Ήταν ένα σχολείο εφάμιλλο του Top Gun αυτό που έγινε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου η χώρα μας έστειλε τρία «δελταπτέρυγα» μαχητικά Mirage 2000-5, με περίπου 45 στρατιωτικούς ως υποστήριξη. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τα ελληνικά Mirage πετούσαν για να επιστρέψουν στην «φωλιά» τους, στην 331 Μοίρα «Θησέας» στην Τανάγρα. Πήραν μέρος με επιτυχία στο ATLC (Advanced Tactical Leadership Course), όπου κάθε χρόνο συμμετέχει η αφρόκρεμα των αεροπορικών δυνάμεων του κόσμου. Δεν γνωρίζω εάν άλλη Πολεμική Αεροπορία είχε στην άσκηση γυναίκα πιλότο μαχητικού, αλλά η Ελλάδα είχε μια 28χρονη υποσμηναγό (Ι) η οποία μαζί με τους άλλους Έλληνες πιλότους, πήραν τιμητικές διακρίσεις. Να σκεφτείτε ότι εφέτος, στην 32η διοργάνωση, εκτός από τα Εμιράτα και την Ελλάδα, λαμβάνουν μέρος η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία και η Σαουδική Αραβία ενώ η Αυστραλία και η Ινδία συμμετέχουν ως παρατηρητές.

Οι περίπου 250 πιλότοι που μετείχαν στην άσκηση βρέθηκαν στη βάση Αλ Ντάφρα, τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΑΕ 30 χιλιόμετρα έξω από το Αμπού Ντάμπι, πραγματοποιούσαν ασκήσεις είτε μαζί είτε εναντίον των συμμετεχόντων, δοκιμάζοντας τις ικανότητες τους αλλά και τις δυνατότητες των μαχητικών τους σε κάθε είδος εναέριας μάχης. Στις αναχαιτήσεις και στις εικονικές αερομαχίες, οι Έλληνες πιλότοι και η Ελληνίδα πιλότος του Mirage 2000-5 θεωρούνται οι καλύτεροι και βεβαίως οι πιο έμπειροι.

***
Τα τέσσερα F-16 στην Αίγυπτο και το γαλλικό αεροπλανοφόρο

Ενώ τα τρία Mirage 2005 επιστρέφουν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 4 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας μετέχουν σε ασκήσεις με αιγυπτιακά μαχητικά στο πλαίσιο της αεροπορικής άσκησης ΜΕΝΑ ΙΙ, η οποία διεξάγεται για δεύτερη φορά ανάμεσα στην χώρα μας και την Αίγυπτο. Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζονται οι συντονισμένες ενέργειες της στρατιωτικής διπλωματίας που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μαζί με το ΓΕΕΘΑ (και συγκεκριμένα ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος) και οι επιτελείς του με τις αραβικές χώρες. Την ίδια ώρα στην περιοχή της Μεσογείου θα εκτελεστεί άλμα Γάλλων Αλεξιπτωτιστών πάνω στο αεροπλανοφόρο CHARLES DE GAULLE και στη συνέχεια θα μεταφερθούν με ελικόπτερο όπου και θα εκτελέσουν γυμνάσιο εφόδου (FAST ROPE) στη φρεγάτα «Κανάρης» που συμμετέχει στην Δύναμη. Αποτελεί αυτή η εκπαίδευση ένα μέρος των πολλών συνεκπαιδεύσεων που θα εκτελέσουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με την Δύναμη του CHARLES DE GAULLE.

***
Κάτι παρόμοιο δηλαδή που συμβαίνει σε προεκλογική περίοδο

Μετά την περιοδεία στην Αχαΐα η οποία σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε στο πρότυπο της ΔΕΘ της Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός συνεχίζει τις επισκέψεις του και στην Αττική. Σήμερα έχει προγραμματιστεί επίσκεψή του στην Καλλιθέα, όπου θα πάει σε ένα αστυνομικό τμήμα για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας. Μαθαίνω ότι σε αυτό το τμήμα υπάρχουν συνολικά πάνω από 60 καταγγελίες (εναντίον γυναικών, αλλά και παιδιών). Εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί ένα καφέ της περιοχής για να συνομιλήσει με τον κόσμο, κάτι παρόμοιο δηλαδή που γίνεται και στην προεκλογική περίοδο.

***

Ο «άφαντος» Ισραηλινός

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας για την υπόθεση των υποκλοπών είχε εξ αρχής ως σκοπό την ακρόαση των Γρήγορη Δημητριάδη, Γιάννη Λαβράνου, Φέλιξ Μπίτζιου και Ταλ Ντίλιαν. Γράφουμε είχε, διότι μόνον η παρουσία του πρώτου έχει επιβεβαιωθεί. Λαβράνος και Μπίτζιος έλαβαν την πρόσκληση, αλλά δεν έχουν ενημερώσει για την παρουσία τους, ενώ ο Ντίλιαν, ο Ισραηλινός ιδιοκτήτης της Intellexa, της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator, είναι «άφαντος». Βάζουμε εισαγωγικά διότι ο Ντίλιαν είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου και διαμένει με τη σύζυγο του στη Λεμεσό και τα τηλέφωνα επικοινωνίας του είναι γνωστά. Ωστόσο, οι υπηρεσίες της Βουλής έκριναν σκόπιμο να ενημερώσουν για την κλήση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας… την πρεσβεία του Ισραήλ και όχι τον ίδιο. Αν διαβάζουν αυτές τις γραμμές οι αρμόδιοι και θελήσουν να τους γνωστοποιήσουμε τα στοιχεία του Ταλ Ντίλιαν, δηλώνουμε πως είμαστε στη διάθεσή τους….

***
Νέα πρόκληση με το «Αμπντουλχαμίντ Χαν»

Ε, λοιπόν, οι Τούρκοι δεν σταματούν τις προκλήσεις τους. Δεν ξέχασαν τα γεωτρύπανά τους με τα οποία κάνει κάθε λίγο και λιγάκι φιέστες ο Ερντογάν και ο διευθυντής της Εταιρείας Πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO) Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, δήλωσε απροκάλυπτα ότι το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν», βγαίνει σε κάθε γωνιά της γαλάζιας πατρίδας. Το πλοίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο οικόπεδο Yörükler-1, στον κόλπο της Αττάλειας και εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, και ετοιμάζεται για νέα αποστολή. Άγνωστο παραμένει εάν η Άγκυρα αποστείλει για εργασίες το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» σε περιοχές συμφερόντων Ελλάδας και Κύπρου, αμφισβητώντας ευθέως μέρος της ελληνικής ή της κυπριακής ΑΟΖ, εντείνοντας έτσι την αντιπαράθεση με Αθήνα και Λευκωσία.

***
Τι λένε οι Έλληνες επιτελείς για το τουρκικό γεωτρύπανο

Οι εκτιμήσεις ωστόσο των επιτελών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι ότι το τουρκικό γεωτρύπανο, επέστρεψε στο λιμάνι λόγω πολλαπλών βλαβών και όταν ξαναβγεί από το λιμάνι θα πάει κάπου κοντά, ώστε εάν υπάρξουν και πάλι βλάβες να βρίσκεται πλησίον του επισκευαστικού κέντρου.. Συνεπώς ή στην Αττάλεια πάλι θα βρεθεί ή το πολύ στην Βόρεια Κύπρο (παραβιάζοντας όμως κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας).

***
Η Exxon Mobil θα τρυπήσει και νοτιότερα της Κρήτης

Την ίδια ώρα την επέκταση των ερευνών για υδρογονάνθρακες που διεξάγει η ExxonMobil νοτιότερα του ορίου που προσδιόριζε η NAVTEX της 7ης Νοεμβρίου, δηλαδή νοτιότερα της Κρήτης, θα προβλέπει νέα NAVTEX η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Οι ανεξερεύνητες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου φαίνεται να έχουν τεθεί εκ νέου στα ραντάρ των μεγάλων πολυεθνικών, που επαναξιολογούν τον ρόλο του φυσικού αερίου ως καυσίμου – γέφυρας για την ενεργειακή μετάβαση και την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.

***
Άλλο παγετός και άλλο παγετώνας

Μια φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια περιοδείας του στην Πέλλα, στάθηκε αφορμή να στηθεί ένα νέο… «πάρτι» στο Twitter. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε μαζί με την Θεοδώρα Τζάκρη, σε παραγωγούς της Πέλλας και, αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, επικαλέστηκε «τους… παγετώνες», που «κάποιες φορές καταστρέφουν την παραγωγή», προφανώς αντικαθιστώντας τους παγετούς με… παγετώνες. Και στο Twitter, όπως ήταν αναμενόμενο έγινε το έλα να δεις. Σας μεταφέρω μερικά: «Εσείς το ξέρατε πως στην Πέλλα αντί για παγετό, τώρα κάνει παγετώνες;», «Είδα προχτές ένα παγόβουνο», και πολλά άλλα.

***
Ξεσκονίζουν τους λογαριασμούς της Κιβωτού

Σας έχω νέα σχετικά με την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου που συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία: Αίτημα στην Ένωση ελληνικών τραπεζών υπέβαλε, μαθαίνω, η Οικονομική Αστυνομία ζητώντας να ενημερωθεί για τους λογαριασμούς και τις θυρίδες του πατέρα Αντωνίου, της πρεσβυτέρας Σταματίνας Γεωργαντή και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Κιβωτού. Σύμφωνα με πληροφορίες ανώτατων πηγών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το αίτημα συμπεριλαμβάνει και εταιρίες συνδεδεμένες με τα ως άνω πρόσωπα τα οποία λόγω της νομικής φύσης της ΜΚΟ, δεν υποχρεούνται σε υποβολή πόθεν έσχες άρα δεν μπορούσε να είναι γνωστό το εύρος της οικονομικής τους δραστηριότητας. Άλλες πηγές επισημαίνουν ότι στον αφορά στα παιδιά υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες σεξουαλικής βίας εις βάρος τους από εργαζόμενους και στελέχη της δομής τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.

Να σημειωθεί ότι εντοπίστηκε κομπόδεμα με… πολλά μηδενικά κατά τη διάρκεια των οικονομικών ελέγχων στο όνομα του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας. Ειδικότερα, στον προσωπικό τους λογαριασμό εντοπίστηκαν 130.000 ευρώ, που θα πρέπει οι ίδιοι να αποδείξουν από ποια πηγή προέρχονται.

***
Χριστουγεννιάτικο δένδρο που ζυγίζει 6 τόνους με 6.000 λαμπιόνια

Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, έφερε για την Αθήνα χριστουγεννιάτικο δένδρο από το Καρπενήσι. Όπως επίσης κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος γίνεται ένας άτυπος «διαγωνισμός» για το ποιο δένδρο ήταν πιο ψηλό, το εφετινό ή το περυσινό και γίνεται κάθε φορά προσπάθεια ώστε το εφετινό χριστουγεννιάτικο δένδρο να είναι ψηλότερο του περυσινού. Εφέτος το δέντρο είναι δύο μέτρα υψηλότερα από το περσινό, είναι δηλαδή 21 μέτρα και ζυγίζει… 6 τόνους. Τοποθετήθηκε στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος, σε ειδική βάση από οπλισμένο σκυρόδεμα. Πάνω του αναμένεται να τοποθετηθούν 6.000 λαμπιόνια, όλα Led, ώστε να υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας, κάπου 60% σε σχέση με πέρυσι. Για να φαίνεται καλύτερα το αστέρι, τα συνεργεία έκοψαν και ορισμένα κλαδιά.

***

Το name day cocktail party της Ασημακοπούλου

Προσκλήσεις πήραν σχεδόν όλοι στη ΝΔ, ανάμεσά τους και πρώην Πρωθυπουργοί και θα έχει ενδιαφέρον εάν θα παραστούν. Πρόκειται για το πάρτι της ευρωβουλευτού της ΝΔ Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου με την ευκαιρία της ονομαστικής της εορτής, δηλαδή την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι αφενός ότι το πάρτι αυτό είναι το πρώτο νεοδημοκρατικό, μετά τους περιορισμούς της πανδημίας (με εξαίρεση τα γαμήλια πάρτι) και δεύτερον ο χώρος όπου θα γίνει. Η κυρία Ασηματκοπούλου διοργανώνει πάρτι στην Αθηναϊκή Λέσχη. Μέλος δεν είναι αφού, όπως λέει, γυναίκες δεν γίνονται μέλη, συνεπώς πώς τα κατάφερε να της δοθεί η Αθηναϊκή Λέσχη; Μου είπε πως της παραχωρήθηκε ο χώρος «τιμής ένεκεν», επειδή ο πατέρας της ήταν μέλος της Λέσχης.

***
Ομόφωνα εξελέγη νέος Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Πειραιώς ο καθηγητής Μιχ. Σφακιανάκης

Μια σημαντική πρωτιά κατέκτησε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, καθώς είναι το πρώτο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Ελλάδα που εξέλεξε τον Πρύτανή του με βάση τις διατάξεις του πολυσυζητημένου νέου νόμου. Παράλληλα, κατεγράφη και άλλη μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτιά, καθώς ο νέος Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Πειραιώς, ο καθηγητής κ. Μιχάλης Σφακιανάκης, εξελέγη ομόφωνα με 11 ψήφους, κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, όπου δεν υπήρξαν κλυδωνισμοί και αναταράξεις, μέσα σε πνεύμα ομόνοιας και συνεργασίας, προχώρησε άμεσα στις διαδικασίες που προέβλεπε ο νέος νόμος για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και γυρίζει πλέον σελίδα, μετά την πετυχημένη θητεία του νυν πρύτανη, κ. Αγγελου Κότιου.