Συγκίνησε η προσφορά του ακριτικού Καστελόριζου προς τους σεισμοπαθείς στην Τουρκία. Και πώς να μην συγκινήσει, τη στιγμή που το Καστελλόριζο έμπαινε συχνά στο στόχαστρο των Τούρκων («πάμε εκεί κολυμπώντας»), έστειλε και αυτό ανθρωπιστική βοήθεια. Ίσως όμως περισσότερο να συγκίνησε το μήνυμα, μαζί με την βοήθεια που έστειλαν οι κάτοικοι του νησιού αυτού στην εσχατιά του Αιγαίου προς τους δοκιμαζόμενους από τον σεισμό Τούρκους:

«Αγαπητέ γείτονα. Οι καρδιές μας καταστράφηκαν μαζί με τα σπίτια σου. Ό,τι μπορούμε κάνουμε για τα αδέρφια μας, με τα οποία μοιραζόμαστε την ίδια γη, τον ίδιο αέρα και τον ίδιο ήλιο. Οι άνθρωποι του Καστελόριζου»:

Και η απάντηση από την άλλη μεριά του Αιγαίου: «Ευχαριστούμε τους κατοίκους του Καστελόριζου που έχουν καλή καρδιά και θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους μας που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό». Αυτό έγραψε σε ανάρτηση της Περιφέρειας του Κας στα Social media.

***

Η προσωπική διαφορά μεσούσης της προεκλογικής περιόδου

Η μεγαλύτερη γκρίνια που άκουσαν (και εξακολουθούν να την ακούν) οι βουλευτές της ΝΔ από τους ψηφοφόρους τους είναι η περίπτωση της προσωπικής διαφοράς. Την οποία, ναι μεν θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγκαλου), πλην όμως σχεδόν τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μερίμνησε ώστε να σταματήσει αυτή η αδικία για 150.000 και πλέον συνταξιούχους. Ήρθε λοιπόν η ώρα. Ο Πρωθυπουργός, από την Κοζάνη, παραμονές της επίσημης κήρυξης της προεκλογικής περιόδου, ανακοίνωσε μέτρα για την προσωπική διαφορά. Το είπε χθες το βράδυ στην ομιλία του προς τις παραγωγικές τάξεις της Κοζάνης, θα το πει και σήμερα στην συνέντευξη τύπου και εν συνεχεία θα υπάρξει εξειδίκευση από τους αρμόδιους υπουργούς (όπως γινόταν με τις εξαγγελίες στην καιρό πανδημίας και του lock down)

Τι θα περιλαμβάνει όμως αυτή η εξαγγελία; Μαθαίνω ότι θα πριμοδοτηθούν όσοι δεν είδαν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς, που δεν είδαν, δηλαδή, στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την αύξηση του 7,75%, λόγω μεγάλης προσωπικής διαφοράς. Δεν έλαβαν ούτε τα 250 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου, ούτε είδαν ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και ούτε και την 4η ετήσια αύξηση από το νόμο Βρούτση. Πόσο θα είναι αυτή η πριμοδότηση; Ανάλογα με τις αυξήσεις που απώλεσαν. Το θέμα όμως είναι τι θα γίνει και στο μέλλον με την προσωπική διαφορά;

***

Τα Νταβός της Άμυνας στο Μόναχο και η Καμάλα Χάρις

Από τον περασμένο Φεβρουάριο έως τον εφετινό Φεβρουάριο στην παγκόσμια ατζέντα έχουν συμβεί οι πιο σημαντικές (και συνάμα τραγικές) καταστάσεις: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, ο σεισμός στην Τουρκία, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η απειλή χρήση πυρηνικών, το φυσικό αέριο, η κλιματική αλλαγή και πολλά άλλα θα είναι στην ατζέντα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC), (αγγλ. Munich Security Conference). Αποκαλείται και το Νταβός για την Άμυνα και θεωρείται η σημαντικότερη και μεγαλύτερη διάσκεψη παγκοσμίως για θέματα που αφορούν την άμυνα, την ασφάλεια, αλλά και τις εξωτερικές σχέσεις μεταξύ των κρατών. Διοργανώνεται από το 1963, ετησίως τον μήνα Φεβρουάριο, στο Μόναχο της Γερμανίας, στο ξενοδοχείο Bayerischer Hof.

Την Παρασκευή και το Σάββατο θα είναι στο Μόναχο για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη και ο Πρωθυπουργός. Ενδιαφέρον θα έχουν οι διμερείς συναντήσεις που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης στο Μόναχο. Έως τώρα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα, αλλά έγινε γνωστό πως δεν πρόκειται να παραστεί ο Τζο Μπάιντεν. Στο Μόναχο όμως θα βρίσκεται η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και βεβαίως όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης.

***

Πώς ένα κινητήρας του C-130 γκρέμισε ένα… μπαλκόνι

Από τις πολλές, δυσάρεστες «περιπέτειες» που είχαν (και έχουν) τα ελληνικά C-130, ξεχώρισα δύο, τις οποίες σας παρουσιάζω ευθύς αμέσως. Η πρώτη έχει σχέση με την βοήθεια που επρόκειτο να αποστείλει η χώρα μας προς την Ουκρανία. Το C-130 υπέστη βλάβη και ζητήθηκε βοήθεια από την Πολεμική Αεροπορία του Καναδά ώστε να μεταφέρει την ελληνική ανθρωπιστική (και όχι μόνον) βοήθεια. Η δεύτερη έχει να κάνει με μια βλάβη κινητήρος του C-130 που είχε ως συνέπεια να καθηλώσει το C-130 στο αεροδρόμιο της Σκύρου. Επειδή δεν υπήρχε άλλο διαθέσιμο C-130 να μεταφέρει τον εφεδρικό κινητήρα στην Σκύρο, επέλεξαν μια… νταλίκα να το μεταφέρει.

Φόρτωσαν λοιπόν τον κινητήρα στην νταλίκα, πήγε στην Κύμη και από εκεί η νταλίκα έφτασε με το καράβι στην Σκύρο, αλλά δεν μπορούσε να περάσει από ένα σοκάκι με αποτέλεσμα η Πολεμική Αεροπορία να γκρεμίσει ένα… μπαλκόνι για να περάσει άνετα η νταλίκα με τον κινητήρα του αεροσκάφους. Αυτοί ήταν δύο από τους πολλούς λόγους που ανάγκασαν τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να δώσει εντολή ώστε άμεσα να βρεθούν μεταχειρισμένα (περίπου 6) C-130 από διάφορες χώρες για να επιλυθεί το μείζον αυτό πρόβλημα με τα μεταφορικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

***

Το στίγμα εξωτερικής πολιτικής του νέου Προέδρου της Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ήταν από τους πρώτους που τηλεφώνησαν για να συγχαρούν τον εκλεγμένο Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη. Τηλεφώνημα δέχθηκε και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, από τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. Τα πρώτα αυτά τηλεφωνήματα δίνουν κι ένα πρώτο στίγμα της εξωτερικής πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει ο 49χρονος Νίκος Χριστοδουλίδης, 8ος Πρόεδρος της Κύπρου. Επίσης δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και πρόσκληση να έρθει στην Αθήνα. Όπως συμβαίνει με τους Προέδρου της Δημοκρατίας των δύο χωρών, μόλις εκλεγούν το πρώτο ταξίδι γίνεται στη Λευκωσία και στην Αθήνα αντίστοιχα. Κυπριακό και οικονομία αποτελούν τους βασικούς άξονες των θεμάτων που θα απασχολήσουν την νέα κυβέρνηση. Και κάτι ακόμα: Ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου στο μέσο της θητείας του, τον Γενάρη του 2026 και για ένα εξάμηνο θα ηγηθεί και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

***

Η σκυλίτσα Sugar βρήκε ζωντανούς

Σύμμαχος στον αγώνα τους των ανδρών της ΕΜΑΚ (που επέστρεψαν από την Τουρκία) η σκυλίτσα Sugar, η οποία μάλιστα κατάφερε να εντοπίσει έναν εγκλωβισμένο κάτω από τα χαλάσματα πολυκατοικίας. Όπως είπε στο Mega, ο Χάρης Πασχαλίδης, μέλος της επίλεκτης ομάδας ειδικών αποστολών: «Σε 4όροφη πολυκατοικία ψάχναμε να βρούμε έναν άνθρωπο, γιατί ακουγόταν κάποιος θόρυβος. Είχαμε βάλει θερμικές κάμερες για να δούμε τι γίνεται μέσα και μας βοήθησε η Sugar, γιατί είχε εκπαιδευτεί σε αυτό, να βρίσκει ζωντανούς εγκλωβισμένους. Είχαμε όλα τα μέσα και την τελική βολή την έδωσε η Sugar», είπε.

***

Οι εκτιμήσεις του Λέκκα για νεκρούς και αστέγους στην Τουρκία

Την εκτίμηση ότι ο τελικός αριθμός των νεκρών θα υπερβεί τις 50.000 και των αστέγων τα 2.5 έως 3 εκατομμύρια προέβη την Κυριακή το βράδυ ο επικεφαλής του οργανισμού αντισεισμικής προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμης Λέκκας μετά την άφιξη του στην Αθήνα από την Τουρκία και τη Συρία. Όπως είπε το ελληνικό κλιμάκιο πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία σε ακτίνα 600 χιλιομέτρων στην σεισμογενή περιοχή όπου κυριαρχούν οι σοροί των χιλιάδων γκρεμισμένων κτιρίων (περίπου 200.000), η κατάρρευση των υποδομών και η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του οδικού δικτύου. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι το ρήγμα βρίσκεται σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από την Ελλάδα, απορρίπτοντας τα σενάρια περί σύνδεσης τους. τους. Βεβαίως, η ιστορικών διαστάσεων τραγωδία δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό γι΄ αυτό ο κ. Λέκκας το επόμενο διάστημα θα κατέβει ξανά στη Νότια Τουρκία και τη Συρία.

***

Έκαναν και… επίδειξη του Predator στην Κύπρο

Έρχονται, έστω και καθυστερημένα, απίστευτες ιστορίες σχετικά με την δραστηριότητα του Predator και της εταιρίας Intellaxa στην Κύπρο. Όταν επρόκειτο να πάρουν την έγκριση από την Ελεγκτική Υπηρεσία της Κύπρου, έκαναν και επίδειξη των δυνατοτήτων των περίεργων (και «σκοτεινών», όπως χαρακτηρίστηκαν) συσκευών τους.. Έφεραν, μαθαίνω, μια συσκευή, η οποία μπορούσε να «ρουφιανέψει», τι έλεγαν δύο πρόσωπα στην ίδια αίθουσα που βρίσκονταν όμως σε μεγάλη απόσταση από την συσκευή. Επίσης παρουσίασαν μια άλλη συσκευή που μπορούσε να αποκρυπτογραφήσει τι έγραφε και τι έβλεπε κάποιος στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή από απόσταση. Εάν αληθεύουν όλα αυτά που έμαθα από πρώην κυβερνητικά στελέχη της Κύπρου, τότε όπως καταλαβαίνετε το θέμα είναι αρκετό σοβαρό. Μάλιστα μου είπαν χαριτολογώντας ότι το πρόστιμο, των 950.000 ευρώ που επέβαλαν στον Ισραηλινό αρμόδιο με το μαύρο βαν, αντιστοιχούσε ένα ευρώ για κάθε ένα τηλέφωνο που παρακολουθούσε.