Μέρα ορόσημο ορίστηκε 8η Μαρτίου στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, με σκοπό την κορύφωση των διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων για τα θύματα των δυο μοιραίων τρένων που συγκρούστηκαν στα Τέμπη και «έκοψαν» τόσο άδικα το νήμα της ζωής 57 ανθρώπων.

Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, είναι μερικά από τα σημεία που τα συλλαλητήρια έλαβαν χώρα για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, σε μια άκρως συγκινητική ατμόσφαιρα.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αθήνα χιλιάδες πολίτες από το μεσημέρι κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας. Μια συγκέντρωση που ξεπέρασε τους 50.000 συμμετέχοντες. Η πορεία ήταν σύμφωνα με τους διοργανωτές και την Ελληνική Αστυνομία μία από τις μεγαλύτερες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο κέντρο.

«Το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί. Σύγχρονες-Ασφαλείς-Φθηνές Μαζικές Μεταφορές για τον λαό. Κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους» είναι το σύνθημα που δέσποζε στην μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Σωματείων, μαζικών φορέων, φοιτητών και μαθητών στα Προπύλαια.

Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης, αφού πρώτα τηρήθηκε από τους συγκεντρωμένους ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη.

Δυστυχώς, αυτή η μεγαλειώδης πορεία στιγματίστηκε από επεισόδια, τα οποία ξεκίνησαν στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, όταν άγνωστοι πέταξαν μολότοφ, πέτρες, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις που απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Στην συνέχεια τα επεισόδια μεταφέρθηκαν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου οι αστυνομικοί απώθησαν τους εμπλεκόμενους προς την Πανεπιστήμιου.

Ακολούθησαν συγκρούσεις μπροστά από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, ενώ πλέον η ένταση μεταφέρεται προς την πλατεία Ομονοίας.

Παράλληλα, επεισόδια σημειώθηκαν και στην οδό Σταδίου.

Μάλιστα, στόχος των κουκουλοφόρων έγινε ένα βανάκι έξω από την Παλαιά Βουλή, το οποίο κάηκε ολοσχερώς. Η επέμβαση της πυροσβεστικής ήταν άμεση.