Τα νέα λαμπερά hotspots 

Φημισμένοι αρχιτέκτονες και εικαστικοί, σεφ με αστέρια Μichelin, εμβληματικά κτίρια που έχουν γράψει ιστορία, μέχρι και τάισμα σταφυλιών στο στόμα έχουν επιστρατευτεί στα πιο exclusive clubs και εστιατόρια που ανοίγουν το ένα μετά το άλλο.  

Sho Club

Οι μεγάλες μητροπόλεις του πλανήτη, μετά το σοβαρό πλήγμα που υπέστησαν στη διάρκεια της COVID-19, επιστρέφουν δυναμικά με κλασικές επιλογές και νέες προτάσεις. Και επειδή μετά την πανδημία η τάση για μικρότερες συγκεντρώσεις έχει παραμείνει, γι’ αυτό και είναι πολύ «in» τα πριβέ members only clubs και τα πανάκριβα εστιατόρια στα οποία, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση οι περισσότεροι. Οι συνήθεις ύποπτοι – Ρόμπιν Μπίρλεϊ, Ρίτσαρντ Κέρινγκ, Φλάβιο Μπριατόρε – επανέρχονται με νέες προτάσεις σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Ντόχα αντίστοιχα, ενώ στο παιχνίδι των επενδύσεων μπαίνει και νέο αίμα, ακόμη και από επιχειρηματίες της Silicon Valley που δημιούργησαν ένα εστιατόριο NFT στο Σαν Φρανσίσκο. Κατά τα άλλα, η ιαπωνική κουζίνα μοιάζει να κυριαρχεί στις γαστρονομικές προτιμήσεις των ισχυρών του χρήματος, ενώ κατά πόδας ακολουθούν η ιταλική, αλλά και η ελληνική και μάλιστα με διάσημους έλληνες σεφ και σομελιέ στο τιμόνι.

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», η Ντιάνα Καρτσαγκούλη μάς ταξιδεύει από την Ευρώπη στη Μεση Ανατολή και από εκεί στην Ανατολική και τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ για να πάρουμε μια γεύση από όλα τα διεθνή grand openings που μας έκαναν εντύπωση, αλλά και να μάθουμε περισσότερα για εκείνα που αναμένονται μέσα στο 2023.

***

Κτίρια βγαλμένα από το μέλλον

Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά νέα έργα των μεγάλων αρχιτεκτόνων σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Jianquan Wu

Το συναρπαστικό αρχιτεκτονικό ταξίδι ξεκινά από τον Brooklyn Tower και από τον ναό του Αγίου Νικολάου της Νέας Υόρκης. Συνεχίζεται στο Λιτλ Ροκ, στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Αρκάνσας και στην Καλιφόρνια, στο Orange County Museum of Art. Περνώντας στην Ευρώπη, σταματάμε στο Αμβούργο για μια συναυλία στην Elbphilarmonie και στο Μπέργκαμο για να ξεδιψάσουμε στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του San Pellegrino Factory. Στο Αμπου Ντάμπι γινόμαστε μάρτυρες του διαλόγου τριών θρησκειών στο Abrahamic Family House, στη Σενεγάλη γινόμαστε για λίγο μαθητές στις αίθουσες του Fass School and Teachers’ Residence και στο Σίδνεϊ ξεναγούμαστε σε ένα επαναστατικό, «πράσινο» κτίριο νέας γενιάς.

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», ο Κοσμάς Βίδος παρουσιάζει μερικά από τα υπερσύγχρονα κτίρια που δεσπόζουν ή χτίζονται αυτή τη στιγμή ανά τον κόσμο, επιβεβαιώνοντας πως η σύγχρονη αρχιτεκτονική είναι ταυτόχρονα επιστήμη και τέχνη με ανεξάντλητες δυνατότητες.

***

Παραμυθένιες σουίτες στο χιόνι

Τα ωραιότερα ξενοδοχεία στα ακριβότερα ski resorts, σε ένα παγωμένο οδοιπορικό στις κορυφές της Ευρώπης και της Αμερικής.

Christian Horan – Four Seasons

Τα πρώτα χιόνια έχουν ήδη πέσει. Οι φίλοι των χειμερινών σπορ αναζητούν για άλλη μια χρονιά νέους προορισμούς για να απολαύσουν τη φύση σε μεγάλα υψόμετρα. Αναζητούν και το καλύτερο χιόνι, τις καλύτερες πίστες, τα καλύτερα ξενοδοχεία που θα τους φιλοξενήσουν και που τα βράδια, έπειτα από μια εξαντλητική αλλά και απολαυστική μέρα στην ύπαιθρο, θα τους χαρίσουν ζέστη και θαλπωρή. Θα τους χαρίσουν και εκείνη την αίσθηση ευζωίας, αφθονίας και πολυτέλειας που μπορεί να μετατρέψει ένα weekend στο βουνό σε εμπειρία ζωής.

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», ο Κοσμάς Βίδος μάς ξεναγεί σε μερικά από αυτά τα ξενοδοχεία-υπερπαραγωγές, ταξιδεύοντάς μας στα βουνά της Ελβετίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας αλλά και των ΗΠΑ και του Καναδά. Πρόκειται για πεντάστερα (τουλάχιστον) καταλύματα που λειτουργούν στα ακριβότερα ski resorts του κόσμου και που υπόσχονται στους πελάτες τους πως αυτός ο χειμώνας θα είναι ο καλύτερος της ζωής τους.

***

Συνέντευξη με τον Ζαν-Μισέλ Ζαρ 

Ο ζωντανός θρύλος της ηλεκτρονικής μουσικής μιλάει αποκλειστικά στο BHMAgazino για τον νέο του δίσκο και για τις συναρπαστικές προκλήσεις του μέλλοντος. 

Είναι λίγο δύσκολο να πιστέψεις ότι ο άνδρας που σου μιλάει μέσω zoom στην οθόνη του υπολογιστή σου είναι 74 ετών. Ο Ζαν-Μισέλ Ζαρ, ένας ζωντανός θρύλος της ηλεκτρονικής μουσικής, παραμένει ωραίος και μοιάζει τουλάχιστον 20 χρόνια νεότερος. Ο αειθαλής γάλλος συνθέτης και περφόρμερ έγινε σταρ το 1976 χάρη στην επιτυχία του πρωτοποριακού άλμπουμ «Oxygène» και συνεχίζει να πειραματίζεται ασταμάτητα μέχρι σήμερα. Οι ζωντανές εμφανίσεις του έχουν αφήσει εποχή: στο Παρίσι έχει παίξει μπροστά σε 2,5 εκατομμύρια θεατές, ενώ στη Μόσχα τον Σεπτέμβριο του 1997 τον παρακολούθησαν 3,5 εκατομμύρια (ως επί το πλείστον) Ρώσοι – ένα ρεκόρ που δεν έχει ακόμη καταρριφθεί. Υπήρξε ο πρώτος δυτικός καλλιτέχνης που έδωσε συναυλία (το 1981) στη μετα-μαοϊκή Κίνα (στις 25 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε μάλιστα και η remastered επετειακή έκδοση του ιστορικού live άλμπουμ «The Concerts in China») και έχει επηρεάσει μια πλειάδα μουσικών, από τον Moby έως τον Γκάρι Νιούμαν. Λάτρης των ωραίων γυναικών, έχει υπάρξει σύζυγος της Σαρλότ Ράμπλινγκ, της Αν Παριγιό και (σήμερα) της Γκονγκ Λι, ενώ ήταν για σύντομο διάστημα ζευγάρι και με την Ιζαμπέλ Ατζανί.  

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», ο Γιώργος Νάστος μιλάει μαζί του με αφορμή το «Oxymore», το 22ο στούντιο άλμπουμ του που κυκλοφόρησε πρόσφατα, σε μια αποκλειστική συνέντευξη για την έμπνευση, τις επιρροές, την τεχνολογία και τη νοσταλγία.  

***

Το πολύτιμο μυστικό του Φεντερίκο Τσερούτι  

Τα μυθικά έργα τέχνης που συνέλεγε ο ιταλός βιομήχανος ήταν το μοναδικό πάθος στη διάρκεια του μοναχικού βίου του. 

Antonio Maniscalco

 

Το όνομά του πολύ γνωστό, ωστόσο δεν προέρχεται από τη γνωστή δυναστεία της μόδας. Ο Φεντερίκο Τσερούτι είχε τη δική του οικογενειακή βιομηχανία από την οποία αντλούσε τους πόρους για να ικανοποιεί το πάθος του, εν προκειμένω τη συλλογή έργων τέχνης, και επρόκειτο για μια ανθηρή επιχείρηση βιβλιοδεσίας η οποία ήταν ιδιαίτερα επικερδής από τη δεκαετία του ’50 στην Ιταλία. Εζησε μια ζωή μοναχική έχοντας επιλέξει να τον περιβάλλει η απόλυτη ομορφιά των έργων τέχνης της συλλογής του αλλά μόνο όταν εκείνος την αποζητούσε. Μιας συλλογής με έργα καλλιτεχνών όπως ο μανιεριστής Ποντόρμο, ο χαράκτης της μπαρόκ περιόδου Χοσέ ντε Ριμπέρα, ο συνεχιστής του Ροκοκό Πομπέο Μπατόνι ή ο ιμπρεσιονιστής Πιερ Ογκίστ Ρενουάρ, δίχως ποτέ να διστάσει να αποκτήσει και δημιουργίες των πιο «σύγχρονων» όπως ο Πάουλ Κλέε, ο Πάμπλο Πικάσο ή ο Αμεντέο Μοντιλιάνι και Αλμπέρτο Τζιακομέτι.   

Οταν έφυγε από τη ζωή το 2015 στα 93 του χρόνια, η συλλογή του Τσερούτι είδε απότομα το φως της δημοσιότητας και έκτοτε παραμένει ορατή για όποιον/α επιθυμεί να θαυμάσει το γούστο του στο σπίτι όπου στεγαζόταν όσο ζούσε και το οποίο πλέον διαχειρίζεται το Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea στα περίχωρα του Τορίνο. Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής», η Μαριλένα Αστραπέλλου μάς ξεναγεί στην εντυπωσιακή κατοικία-μουσείο, στη συλλογή αλλά και στον βίο ενός ανδρός που έβαζε την τέχνη πάνω απ’ όλα στη ζωή του.  

***

Φωτεινή Παπαθεοδώρου «Η αγάπη κάνει τη Γη να γυρίζει»

 

Η πρωταγωνίστρια της επιτυχημένης σειράς του MEGA «Μαύρο Ρόδο» φωτογραφίζεται και μιλάει για τον ρόλο της μοναχής Ελισάβετ και για τα δικά της όνειρα. 

Νίκος Κόκκας

«Την πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με την Ελισάβετ είχα στα χέρια μου μόνο δύο σκηνές. Αλλά κατάλαβα κατευθείαν πως ο χαρακτήρας ταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο πολύ δυνατά καλέσματα, την αγάπη για τον Θεό και τα πρωτόγνωρα συναισθήματά της για έναν άνδρα. Από την αρχή της ιστορίας δημιουργείται μια εσωτερική σύγκρουση μέσα της που ταράζει όλο της το είναι. Μια τόσο δυνατή ψυχική σύγκρουση είναι πάντα συναρπαστική για μια ηθοποιό». Πόσο μάλλον για μια νεαρή ηθοποιό, όπως η Ελισάβετ Παπαθεοδώρου, που κάνει τα πρώτα της βήματα στην τηλεόραση, με έναν απαιτητικό ρόλο σε καθημερινή σειρά.

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» η Ελένη Κωνσταντάτου συνομιλεί με την πρωταγωνίστρια του «Μαύρου Ρόδου» (που προβάλλεται στο MEGA από Κυριακή έως και Τετάρτη) για τη δύναμη του έρωτα, για την πίστη, για την προετοιμασία για τον ρόλο και την εμπειρία της στα γυρίσματα, για την αναγνωρισιμότητα και για τα σχέδιά της για το μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»