυτό της «προοδευτικής διακυβέρνησης» ή της «κυβέρνησης των ηττημένων». Τον πονοκέφαλο που λέγεται Λεκανοπέδιο. Αν δεν υπάρξει σημαντική αύξηση των ποσοστών του, τότε το «ισχυρό διψήφιο ποσοστό» θα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση.