Για την στατικότητα των σχολείων στην Ελλάδα μίλησε ο  καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας μετά την επίσκεψή του στις περιοχές της Τουρκίας που έπληξαν οι φονικοί σεισμοί.

«Το κάθε σχολείο έχει τη δική του ανθεκτικότητα και την δική του τρωτότητα. Στην Ελλάδα μέσα από ένα πρόγραμμα που έχουμε ξεκινήσει με το υπουργείο Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας, θα ακτινογραφήσουμε όλα τα σχολεία της χώρας» σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στο Mega.

«Το κάθε σχολείο θα έχει την ταυτότητα του, το σχέδιο του και θα κάνει ασκήσεις, ώστε όταν εκδηλωθεί μία σεισμική δραστηριότητα να υπάρχει ετοιμότητα», πρόσθεσε.

Όπως διευκρίνισε αν υπάρχουν σχολεία που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις δεν θα διστάσουν να τα βγάλουν ακατάλληλα καθώς «η ευθύνη είναι μεγάλη». «Υπάρχει» είπε «το θέμα των ελέγχων που από τώρα και πέρα θα είναι υποχρεωτικοί» σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια.

Παράλληλα ο κ. Λέκκας μίλησε για τις εικόνες της απόλυτης καταστροφής με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς που επικρατούν στην Τουρκία και εξέφρασε φόβους για εκτόξευση του αριθμού των θυμάτων, μέσα στις επόμενες μέρες .

Υπενθυμίζεται ότι την ελληνική αποστολή διάσωσης μετείχαν 36 διασώστες της ΕΜΑΚ δύο αξιωματικοί -μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος 8 γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.

«Υπάρχουν δεκάδες βίντεο που μπορούμε να μελετήσουμε επιστημονικά, γιατί μπορούμε να δούμε σε πραγματικό χρόνο τι έγινε. Έχουμε πάρει χιλιάδες εικόνες με καταρρεύσεις κτιρίων. Μαζί με τον κ. Καρύδη που συνόδευε τη αποστολή έχουμε πλήρη εικόνα της τυπολογίας των ζημιών στις κατασκευές», ανέφερε αρχικά ο κ. Λέκκας.