Τη μυστηριώδη υπόθεση δηλητηρίασης μαθητριών που συγκλονίζει εδώ και μερικές εβδομάδες το Ιράν, επιβεβαίωσαν ότι ερευνούν οι ιρανικές αρχές. Υπάρχουν αναφορές ότι αρκετές μαθήτριες έχουν δηλητηριαστεί ως «εκδίκηση» για τον ρόλο που έπαιξαν οι νεαρές γυναίκες στις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά της υποχρεωτικής χιτζάμπ.

Περίπου 35 μαθήτριες του λυκείου θηλέων Χαγιάμ, σε μια κωμόπολη στην επαρχία της Τεχεράνης, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο αφού αισθάνθηκαν αδιαθεσία σήμερα το πρωί, μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim. Η κατάστασή τους δεν θεωρείται ανησυχητική. Τα κορίτσια ανέπνευσαν μια άγνωστη ουσία μέσα στο σχολείο τους.

Οι μαζικές δηλητηριάσεις ξεκίνησαν στα τέλη Νοεμβρίου, όταν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι κορίτσια ηλικίας περίπου 10 ετών ανέπνευσαν μυστηριώδη αέρια στα σχολεία τους, στην ιερή πόλη Κομ. Ορισμένα από τα παιδιά χρειάστηκαν βραχεία νοσηλεία.

Τουλάχιστον 650 κορίτσια έχουν δηλητηριαστεί από τοξικό αέριο στο Ιράν από τον Νοέμβριο, σε κάτι που πολλοί πιστεύουν ότι είναι μια σκόπιμη προσπάθεια να εξαναγκάσουν τα σχολεία τους να κλείσουν.

Κανένα κορίτσι δεν έχει πεθάνει, αλλά δεκάδες έχουν υποστεί αναπνευστικά προβλήματα, ναυτία, ζάλη και κόπωση.

Οι δηλητηριάσεις προκαλούνται από «ορισμένα πρόσωπα» τα οποία επιδιώκουν «να κλείσουν όλα τα σχολεία και ιδίως τα σχολεία θηλέων», υποστήριξε την Κυριακή ο υπουργός Υγείας. Για τον σκοπό αυτόν χρησιμοποιούν «χημικές ουσίες διαθέσιμες στην αγορά», πρόσθεσε, αποκλείοντας την πιθανότητα να χρησιμοποιούνται «στρατιωτικά» υλικά.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει οργή στη χώρα, με κάποιους να καταγγέλλουν τη σιγή των αρχών μολονότι αυξάνεται ο αριθμός των σχολείων που στοχοθετήθηκαν. Ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας Αχμαντρεζά Ραντάν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του διεξάγουν έρευνα για τον εντοπισμό των υπόπτων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Το πρακτορείο Fars μετέδωσε ότι το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως για να συζητήσει αυτήν την υπόθεση, με τη συμμετοχή των υπουργών Παιδείας, Πληροφοριών και Υγείας.

«Ήρθε η Μπόκο Χαράμ στο Ιράν;»

Όπως μεταδίδει το BBC, μερικοί Ιρανοί εικάζουν πως οι μαθήτριες δηλητηριάζονται ως «ανταπόδοση» για τον ρόλο τους στην αναταραχή, καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει από βίντεο που έδειχναν μαθήτριες να σκίζουν τη μαντίλα τους και να φωνάζουν συνθήματα κατά του κατεστημένου.

Άλλοι εικάζουν ότι οι δηλητηριάσεις είναι έργο σκληροπυρηνικών που θέλουν να «αντιγράψουν» τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και την μαχητική ισλαμιστική ομάδα Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία τρομοκρατώντας τους γονείς για να σταματήσουν να στέλνουν τα κορίτσια τους στο σχολείο.

«Ήρθε η Μπόκο Χαράμ στο Ιράν;» ρώτησε ο πρώην αντιπρόεδρος Μοχάμαντ-Αλί Αμπτάχι σε μια ανάρτηση στο Instagram.

Ο βουλευτής της πόλης Κομ, Αχμάντ Αμιρί Φαραχανί, τις χαρακτήρισε «παράλογες» και διευκρίνισε ότι οι κάτοικοι της ιερής πόλης είναι «υπέρ της εκπαίδευσης των γυναικών».

Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για όλους στο Ιράν και μάλιστα στα πανεπιστήμια η πλειονότητα των φοιτητών είναι γυναίκες.

Η πρώην αντιπρόεδρος Μασουμέχ Εμπτεκάρ κάλεσε τις αρχές σήμερα «να τελειώνουν μια για πάντα με τους φανατικούς μισογύνηδες».

Τέτοιες επιθέσεις έχουν σημειωθεί σε περισσότερα από 30 σχολικά ιδρύματα σε τουλάχιστον τέσσερις πόλεις, με αποτέλεσμα ορισμένοι γονείς να βγάλουν τα παιδιά τους από το σχολείο. Σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, εκτός από τα σχολεία θηλέων στοχοθετήθηκε και ένα σχολείο αρρένων στην πόλη Μπορουτζέρντ.