Μεγάλη θλίψη προκαλούν οι εικόνες των κτιρίων στη Τουρκία που παρουσιάζουν το πριν και το μετά από  την κατάρρευση που προκάλεσαν οι φονικοί σεισμοί, που έπληξαν την χώρα.

Ιδίως αυτές που απεικονίζουν τους στολισμένους, για τα Χριστούγεννα, εμπορικούς δρόμους, που πλέον έχουν μετατραπεί σε ένα απέραντο βουνό από μπάζα

Η εικόνα των κτιρίων που καταρρέουν, σόκαρε όσο λίγες. Μια ολόκληρη, πολυώροφη πολυκατοικία, δείχνει σαν να ξεριζώθηκε, να έγειρε και να έπεσε προς τα πίσω. «Δεν καταρρέουν έτσι κτίρια, πρέπει να υπάρχει κάποια παθογένεια», αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, Βασίλης Μπαρδάκης.

Σε άλλες εικόνες, φαίνεται πολυκατοικία που κόπηκε κυριολεκτικά στα δύο.

Η πόλη φαινόμενο που δεν θρήνησε ούτε έναν νεκρό

Η πόλη Ερζίν, μια πόλη 42.000 κατοίκων σε απόσταση 110 χλμ. από την πόλη Χατάι, πολύ κοντά στα Άδανα, είναι η μοναδική που δεν έχει θρηνήσει ούτε έναν νεκρό από τον σεισμό.

«Δε χάσαμε ούτε έναν άνθρωπο, ούτε και έχουμε τραυματίες. Οι μόνες απώλειες είναι κάτοικοι της πόλης μας που βρίσκονταν σε γειτονικές περιοχές», ανέφερε ο δήμαρχος.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, λέει ο νεαρός δήμαρχος, δεν επέτρεψε καμία παράνομη κατασκευή.

«Μου έλεγαν ‘θα χτίσουμε ένα κτίριο, θα μας δώσετε άδεια;’ και εγώ τους απαντούσα ‘δεν έχω τέτοια εξουσία’. Δεν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο. Ακόμη κι αν πολεμήσεις το φαινόμενο αυτό, οι πολίτες θα συνεχίζουν να προσπαθούν να χτίσουν παράνομες κατασκευές».

Βιβλική καταστροφή – Οι κακοτεχνίες

Μόλις λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, οι εικόνες μετά το διπλό χτύπημα του εγκέλαδου, θυμίζουν βιβλική καταστροφή. Δεν έχει μείνει απολύτως τίποτα όρθιο.

Άλλη μία εικόνα που προκάλεσε εντύπωση. Η πλήρης κατάρρευση μιας πολυκατοικίας αποκαλύπτει ότι δεν υπήρχε μεσοτοιχία, αν και αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν ήταν η αιτία της καταστροφής.

Σε άλλη περίπτωση, το ένα κτίριο ακούμπησε το άλλο. Εικόνες απόλυτης καταστροφής, που αφάνισαν από τη μια στιγμή στην άλλη ολόκληρες πόλεις και χωριά, παρασύροντας στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους.