Η πρώτη φάση της δοκιμής για τετραήμερη απασχόληση 32 ωρών χωρίς μείωση αποδοχών ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εταιρείες ενδιαφέρονται να συνεχίσουν να απασχολούν τους εργαζομένους τους με το καθεστώς αυτό.

Μετά από πειραματική περίοδο έξι μηνών για το πρώτο γκρουπ τέτοιων επιχειρήσεων προκύπτει ότι η εταιρείες με την τετραήμερη εργασία είδαν τα έσοδά τους να αυξάνονται, την παραγωγικότητα να ενισχύεται και τις ημέρες που οι εργαζόμενοι δήλωναν ασθένεια να μειώνονται. Επίσης είδαν μείωση των παραιτήσεων. Ειδικότερα, καμία από τις 33 εταιρείες που έλαβαν μέρος σε αυτό το στάδιο της έρευνας δεν εξετάζει επαναφορά της πενθήμερης εργασίας.

Τα σχετικά αποτελέσματα προκύπτουν από την πρώτη έκθεση με την ανάλυση των αποτελεσμάτων της εν λόγω δοκιμαστικής περιόδου που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κερδοσκοπική ομάδα προώθησης της ιδέας, η 4 Day Week Global με έδρα τη Νέα Ζηλανδία. Η 4 Day Week Global, η οποία οργάνωσε τη μελέτη σε συνεργασία με το University College του Δουβλίνου, το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Boston College. Πλέον θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες μελέτες καθώς πολύ περισσότερες εταιρείες διενεργούν πλέον τέτοιες δοκιμές τετραήμερης εργασίας, πολλές από τις οποίες μάλιστα ολοκληρώνονται στα τέλη του έτους. Είναι ενδεικτικό ότι στη Βρετανία τον Ιούνιο περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι σε 70 εταιρείες ξεκίνησαν τέτοια εξάμηνη δοκιμή τετραήμερης εβδομάδας εργασίας, στο πλαίσιο παρόμοιου πιλοτικού προγράμματος.

Οι εν λόγω εταιρείες της πρώτης αυτής έκθεσης που συμμετείχαν στο εξαμηνιαίο πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο έδινε στους εργαζόμενους μια επιπλέον ημέρα άδειας την εβδομάδα χωρίς μείωση των αποδοχών, δήλωσαν ότι -άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο- πως δεν εξετάζουν να επιστρέψουν στο παραδοσιακό μοντέλο της πενθήμερης εργασίας. Πρόκειται για εταιρείες με σχεδόν 1.000 εργαζομένους οι οποίες δηλώνουν ως έδρα τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία και την Αυστραλία.

Αυτό το διάστημα «τρέχουν» επίσης αντίστοιχα πιλοτικά προγράμματα με εταιρείες από τις παραπάνω αυτές χώρες, αλλά και από χώρες όπως ο Καναδάς, διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και η Νότιος Αφρική.

Η έρευνα

Συνολικά, όπως αναφέρεται, οι 33 εταιρείες που συμμετείχαν απασχολούσαν 903 άτομα κατά την έναρξη της πιλοτικής περιόδου και 969 άτομα στο τέλος της. Οι περισσότερες (οι 12) επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στους κλάδους της διοίκησης, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει μεταξύ της ομάδας είναι ο μεγάλος αριθμός των πιο μικρών εταιρειών με το 52% να εμφανίζεται να έχει λιγότερους από δέκα υπαλλήλους. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στις ΗΠΑ και την Ιρλανδία, ενώ μεγάλη πολυεθνική που συμμετείχε έχει προσωπικό εκτός από τις ΗΠΑ και σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Βρετανία.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα

Τα συμπεράσματα που παρουσίασε η 4 Day Week Global δείχνουν ότι με την τετραήμερη εργασία οι εργαζόμενοι αισθάνονταν λιγότερο άγχος και εξάντληση, ενώ ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά προσωπικής ικανοποίησης. Επίσης καταγράφηκαν και θετικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα από τη μείωση της συχνότητας μετακινήσεων, διαπίστωσε η μελέτη.

Όταν ρωτήθηκαν οι εργοδότες για το ποια ήταν συνολικά η απόδοση της εταιρείας από το πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, η μέση βαθμολογία ήταν 7,6 με άριστα το 10. Σε απάντηση στην ερώτηση σχετικά με το πώς επηρεάστηκε η παραγωγικότητα της εταιρείας, ο μέσος όρος βαθμολογίας ήταν επίσης υψηλός στο 7,7. Μεταξύ των 27 εταιρειών που απάντησαν στη συγκεκριμένη ερώτηση, τα δύο τρίτα (οι 18) σίγουρα συνεχίζουν με το καθεστώς της τετραήμερης εργασίας. Πάνω από το ένα τέταρτο (οι 7) απάντησαν ότι σχεδιάζουν να αποφασίσουν να συνεχίσουν την τετραήμερη εργασία αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη τελική απόφαση. Μια τείνει να συνεχίσει με το καθεστώς αυτό και άλλη μια δεν είναι ακόμη σίγουρη. Καμία δεν σκέφτεται να μην συνεχίσει με το καθεστώς της τετραήμερης εργασίας, αναφέρει η μελέτη της 4 Day Week Global.

Πηγή: ΟΤ