Υψηλοί τόνοι στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ στην ολομέλεια της Βουλής, με τον Αλέξη Τσίπρα να ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Βασικό χαρακτηριστικό των ενόχων είναι πάντοτε η δειλία και το θράσος, είπε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι επί 1,5 μήνα ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται και σήμερα που εμφανίστηκε ήταν γεμάτος θράσος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις τοποθετήσεις των Σαμαρά, Καραμανλή δύο φορές στην ομιλία του τονίζοντας ότι η κριτική στον πρωθυπουργό δεν γίνεται μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από την ίδια του την παράταξη.

«Κρυφτήκατε από την εθνική αντιπροσωπεία, κρυφτήκατε από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσπαθείτε να καλύψετε τα ίχνη σας αλλά δεν κρύβονται όπως και η σφραγίδα της συγκάλυψης που επιχειρείτε να βάλετε παντού. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε καμία άλλη ένδειξη, η στάση σας, η συγκάλυψη που επιχειρείτε είναι απόδειξη της ενοχής», είπε και πρόσθεσε μία σειρά από ερωτήσεις στον πρωθυπουργό που σύμφωνα με τον ίδιο αποδεικνύουν την ενοχή του.

«Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε με του που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας να αλλάξει το πλαίσιο που ίσχυε από τη Μεταπολίτευση και μετά για την ΕΥΠ και να την «πάρει» στο γραφείο του, να διορίσει επικεφαλής τον κολλητό του, και να αλλάξει τον νόμο για να μην μαθαίνουν οι παρακολουθούμενοι τον λόγο της παρακολούθησής τους;

Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε να μην κληθούν κρίσιμα πρόσωπα στην επιτροπή, ποιος ήταν αυτός που επικαλέστηκε το εθνικό απόρρητο προκειμένου να αδρανοποιήσει την εξεταστική επιτροπή; Τίνος κόμματος είναι τα στελέχη που απειλούσαν δημόσια με φυλάκιση όσους μιλούσαν για την υπόθεση;

Ποιος εμπόδισε την ΑΔΑΕ να ερευνήσει την υπόθεση;

Όλα αυτά δείχνουν έναν πρωθυπουργό που εξαπατήθηκε; Από ποιον; Από τον ανιψιό σας; Έχετε μπερδέψει την εθνική ασφάλεια με την οικογενειακή υπόθεση. Εσείς δηλώσατε ότι τον αποπέμψατε ενώ αυτός δήλωσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι παραιτήθηκε με δική του πρωτοβουλία»;

Είτε είστε περιπλανημένος είτε επικίνδυνος, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να διαλέξει μία από τις δύο ιδιότητες που όπως είπε είναι εξίσου προβληματικές.

Για τα δημοσιεύματα και τις αποκαλύψεις δημοσιογράφων αυτούς τους μήνες, ο κ Τσίπρας ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη εφόσον τους θεωρεί ψεύτες και συκοφάντες γιατί δεν τους έχει ασκήσει μήνυση.

«Την ίδια στιγμή που τους λέτε συκοφάντες, που δεν τους μηνύετε, τους απειλείτε ότι εάν προσκομίσουν στοιχεία θα πάνε φυλακή».

«Εάν όλοι είναι συκοφάντες και εσείς αθώος ανακαλέστε το απόρρητο για να μπορέσουν να καταθέσουν όσοι γνωρίζουν, για να μπορέσει η ΑΔΑΕ να κάνει έρευνα, ψηφίστε σήμερα με το νόμο που κατεβάζετε μία τροπολογία για να ενημερώνονται οι θιγόμενοι σε παρόντα χρόνο και όχι μετά από τρία χρόνια».

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα