Νεκρός βρέθηκε ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής ιδιωτικών κεφαλαίων Τόμας Λι, σύμφωνα με επίσημη δήλωση εκ μέρους της οικογένειάς του την Πέμπτη. Ο 78χρονος μεγιστάνας πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου και οικογενειακός φίλος Μάικλ Σίτρικ επιβεβαίωσε τον θάνατο του Λι σε μια δήλωση που δεν ανέφερε την αιτία θανάτου, αλλά δήλωσε ότι «η οικογένειά του είναι εξαιρετικά θλιμμένη».

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Λι έφερε τραύμα από όπλο, φέρεται να αυτοκτόνησε, ωστόσο η ακριβής αιτία θανάτου του αναμένεται να προσδιοριστεί από τον ιατροδικαστή.

Μυστήριο γύρω από τις συνθήκες θανάτου του μεγιστάνα

Η New York Post αναφέρει ότι ο Λι, αυτοπυροβολήθηκε στο γραφείο του στο Μανχάταν, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα εάν όντως πρόκειται για αυτοκτονία, μεταδίδει το Reuters. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης είπε στο BBC ότι ένας 78χρονος άνδρας, του οποίου το όνομα δεν αποκάλυψε, βρέθηκε νεκρός το πρωί της Πέμπτης σε κτήριο της Πέμπτης Λεωφόρου. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη διεύθυνση βρίσκονται τα γραφεία της Thomas H Lee Capital LLC.

«Η οικογένεια είναι εξαιρετικά λυπημένη για τον θάνατο του Τομ. Ενώ ο κόσμος τον γνώριζε ως έναν από τους πρωτοπόρους στον τομέα των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και έναν επιτυχημένο επιχειρηματία, εμείς τον γνωρίζαμε ως έναν αφοσιωμένο σύζυγο, πατέρα, παππού, αδερφό, φίλο και φιλάνθρωπο που πάντα βάζει τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές του», αναφέρει η οικογένεια Λι. «Οι καρδιές μας είναι ραγισμένες. Ζητάμε να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητά μας και να μας επιτραπεί να θρηνήσουμε», προσθέτει.

Ποιος ήταν ο Λι

Ο Τόμας Λι ήταν ένας από τους πρώτους χρηματοδότες που αγόρασε εταιρείες με χρήματα που δανείστηκαν έναντι της επιχείρησης που αγοράστηκε, κάτι που τώρα ονομάζεται εξαγορά με μόχλευση.

Τα τελευταία 46 χρόνια, ο Lee ήταν υπεύθυνος για την επένδυση κεφαλαίου άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εκατοντάδες συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς και των επακόλουθων πωλήσεων επωνυμιών όπως η Snapple Beverages και η Warner Music.

Ήταν επίσης γνωστός ως φιλάνθρωπος και διαχειριστής που υπηρέτησε στα διοικητικά συμβούλια πολλών οργανισμών, όπως το Lincoln Center, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το Πανεπιστήμιο Brandeis, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Μουσείο Εβραϊκής Κληρονομιάς.

«Είχα την τύχη να βγάλω κάποια χρήματα. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα δώσω πίσω μέρος από αυτά», είπε ο Λι το 1996 αφού δώρισε 22 εκατομμύρια δολάρια στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που έγινε ποτέ από εν ζωή απόφοιτο. Για τη φιλανθρωπική του δράση έλαβε το βραβείο της UJA-Federation – από το όνομα του Jack Nash, ενός χρηματοδότη που βοήθησε στη δημιουργία της σύγχρονης επιχείρησης hedge funds, το 2014.

Οι εταιρείες

Ο απόφοιτος του Χάρβαρντ ίδρυσε την Thomas H. Lee Partners, L.P. το 1974, υπηρετώντας ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και των προκατόχων της.

Το 1992, ο πρωτοπόρος του private equity αγόρασε το Snapple και το πούλησε δύο χρόνια αργότερα για 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, βγάζοντας 32 φορές τα χρήματά του.

Το 1999, ο Λι οδήγησε σε συμφωνία για αυτό που μετονομάστηκε σε Vertis Communications, την πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία εκτυπώσεων της Βόρειας Αμερικής. Μέχρι το 2006, όταν πολλοί όμοιες εταιρείες είχαν επεκταθεί για να προσφέρουν άλλες υπηρεσίες, λόγου χάρη στο μάρκετινγκ, έπεσε στην ένατη θέση αφού δεν είχε τα χρήματα να κάνει το ίδιο. Η Vertis υπέβαλε αίτηση πτώχευσης το 2008.

Σύμφωνα με το Forbes, ο Λι είχε περιουσία αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη στιγμή του θανάτου του.