Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Σουδάν που βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.

Στο μεταξύ ο στρατός του Σουδάν ενέκρινε πρόταση των Ηνωμένων Εθνών να ανοίξει ένα ασφαλές πέρασμα για επείγουσες ανθρωπιστικές περιπτώσεις για τρεις ώρες κάθε μέρα αρχής γενομένης από τις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα, όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Ο στρατός επιβεβαίωσε ωστόσο ότι θα διατηρήσει το δικαίωμα να αντιδράσει αν «η ανταρτική παραστρατιωτική οργάνωση διαπράξει οποιεσδήποτε βιαιότητες».

Το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης, που συνεκλήθη εκτάκτως, απέρριψε σθεναρά οποιαδήποτε εξωτερική ανάμιξη που θα μπορούσε να περιπλέξει την κατάσταση στο Σουδάν.

Αγωνία για τους 15 εγκλωβισμένους σε εκκλησία

«Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα», δήλωσε στο απογευματινό δελτίο του ΕΡΤ News ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα εγκλωβισμένος στη Μητρόπολη του Χαρτούμ με 15 άτομα τα οποία είχαν πάει το πρωί του Μ. Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία.

Τα άτομα που βρίσκονται εντός του κτιρίου είναι όλων των ηλικιών, Έλληνες ορθόδοξοι, Σουδανοί, Αιθίοπες καθώς και μια Ρωσία με το παιδί της, αναφέρει ο κ. Σάββας ενημερώνοντας ότι εντός της Μητρόπολης υπάρχουν τα βασικά είδη για να περάσουν κάποιες μέρες, αλλά ότι το ρεύμα και το νερό είναι κομμένα, όπως σε όλο το Σουδάν.

Ο κ. Σάββας είπε όλοι οι Έλληνες που ζουν στην περιοχή είναι καλά στην υγεία τους. Υπήρξε ένα περιστατικό όπου μια ρουκέτα χτύπησε το σπίτι ενός ζευγαριού, χωρίς όμως να υπάρξει τραυματισμός.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία υγείας των 2 Ελλήνων τραυματιών, ο κ. Σάββας είπε ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή και ότι δεν εμπνέει καμία ανησυχία, αλλά ότι οι γιατροί περιμένουν πότε θα μπορέσουν να έχουν στα χέρια τους τα απαραίτητα υλικά για να κάνουν το χειρουργείο, καθώς τα καταστήματα που προμηθεύουν τα νοσοκομεία είναι κλειστά λόγω της έκρυθμης κατάστασης.

Όπως αναφέρει ο κ. Σάββας, η κατάσταση έχει ενταθεί και είναι χειρότερη από χτες, με καμία από τις δύο πλευρές να δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ σταματά προσωρινά τις επιχειρήσεις του

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σήμερα ότι διέκοψε προσωρινά τις επιχειρήσεις του στο Σουδάν μετά τον θάνατο τριών υπαλλήλων του σε συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό του Σουδάν και στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, μία ημέρα νωρίτερα.

«Ενόσω θα επανεξετάζουμε την εξελισσόμενη κατάσταση ασφαλείας, είμαστε αναγκασμένοι να σταματήσουμε προσωρινά όλες τις επιχειρήσεις στο Σουδάν», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εκτελεστική διευθύντρια του WFP Σίντι Μακέιν.

«Το WFP είναι δεσμευμένο στο να παρέχει αρωγή στον σουδανικό λαό που αντιμετωπίζει άμεση επισιτιστική ανασφάλεια, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε την εργασία μας που σώζει ζωές αν η ασφάλεια και η ασφάλεια των ομάδων και εταίρων μας δεν είναι εξασφαλισμένη».

Τρεις υπάλληλοι του WFP σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στην Καμπκαμπίγια στο Βόρειο Νταρφούρ. Το WFP δήλωσε στο Reuters πως οι υπάλληλοί του που σκοτώθηκαν ήταν και οι τρεις Σουδανοί.

Η Μακέιν είπε επίσης πως είναι δύσκολο για το προσωπικό του WFP να επιχειρήσει αφότου αεροσκάφος της Ανθρωπιστικής Αεροπορικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ (UNHAS) υπέστη «σημαντικές ζημιές» στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ στο Σουδάν σε ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε χθες.

Το επεισόδιο επηρέασε σοβαρά την ικανότητα του οργανισμού να μετακινεί ανθρωπιστικούς εργαζόμενους και να παρέχει βοήθεια στο Σουδάν, είπε.