Ποιος είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της εποχής μας; Ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχουν καθορίσει ο ένας την καριέρα του άλλου και τον κόσμο του αθλητισμού για περισσότερο από μια δεκαετία. Οι δυο «αιώνιοι» αντίπαλοι, έβαλαν στην άκρη τον ανταγωνισμό τους και πόζαραν παίζοντας μια επική παρτίδα σκάκι, για τις ανάγκες μιας διαφημιστικής καμπάνιας.

Τα πιόνια δεν ήταν τοποθετημένα τυχαία στη σκακιέρα. Ακριβώς έτσι εξελίχθηκε η ισόπαλη αναμέτρηση των διακεκριμένων σκακιστών Μάνγκους και Νακαμούρα το 2017. Διαχρονικά, βέβαια, δεν λύνονται όλες οι διαμάχες μεταξύ αθλητών τόσο πολιτισμένα. Εξάλλου, για να είσαι ο καλύτερος στον αγωνιστικό χώρο πρέπει και να πιστεύεις ότι είσαι ο καλύτερος.

Αυτή ακριβώς η νοοτροπία οδηγεί σε συγκρούσεις και τροφοδοτεί την αδρεναλίνη που απαιτείται για να αναμετρηθείς με τους νικητές. Μερικές φορές, εν βρασμώ ψυχής, αθλητές κάνουν ή λένε προκλητικά πράγματα. Ισχυροί εγωισμοί τείνουν να συγκρούονται και αισθήματα πληγώνονται. Όλοι παρακολουθήσαμε αυτές τις ίντριγκες να ξεδιπλώνονται εντός και εκτός σταδίων.

1. Μοχάμεντ Άλι εναντίον Τζο Φρέιζερ: Η «Μάχη του Αιώνα»

Οι θρύλοι της πυγμαχίας σχεδόν σκότωσαν ο ένας τον άλλον στο ρινγκ. Στην πρώτη τους αναμέτρηση από την «αιματοβαμμένη τριλογία», ο Άλι αποκάλεσε τον αντίπαλό του «άσχημο». Ο Φρέιζερ άφησε τις γροθιές του να μιλήσουν συντρίβοντας τον αήτητο Άλι το 1971. Ο «Κάσιους Κλέι» πήρε τη ρεβάνς το ’74 και τον επόμενο χρόνο, όμως, έχασε μακροπρόθεσμα σε άλλα επίπεδα.

Αποκάλυψε ότι ήθελε να σταματήσει στη μέση της πάλης, επειδή πίστευε ότι μπορεί να μην κατάφερνε να επιβιώσει. Ο Φρέιζερ πήρε με ικανοποίηση τα εύσημα για την επιδείνωση της φυσικής κατάστασης του Άλι. Δεν τον συγχώρησε για τα σκληρά του λόγια και δεν συμφιλιώθηκαν ποτέ.

2. «Εμφύλια» ρήξη Σακ-Κόμπι

Ο Κόμπι Μπράιαντ και ο Σακίλ Ο’Νίλ κατέκτησαν τρία πρωταθλήματα μαζί, το 2000, το ’01 και το ’02, μα τσακώνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια. Ο Σακ ήθελε ο Κόμπι να δίνει περισσότερες πάσες και ο Κόμπι δεν ενδιαφερόταν για το τι πίστευε ο Σακ. Η εσωτερική διχόνια προκάλεσε «δυσλειτουργία» στην ομάδα των Λος Άντζελες Λέικερς, σύμφωνα με τον Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν φήμες ότι ο Μπράιαντ ανάγκασε τους Λέικερς να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτόν και τον Ο’Νιλ. Μόλις βρέθηκαν σε διαφορετικές ομάδες, απέκτησαν μια απίθανη φιλία. Τόσο ο Κόμπι όσο και ο Σακ μετάνιωσαν για τις «ανόητες» αντιπαραθέσεις που είχαν ως παιδιά.

3. Σερένα Γουίλιαμς vs. Μαρία Σαράποβα: Ένας άντρας στη μέση των δύο μεγαλύτερων γυναικών του τέννις

Ανεξάρτητα από το πού και πότε παίζουν, το διακύβευμα, οι προσωπικότητες, τα σερί και η ιστορία των δυο γυναικών, καθιστούν κάθε αγώνα Γουίλιαμς-Σαράποβα δραματικό θέαμα. Το 2013, οι πρωταθλήτριες «έβγαλαν νύχια» όταν η Μαρία Σαράποβα σύναψε σχέση με τον πρώην σύντροφο της Σερένα Γουίλιαμς, τον Βούλγαρο τενίστα Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ.

«Είναι τόσο βαρετή. Α και αν θέλει να είναι με τον άντρα με τη μαύρη καρδιά, ας το κάνει», δήλωσε η Γουίλιαμς στο Rolling Stone. Η Σαράποβα τότε υπαινίχθηκε ότι η Γουίλιαμς βγαίνει με τον προπονητή της. «Αν θέλει να μιλήσει για κάτι προσωπικό, ίσως θα έπρεπε να μιλήσει για τον παντρεμένο με παιδιά σύντροφό της», είπε τότε σε συνέντευξη Τύπου πριν από το Γουίμπλεντον.

4. Νάνσι Κέριγκαν – Τόνια Χάρντινγκ: Το πιο άγριο σκάνδαλο στην Ολυμπιακή ιστορία

Μετά από προπόνηση στην Cobo Arena στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν το 1994, η Νάνσι Κέριγκαν δέχτηκε βίαιη επίθεση με ένα μεταλλικό γκλομπ. Ο άνθρωπος που ανακαλύφθηκε ότι βρισκόταν πίσω από όλα αυτά; Ο σύζυγος της σημαντικότερης αντιπάλου της, Τόνια Χάρντινγκ.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην επίθεση εξέτισαν ποινή φυλάκισης εκτός από την ίδια. Η πατινέρ στερήθηκε το χρυσό της μετάλλιο από το εθνικό πρωτάθλημα του 1994. Της απαγορεύτηκε να κάνει καλλιτεχνικό πατινάζ εφ’ όρου ζωής.

5. Το δίλημα Πελέ ή Μαραντόνα: Οι εχθροί που δεν έπαιξαν ποτέ αντίπαλοι

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα και ο Πελέ μοιράστηκαν το βραβείο της FIFA του σπουδαιότερου ποδοσφαιριστή, όμως είχαν πολλά να χωρίσουν. Έκαναν συνεχώς άσχημα σχόλια στα μέσα ενημέρωσης ο ένας για τον άλλον από τη σεξουαλικότητα, μέχρι τα ναρκωτικά και τη διπροσωπία. Πριν τους Μέσι και Ρονάλντο, η Louis Vuitton είχε καταφέρει να ενώσει τους παίκτες για μια διαφήμιση.

Και σε αντίθεση με τους άλλους δυο, η συνάντηση ήταν αληθινή. Το «μυστικό» ραντεβού είχε δοθεί ένα μεσημέρι στο μπαρ Cafe Maravillas στη Μαδρίτη, μαζί με τον Ζινεντίν Ζιντάν. Οι τρεις μύθοι συζήτησαν και έπαιξαν ποδοσφαιράκι για να θυμηθούν τα παλιά. Ποιος αληθινός ποδοσφαιρόφιλος δεν έχει ονειρευτεί να δει την «Αγία Τριάδα» του ποδοσφαίρου;

* Η Βασιλίνα Ριστάνη σπουδάζει στη New Media Studies