Ενδιαφέρουσες οι φεστιβαλικές εμφανίσεις της εταιρείας παραγωγής «Αργοναύτες Α.Ε», καθώς μετά την μεγάλη επιτυχία της συμμετοχής της ταινίας του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ «Εγκλήματα του μέλλοντος» στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του περασμένου φεστιβάλ των Καννών, δύο ακόμη ταινίες της επελέγησαν να συμμετάσχουν στην αγορά (market) διεθνών φεστιβάλ της Βουλγαρίας και της Γαλλίας. Η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας και παραγωγής τους στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Αναλυτικότερα, η ταινία «The Hostess» του Αρμένιου σκηνοθέτη Ερικ Ναζαριάν, σε παραγωγή του ίδιου, του Πάνου Παπαχατζή (η ψυχή των «Αργοναυτών Α.Ε.») και της Μαρίας Λασκαρίδου συμμετέχει στο 20ό Meetings Festival της Σόφιας (22 – 26 Μαρτίου 2023) ενώ στο ίδιο περίπου διάστημα (29 Μαρτίου – 2 Απριλίου), η  ταινία «Κυκλική κίνηση» σε σκηνοθεσία Θάνου Ψυχογυιού και παραγωγή της Μ. Λασκαρίδου, συμμετέχει στο MCM Music & Cinema International Festival Marseille (Μασσαλία).

Η παραγωγός Μαρία Λασκαρίδου

Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας «The Hostess» είναι μια κτηματομεσίτρια στην Κωνσταντινούπολη, η οποία ενώ προσπαθεί να επανασυνδεθεί με την  κόρη της, συναντά έναν νεαρό Σύριο πρόσφυγα που ζει κρυφά σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο το οποίο διαχειρίζεται. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας παραγωγής «το «The Hostess»  πραγματεύεται το οικουμενικό θέμα  της στοργής, της αποδοχής και της αγάπης που αναζητά κανείς και εκτός των οικογενειακών δεσμών.»

Η αφίσα της ταινίας «The hostess» σε παραγωγή «Αργοναύτες Α.Ε.»

Το σενάριο της ταινίας «Κυκλική κίνηση» αποτελεί διασκευή της νουβέλας «Θυμάμαι» της Βασιλικής Πέτσα και γράφτηκε από την ίδια και τον σκηνοθέτη Θάνο Ψυχογυιό. Με φόντο ένα μικρό νησί του Αιγαίου καλοκαίρι, οι έφηβες  Φανή και Κάτια, δολοφονούν έναν ηλικιωμένο άντρα και η συντηρητική τοπική κοινωνία κλονίζεται.

Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η μεταφράστρια και συγγραφέας  Βασιλική Πέτσα γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1983, σπούδασε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Θεωρίες του Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Με το «Θυμάμαι» που κυκλοφόρησε το 2011 μπήκε στον χώρο της συγγραφής, ενώ εκτός άλλων έργων, διηγήματά της έχουν κυκλοφορήσει σε διάφορες συλλογές («Όλα τα χαμένα», «Μόνο το αρνί» κ.α.) και έχουν σημειώσει επιτυχία.