Στους ελέφαντες αρέσουν οι μπανάνες, είναι γνωστό. Υπάρχει όμως και ένας ελέφαντας που για να φάει την μπανάνα του την ξεφλουδίζει πρώτα ακριβώς όπως οι άνθρωποι! Είναι η Pang Pha, ένας θηλυκός ασιατικός ελέφαντας που βγάζει τη φλούδα μόνο από τις ώριμες μπανάνες (όταν έχουν πλέον καφέ στίγματα).

Παρακολουθώντας τους ανθρώπους

Πώς απέκτησε αυτή τη μοναδική δεξιότητα η οποία καταγράφεται σε ένα μοναδικό βίντεο η Pang Pha; Πιθανότατα από τους φροντιστές της στον Ζωολογικό Κήπο του Βερολίνου τους οποίους παρακολουθούσε να της καθαρίζουν τις μπανάνες της για να τις φάει, όπως αναφέρεται σε δημοσίευση που έγινε στις 10 Απριλίου στην επιθεώρηση «Current Biology». Σε κάθε περίπτωση το νέο αναπάντεχο εύρημα που μέχρι στιγμής αφορά μόνο έναν ελέφαντα μαρτυρεί ότι οι ελέφαντες γενικότερα έχουν γνωστικές ικανότητες που εμείς απλώς… δεν γνωρίζουμε.

Συνδυασμός παραγόντων

«Ανακαλύψαμε μια μοναδική συμπεριφορά» ανέφερε ο Μίκαελ Μπρεχτ από το Κέντρο Μπερνστάιν για την Υπολογιστική Νευροεπιστήμη του Πανεπιστημίου Χούμπολτ και προσέθεσε: «Αυτό που κάνει το ξεφλούδισμα της μπανάνας από την Pang Pha μοναδικό είναι ένας συνδυασμός παραγόντων – δεξιότητα, ταχύτητα, ατομικότητα, μίμηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς».

Η προτίμηση ανάλογα με το… χρώμα της μπανάνας

Οπως και άλλοι ελέφαντες, έτσι και η Pha τρώει ολόκληρες τις πράσινες ή τις κίτρινες μπανάνες. Απορρίπτει πλήρως τις καφέ μπανάνες – ούτε καν καταδέχεται να τις δοκιμάσει. Σε ό,τι αφορά όμως τις μπανάνες που έχουν ωριμάσει αρκετά – όταν είναι κίτρινες με καφέ στίγματα, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στα κέικ – η Pha δεν τις τρώει αν δεν τις ξεφλουδίσει πρώτα.

Ο δρ Μπρεχτ και οι συνεργάτες του άρχισαν να μελετούν τη Pha όταν ήλθαν σε επαφή μαζί τους οι φροντιστές της στον Ζωολογικό Κήπο του Βερολίνου οι οποίοι και τους ενημέρωσαν για το απίστευτο ταλέντο της στο… ξεφλούδισμα. Αρχικώς οι ερευνητές βρέθηκαν σε σύγχυση καθώς έδιναν ωραίες κίτρινες μπανάνες στον θηλυκό ελέφαντα τις οποίες όμως εκείνος καταβρόχθιζε ολόκληρες. «Στην πορεία καταλάβαμε ότι η Pha ξεφλουδίζει μόνο τις κιτρινοκαφέ μπανάνες» εξήγησε ο δρ Μπρεχτ.

Η τελευταία για… ξεφλούδισμα

Οταν οι ώριμες μπανάνες με τα καφέ στίγματα προσφέρονται σε μια ομάδα ελεφάντων στην οποία ανήκει η Pha, η συμπεριφορά της αλλάζει σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ζώα της ομάδας. Αρχικώς τρώει όσες περισσότερες μπανάνες (πράσινες ή κίτρινες) μπορεί ολόκληρες και κράτα την τελευταία ώριμη μπανάνα για να την ξεφλουδίσει ολόκληρη.

Current Biology/Kaufmann et al.

Ο ρόλος των φροντιστών στον ζωολογικό κήπο

Δεν είναι σαφές γιατί η Pha θέλει να ξεφλουδίζει τις μπανάνες. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ωστόσο ότι έχει παίξει ρόλο ότι τη μεγάλωσαν φροντιστές στον ζωολογικό κήπο. Δεν της δίδαξαν ποτέ πώς να τις ξεφλουδίζει αλλά την τάιζαν ξεφλουδισμένες μπανάνες. Με βάση αυτή τη γνώση οι επιστήμονες υποθέτουν ότι έμαθε το ξεφλούδισμα μέσω της παρατήρησης των ανθρώπων.

Εντυπωσιακός χειρισμός της προβοσκίδας

Υπάρχουν προηγούμενες αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι αφρικανικοί ελέφαντες μπορούν να ερμηνεύσουν ανθρώπινες χειρονομίες αλλά και να κατηγοριοποιήσουν άτομα με βάση την εθνοτική τους ομάδα. Ωστόσο σύνθετες συμπεριφορές που προέρχονται από παρατήρηση των ανθρώπων όπως το ξεφλούδισμα της μπανάνας δεν έχει αναφερθεί ξανά, κατά τους ερευνητές. Σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα σχετικά με τη Pha μαρτυρούν ότι γενικώς οι ελέφαντες διαθέτουν γνωστικές ικανότητες που είναι εντυπωσιακές και αξίζει να ανακαλύψουμε. «Οι ελέφαντες έχουν έναν πραγματικά εντυπωσιακό τρόπο χειρισμού της προβοσκίδας τους και η συμπεριφορά τους διαμορφώνεται μέσω της εμπειρίας» είπε ο δρ Μπρεχτ.

Από γενιά σε γενιά;

Η ερευνητική ομάδα διερευνά τώρα αν τέτοιου είδους συμπεριφορές περνούν… από γενιά σε γενιά ελεφάντων. Επικεντρώνεται επίσης σε

άλλες πιθανές δεξιότητες της προβοσκίδας των ελεφάντων όπως η χρήση εργαλείων.