Σε ηλικία 87 ετών και με τη νόσο του Αλτσχάιμερ να τον ταλαιπωρεί χρόνια, πέθανε στην γενέτειρά του, το Τελ Αβίβ ο διάσημος ηθοποιός Χαΐμ Τοπόλ, ή απλώς Τοπόλ όπως έγινε παγκοσμίως γνωστός, μετά την εμβληματική εμφάνισή του στην ταινία «Ο βιολιστής στη στέγη» του Νόρμαν Τζούισον.

Ο ρόλος του φτωχού αλλά αισιόδοξου Εβραίου οικογενειάρχη Τέβγε ο οποίος δεν το βάζει κάτω ακόμα και όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με τα χειρότερα προβλήματα, έγινε κυριολεκτικά ταυτόσημος του Τοπόλ, ο οποίος εκτός από την ταινία του Τζούισον τον υποδύθηκε χιλιάδες φορές πάνω στην σκηνή, πριν αλλά και μετά την ταινία.

Ο Τέβγε ήταν επίσης ο ρόλος που οδήγησε τον Τοπόλ για πρώτη και τελευταία φορά στις υποψηφιότητες των Οσκαρ (Α ρόλου). Ήταν ο πρώτος Ισραηλινός ηθοποιός που το κατάφερε. Μάλιστα, στις αρχές του 1972 όταν προτάθηκε για το Όσκαρ, ο Τοπόλ βρισκόταν σε ενεργό υπηρεσία με τον ισραηλινό στρατό. Του δόθηκε ειδική άδεια για να μπορέσει να παραστεί στην τελετή στο Λος Άντζελες εκείνη τη χρονιά.

Ταπεινής καταγωγής, ο Τοπόλ μεγάλωσε μαζί με τα αδέλφια του σε ένα μικρό διαμέρισμα το οποίο η πενταμελής οικογένειά του μοιραζόταν με άλλη, τετραμελή οικογένεια.

Παρότι ο ρόλος του Τέβγε στον «Βιολιστής στη στέγη» επρόκειτο να τον ακολουθήσει σε όλη του την ζωή, ο Τοπόλ πρωταγωνίστησε και άλλες ταινίες που έκαναν αίσθηση, όχι φυσικά του ίδιου βεληνεκούς. Μεταξύ αυτών, ο «Γαλιλαίος» (1975) του Τζόζεφ Λόουζι, με τον Τοπό στον ρόλο του τίτλου, ο παρανοϊκός επιστήμονας Χανς Ζάρκοφ στο «Flash Gordon» (1980) του Μάικ Χότζες και ο λαθρέμπορος Μίλος Κολόμπο που εν τέλει γίνεται ήρωας στην ταινία Τζέιμς Μποντ «Για τα μάτια σου μόνο» (1981).

Επίσης μια από τις ελάχιστες σειρές στις οποίες ο Τοπόλ έπαιξε είναι η πολεμική σάγκα «Οι άνεμοι του πολέμου» το 1983.

Τον θάνατο του Τοπόλ ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ μιλώντας για έναν «χαρισματικό ηθοποιό που κατέκτησε πολλές σκηνές στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, γέμισε τις κινηματογραφικές οθόνες με την παρουσία του και κυρίως μπήκε βαθιά στις καρδιές μας».