Γενναία θεσμική απάντηση χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τις υποκλοπές ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι έρχεται να άρει αστοχίες που αναδείχτηκαν με την παρακολουθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για εφτά μεγάλες τομές που επιφέρει το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο εξής ο διοικητής της ΕΥΠ θα είναι μόνο διπλωμάτης και ανώτατος αξιωματικός. «Κατά συνέπεια ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ κ. Τσίπρα θα μπορούν να ηγηθούν της ΕΥΠ. Το ακούσατε καλά; Ούτε δημοσιογράφοι» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι παράλληλα συστήνεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπείας για τη διαρκή επιμόρφωση των στελεχών της ΕΥΠ, ενώ ιδρύεται μονάδα εσωτερικού ελέγχου στην ΕΥΠ.

Τομή δεύτερη, γίνεται πιο σφιχτός ο προσδιορισμός της εθνικής ασφάλειας και περιλαμβάνει την άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την ενέργεια και την ασφάλεια υποδομών.

Τρίτη τομή είναι τα επάλληλα φίλτρα ελέγχου στην άρση του απορρήτου. Μόνο η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική θα ζητούν την άρση του απορρήτου και όχι άλλες Αρχές σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι εκτός της έγκρισης των δύο εισαγγελέων για την περίπτωση των πολιτικών προσώπων η παρακολούθηση θα πρέπει να εγκρίνεται και από τον πρόεδρο της Βουλής.

Διορθώνει κενά στη δράση των υπηρεσιών ασφαλείας

Τέταρτη τομή όπως είπε ο πρωθυπουργός, μετά την παρέλευση τριών ετών θα ενημερώνεται όποιος παρακολουθείται. Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που έχουν μεγαλύτερη χρονική περίοδο μεταξύ της παρακολούθησης και της πληροφόρησης στον πολίτη ότι είναι αντικείμενο παρακολούθησης είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέοντας ότι όλα τα αρχεία θα ψηφιοποιούνται.

Τομή πέμπτη, τα αρχεία θα διαγράφονται στους έξι μήνες αλλά ο φάκελος με τα στοιχεία της τεκμηρίωσης για την άρση του απορρήτου θα κρατούνται για 10 χρόνια. Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι τη μεγάλη δημοκρατική ευαισθησία για το θέμα αυτό κύριοι της αντιπολίτευσης θα πρέπει να συνοδεύεται και από εθνική ευαισθησία σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Έκτη τομή: Απαγορεύονται πλήρως η χρήση κακόβουλων λογισμικών από κάθε ιδιώτη, και γίνεται κακούργημα με προβλεπόμενη ποινή ως 10 έτη κάθειρξη. Αλλά και η εμπορία και η κατοχή επανέρχεται στον ποινικό κώδικα που είχε εξοβελιστεί λίγο πριν τις εκλογές του 2019. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που καθολικά θέτουμε εκτός νόμου την καθολική χρήση τέτοιων λογισμικών σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Έβδομη τομή για τις ανάγκες κυβερνοασφάλειας, συνενώνουμε τις διάσπαρτες δομές και ενσωματώνουμε 12 ενωσιακές κατευθύνσεις συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι κίνδυνοι δεν εξαντλούνται από απειλές άλλων κρατών

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το νομοσχέδιο διορθώνει κενά στη δράση των υπηρεσιών ασφάλειας. Σημείωσε απαντώντας στη σχετική κριτική της αντιπολίτευσης ότι «δεν πρόκειται για επικίνδυνη διεύρυνση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας αλλά όσο το δυνατόν πιο ακριβή περιγραφή της» ενώ υποστήριξε ότι οι κίνδυνοι δεν εξαντλούνται σε απειλές άλλων κρατών αλλα παίρνουν τη μορφή ασύμμετρων επιθέσεων στο μαλακό υπογάστριο μιας χώρας, επικαλούμενος πχ ψευδείς ειδήσεις από ξένα κέντρα και θύμισε την εισβολή στο καπιτώλιο, ενώ πρόσθεσε ότι «κινδυνεύει η σταθερότητα μιας χώρας από τον ενεργειακό αποκλεισμό, από οργανωμένες μεταναστευτικές εισβολές».

Δεν είναι ελαστικό αλλά δεν είναι και στατικό το περιεχόμενο της εθνικής ασφάλειας τόνισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία οφείλει να αμύνεται. Ζητούμενο είναι η εναρμόνιση των ατομικών δικαιωμάτων και της εθνικής ασφάλειας. Αυτή τη συνύπαρξη υπηρετεί αυτό το νομοσχέδιο, είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι είναι ένα «ευρύ νομοσχέδιο για να χωρέσει σε ένα τοξικό περιβάλλον».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε κακοπαιγμένο εβδομαδιαίο σήριαλ με τις λίστες των παρακολουθήσεων, τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις υπουργών, πρώην πρωθυπουργών και άλλων πολιτικών.

Από όλα έχει ο μπαξές

«Από όλα έχει ο μπαξές αλλά χωρίς ποτέ να δημοσιεύεται κανένα στοιχείο. Το βάρος της απόδειξης το έχει αυτός που κατηγορείται  και όχι αυτός που κατηγορεί» διαμαρτυρήθηκε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας «δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από όσους έστησαν την σκευωρία της Νοβάρτις. Κ. Τσίπρα, κ. Ραγκούση και κ. Τζανακόπουλε δεν έχετε τα κότσια να ζητήσετε μια συγγνώμη από όσους στήσατε στα μανταλάκια».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης για «καλάθι της αθλιότητας και του διχασμού» και εξαπέλυσε επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «εμπλέκετε στα σχέδιά σας και τις ΕΔ και το πρόσωπο του Κ. Φλώρου. Όλα έχουν ένα όριο. Καταλάβετε ότι το κομματικό συμφέρον σταματά στο εθνικό καθήκον. Δεν θα αφήσω τα αντιπολιτευτικά τερτίπια στην Ελλάδα να γίνονται θέματα σχολιασμού στον τουρκικό τύπο. Η κυβέρνηση στηρίζει τους ενστόλους και τις ΕΔ. Δεν πρόκειται να δεχτούμε μαθήματα από αυτούς που διαφώνησαν με όλες τις αμυντικές συμφωνίες. Από αυτούς που καταψήφισαν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς, που είπαν όχι στην αγορά των Rafale και των φρεγατών».

Ερωτήματα προς Τσίπρα

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι με το τοξικό αυτό περιβάλλον ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να δικαιολογήσει την ήττα του σε λίγους μήνες από τώρα, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα και προσθέτοντας ότι είναι αναγκαιότητα η σταθερότητα, η συνέπεια και η συνέχεια της χώρας.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ερωτήματα προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Γιατί επιμένετε να συνδέετε τις νόμιμες επισυνδέσεις με παράνομα λογισμικά; Ποιες άλλες παρακολουθήσεις κ. Τσίπρα γινόντουσαν επί των ημερών σας εκτός του κ. Πιτσιόρλα; Ήταν ενεργό το Pegasus από το 2016; Μήπως χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση πολιτικών σας αντιπάλων; Γιατί αφαιρέσατε το δεύτερο εισαγγελέα για την έγκριση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ;» «Καταλάβαμε. Έστελνε σωρηδόν αιτήματα ο Ρουμπάτης και καταργήσατε το δεύτερο εισαγγελέα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε με τα ερωτήματα:

«Γιατί πέντε μέρες πριν τις εκλογές αλλάξατε τον ποινικό κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής; Γιατί αποποινικοποίθηκε το έστω υπό όρους πλημέλλημα της εμπορίας και κατοχής κακόβουλων λογισμικών; Σε ποιους επιτρέπατε να συνεχίζουν τη δράση τους; Κάποια στιγμή θα απολογηθείτε γι’ αυτό τον ποινικό κώδικα. Μετά τις ευρωεκλογές του 2019  κρατήσατε τη Βουλή ανοιχτή για να ψηφίσετε ένα νόμοσχεδιο, το νέο ποινικό κώδικα. Πόσες άλλες αμαρτίες σας ξεπλύνατε με τον ποινικό κώδικα κ. Τσίπρα; Δεσμεύσατε τη δικαιοσύνη με ένα ελαστικό πλαίσιο ποινών. Ποιους επιθυμούσατε να ξεπλύνετε;».

Το κάλεσμα σε ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα

Ο πρωθυπουργός κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας Μιχάλης Κατρίνης «να πάρετε διαζύγιο από τον οχετό της διαβολής και το βούρκο» καλώντας όλα τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

«Η κυβέρνηση είδε ένα πρόβλημα και το διορθώνει θεσμικά. Αν καταψηφίσετε λέτε όχι στην αναβάθμιση της ΕΥΠ, όχι στην απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών» σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός καλώντας εκ νέου τα κόμματα «να γυρίσουμε σελίδα και να ψηφίσουμε μαζί το νομοσχέδιο».

Σε ότι αφορά τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε».