Ο πυρετός κρατά μακριά από το Αλικάντε την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, την οποία επρόκειτο να συναντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ευρωμεσογειακών χωρών.

Η ελληνική πλευρά ενημερώθηκε από τα ξημερώματα για την ασθένεια της Μελόνι και την ακύρωση της συμμετοχής της στη MED-9, με οικοδεσπότη τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Το ελληνοϊταλικό ραντεβού θα επαναπρογραμματιστεί. Αλλωστε εντός της επόμενης εβδομάδας (15 Δεκεμβρίου) είναι προγραμματισμένο το ευρωπαϊκό συμβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου πιθανώς – εφόσον η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει αναρρώσει – να προέκυπτε νέα ευκαιρία για πριβέ συνομιλίες.

Η ατζέντα της συνόδου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει κανονικά στη σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Πρόκειται για την 9η κατά σειρά συνάντηση κορυφής, η οποία είχε προγραμματιστεί για το τέλος του Σεπτεμβρίου ωστόσο είχε αναβληθεί από τον Ισπανό πρωθυπουργό λόγω COVID.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες αναμένεται να διεξαχθούν στη βάση τριών θεματικών: Η Μεσόγειος στο μέλλον της Ευρώπης, η Στρατηγική Αυτονομία της ΕΕ με έμφαση στον τομέα της Ενέργειας και το οικονομικό πλαίσιο.

Παράλληλα, αναμένεται να υιοθετηθεί Διακήρυξη, η οποία θα εστιάζει στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, στην οικονομική διακυβέρνηση, στο περιβάλλον της Μεσογείου, στη Νότια γειτονία, στην ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο και στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.