Πολική θύελλα ξέσπασε μετά την επαναφορά του θέματος της «κυβέρνησης ηττημένων» από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να βάζει τέλος στα σενάρια κατά την ομιλία του στο Βερολίνο.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ περιέγραψε τις επικείμενες εκλογές  ως «σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων» και τόνισε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «θα ανοίξει τον δρόμο για κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας», χωρίς δεύτερες και τρίτες κάλπες.

Απηύθυνε, δε, πρόσκληση «σε όλα τα κόμματα εκτός ΝΔ και ακροδεξιάς για συνεργασία στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του νικητή των εκλογών, ενώ έκανε λόγο «όχι για δεύτερη ευκαιρία, αλλά για πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας».

Τι είπαν Τσακαλώτος και Δραγασάκης

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην εκπομπή «Επίλογος» στην ΕΡΤ ερωτώμενος για το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης των ηττημένων δήλωσε ότι «νομίζω ότι μπορούμε να το επιδιώξουμε. Θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά είμαστε» και πρόσθεσε: «Άμα έχουν τρία κόμματα 47% ή 48% τι ηττημένοι θα είναι; Εδώ έχουμε κυβερνήσεις με πολύ μικρότερα ποσοστά…. Εδώ τη ΝΔ δεν την πειράζει να κυβερνήσει μετά τις δεύτερες εκλογές με 35%, 36% ή 38%». Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για απομόνωση μιας αποστροφής όσων είπε σε χθεσινή του συνέντευξη περί συμμαχικής κυβέρνησης από τα κόμματα ηττημένων. λέγοντας πως «αν δεν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ η ίδια η πολιτική πραγματικότητα καθιστά μη πιθανή μια προοδευτική κυβέρνηση»

Το σενάριο της κυβέρνησης των ηττημένων δεν απέκλεισε ούτε ο Γιάννης Δραγασάκης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Attica, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαχειριστεί ενεργητικά τα συνταγματικά του δικαιώματα. «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα διερευνήσει την περίπτωση να υπάρξει κυβέρνηση. Δεν θα μείνουμε αδρανείς σε όλα τα ενδεχόμενα» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, θα πάρει την εντολή και θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, ακόμη και εάν είναι δεύτερο κόμμα. Ο κ. Δραγασάκης ξεκαθάρισε, στο ζήτημα του προσώπου που θα είναι πρωθυπουργός, ότι «εάν μιλάμε για κανονική κυβέρνηση και όχι ειδικού σκοπού, δεν υπάρχει περίπτωση να μπει άλλος πρωθυπουργός από τον επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος». Σε διευκρινιστική ανάρτηση-αναδίπλωση προχώρησε με την σειρά του και ο Γιάννης Δραγασάκης, λέγοντας πως  νίκη του κόμματός του στις εκλογές ως απαραίτητη προϋπόθεση για σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης.

«Προσέξτε γιατί μπορεί να ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ και να σας βγει πρωθυπουργός Τσίπρας»

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε ότι «να είστε σίγουροι. Αν οι αριθμοί το επιτρέψουν δεν θα διστάσουν να συνασπιστούν. Να συγκροτήσουν μια κυβέρνηση ανοχής με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Βαρουφάκη…. Είχα μιλήσει εγκαίρως για την πολιτική τερατογένεση, γι αυτό πρέπει οι πολίτες να είναι ιδαίτερα προσεκτικοί» σημείωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος απευθύνθηκε ευθέως στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ λέγοντας τα εξής: «Προσέξτε γιατί μπορεί να ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ και να σας βγει πρωθυπουργός Τσίπρας και υπουργός Οικονομικών ο Βαρουφάκης»!

Αξίζει να αναφερθεί ότι την αποκαλούμενη «κυβέρνηση των ηττημένων» έχει απορρίψει, δημοσίως, και παλαιότερα ο Αλέξης Τσίπρας.