Είναι πλέον γεγονός και σας το μεταφέρω πάραυτα ότι οι γαλάζιες συζητήσεις του παρασκηνίου έχουν φουντώσει στη σκιά των εξελίξεων με τις υποκλοπές δεν είναι πια και το τόσο μυστικό. Για να ακριβολογούμε η ΝΔ έχει γίνει άνω κάτω, με βουλευτές και στελέχη σε ένα γαϊτανάκι εκτιμήσεων αφενός για τον αντίκτυπο της υπόθεσης αφετέρου για το… ποιοι μπορεί να περιλαμβάνονται στις επόμενες αποκαλύψεις. Ήδη την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές άρχισαν τα τηλεφωνήματα των ενδιαφερομένων για νέα λίστα. Αυτό που δεν είναι ακόμα γνωστό – θα φανεί όμως λίαν συντόμως – είναι τι σκέψεις κάνουν δύο πρώην Πρωθυπουργοί. Ο Αντώνης Σαμαράς, ένας εκ των φερόμενων στόχων παρακολούθησης με Predator, έχει προσώρας επιλέξει την απόλυτη σιωπή. Ετοιμάζεται ωστόσο δημόσια παρέμβασή του στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του «Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς» (7 Δεκεμβρίου). Θα δούμε ταύτιση απόψεων με τον έτερο πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο οποίος είχε τοποθετηθεί σε εκείνη την ομιλία στα Ανώγεια, σηκώνοντας συζητήσεις, ή κάτι άλλο; Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει εάν υπάρξει και νέα παρέμβαση Καραμανλή – μόλις μερικές ημέρες μετά την προγραμματισμένη ομιλία του Μεσσήνιου πολιτικού. Προϋποθέσεις διαμορφώνονται και για αυτό, καθώς την Κυριακή 20 Νοεμβρίου παρουσιάζεται στη Λάρισα το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» (εκδόσεις «Λιβάνη»), με καθοριστικούς σταθμούς της διακυβέρνησης 2004-2009. Οι πληροφορίες λένε ότι ο ίδιος θα παραστεί…

***
Κρύβουν και λογαριασμούς;

Το γιατί δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, αλλά τα στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων στις υποκλοπές επιχειρήσεων, των Intellexa και Krikel, πήγαν «λειψά» στη Βουλή. Και για να ακριβολογούμε οι ελλείψεις αφορούσαν στα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων της Krikel, της εταιρείας του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου. Βλέπετε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πήγαν μόνον τα στοιχεία καταθέσεων και αναλήψεων του τραπεζικού λογαριασμού της Krikel από την Οptimabank και όχι τα στοιχεία από την Τράπεζα Πειραιώς. Ο λογαριασμός της Krikel στην Πειραιώς έχει ανοίξει από το 2018 στο κατάστημα Κολωνακίου και είναι εκείνος από τον οποίο γινόντουσαν όλες οι κινήσεις της εταιρείας. Δηλαδή σε αυτόν πληρωνόταν και από αυτόν πλήρωνε η Krikel. Και εάν το ότι μέχρι σήμερα είχαμε κρυπτόμενους μάρτυρες από τη Βουλή έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, το ότι φαίνεται να έχουμε και αποκρυφθείσες καταθέσεις και λογαριασμούς είναι ακόμη πιο επιβαρυντικό. Ειδικά από τη στιγμή που η Βουλή ξέρει εδώ και 90 ημέρες τον επίμαχο λογαριασμό της Krikel στην Πειραιώς. Εν τέλει, εάν έχουν πρόβλημα να βρουν τις εισροές και εκροές της Krikel από το λογαριασμό της Πειραιώς, ας απευθυνθούν στον «τραπεζικό πανόπτη» Γιάννη Στουρνάρα ή στην Αρχή για το Ξέπλυμα για να τους προσκομίσει τα στοιχεία που ακόμη δεν έχουν γνωστοποιηθεί στο Κοινοβούλιο. Στο θέμα του λογαριασμού της Krikel στην Τράπεζα Πειραιώς ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος που διενεργεί τις ανακρίσεις για τις υποκλοπές έχει πολλά να βρει. Μπορεί ο ίδιος να έχει στραμμένη την προσοχή του σε όλες τις περιπτώσεις που έχουν σχέση με τις παρακολουθήσεις, αλλά ως έμπειρος δικαστικός γνωρίζει πως όταν ακολουθείς το χρήμα οδηγείσαι ταχύτερα στις απαντήσεις…

***
Η ανατίμηση του καφέ του βουλευτή

Έως προχθές οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου έπιναν τον καφέ τους (εσπρέσο ή φρέντο καπουτσίνο) πληρώνοντας 1.40 ευρώ. Από χθες όμως υπήρξε ανατίμηση κάτι που δεν άρεσε στους περισσότερους. Από 1.40 ευρώ που ήταν ο καφές πήγε 1.60 ευρώ, δηλαδή αύξηση 15%, τη στιγμή όμως που ο τιμάριθμος τρέχει με 9,1%. Δηλαδή η αύξηση ξεπερνά τον τιμάριθμο. Ανατιμήσεις μαθαίνω σημειώθηκαν και στο εστιατόριο της Βουλής σε ορισμένα προϊόντα. Αλλά εδώ που τα λέμε ο καφές του βουλευτή, των υπαλλήλων της Βουλής και των κοινοβουλευτικών συντακτών επιχορηγείται από τη Βουλή (είναι πιο φθηνός απ΄ότι πωλείται έξω), αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα την οποία θα την πούμε σε άλλη ώρα. Προς το παρόν, μαθαίνω ότι ανατίμηση στην τιμή του ουίσκι στη Βουλή δεν υπήρξε. Και ξέρετε γιατί; Επειδή δεν υπάρχει πλέον κατανάλωση. Πού άλλες εποχές που το καφενείο της Βουλής όταν υπήρχε συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως το πρώτο πράγμα που ξεπουλούσε ήταν το «on the rocks». Σήμερα, αυτό που φεύγει αμέσως είναι το… ψωμοτύρι.

***
Ο υπουργός… Ρόμποκοπ

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά από πολλές εβδομάδες έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσία Μητσοτάκη και Χατζηδάκη. Αναρρώνοντας από μια σοβαρή επέμβαση συνεπεία ενός ατυχήματος που είχε στις αρχές Οκτωβρίου, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης το πρωί της Παρασκευής εμφανίστηκε στον «Ελληνικό Κόσμο», όπου θα γινόταν η εκδήλωση για την πορεία των εκκρεμών συντάξεων. Ο Πιερρακάκης έκανε χαιρετισμό, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, καθώς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρείχε εργαλεία για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου της εκκαθάρισης αυτών. Ο υπουργός περπατάει με πατερίτσα, και με μεγαλύτερη ευχέρεια από ό,τι στο προηγούμενο διάστημα, αλλά φοράει ακόμη νάρθηκα σε όλο το πόδι, κάτι που έκανε τον Πρωθυπουργό να τον αποκαλέσει «Ρόμποκοπ». Από εμάς, σιδερένιος!

***
Ο Κουτσούμπας καλύπτει το κενό που άφησε η πανδημία

Παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα του με περιοδείες, συναντήσεις και επισκέψεις ανά την Ελλάδα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, πάντα καταφέρνει να ξεκλέψει λίγο χρόνο για να δει μια θεατρική παράσταση ή να παρακολουθήσει μια συναυλία. Μέσα σε λίγες μέρες κατάφερε να πάει σε μια συναυλία και να δει και δύο θεατρικές παραστάσεις. Το Σάββατο πήγε στο Μέγαρο Μουσικής στην συναυλία “Τα μπλουζ του Θάνου” όπου βασικοί συνεργάτες του Θάνου Μικρούτσικου, που πορεύτηκαν μαζί του σε διαφορετικές περιόδους προσέγγισαν μουσικές στιγμές του συνθέτη με τον τρόπο που εκείνος θα ήθελε. Εννοείται πως ο Γραμματέας του ΚΚΕ ο οποίος συνδεόταν με τον συνθέτη με βαθιά φιλία δεν θα μπορούσε να λείπει. Το βράδυ της Τρίτης παρακολούθησε την επίσημη πρεμιέρα του «Βυσσινόκηπου» του Τσέχωφ στο «μικρό Broadway» και την Πέμπτη την παράσταση της Ελένης Ράντου, το “Πάρτι της ζωής της” στο θέατρο “Διάνα” όπου η γνωστή ηθοποιός δίνει πραγματικά ένα ρεσιτάλ ερμηνείας γεμάτη συναίσθημα και συγκίνηση. Μάλλον ο Κουτσούμπας προσπαθεί να καλύψει το κενό της πανδημίας….

***
Πότε και πώς μπορεί να καταρριφθεί ένα πολιτικό αεροσκάφος

Ακούστηκαν πολλά (και αρκετές εικασίες) με αφορμή την περιπέτεια που είχαν οι επιβάτες των δύο αεροσκαφών (και τα δύο ήταν Μπόινγκ) της Emirates, που το ένα διατάχθηκε να επιστρέψει στην Αθήνα καθοδόν προς τη Νέα Υόρκη, επειδή η CIA ειδοποίησε ότι πιθανόν να ταξιδεύει σε αυτά ύποπτος για τρομοκρατία επιβάτης. Ίσως το πιο εντυπωσιακό και συνάμα ανατριχιαστικό που ακούστηκε (όχι όμως από ειδικούς) ήταν ότι οι πιλότοι των δύο F-16 που τον συνόδευαν είχαν εντολή να καταρρίψουν το αεροσκάφος σε περίπτωση που διαπιστωνόταν ότι υπήρχε σε αυτό αεροπειρατής. Τι πραγματικά όμως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις; Ρώτησα εν ενεργεία ιπτάμενους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας (πιλότους των F-16), οι οποίοι μου είπαν ότι τα δύο F-16 βρίσκονταν βάσει πρωτοκόλλου σε υπηρεσία συνοδείας, για λόγους ασφαλείας, με τα πολιτικό αεροσκάφος και όχι σε αποστολή κατάρριψης. Για να δοθεί εντολή κατάρριψης (που δύσκολα δίνεται τέτοια εντολή, δεν δόθηκε ούτε το 2001 όταν το «Ηλιος», πετούσε σε κατοικημένη περιοχή) θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι το υπό κατάληψη αεροσκάφος έχει μετατραπεί σε μια ιπτάμενη βόμβα και ότι με αυτό κινδυνεύουν ζωές στο έδαφος. Είναι ωστόσο δύσκολο να διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, αλλά εάν όντως επιβεβαιωθεί τότε ο μόνος που μπορεί να δώσει τέτοια εντολή είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας και κανείς άλλος. Θα δώσει ο Πρωθυπουργός την εντολή κατάρριψης μετά και από εισηγήσεις ειδικών μόνον και μόνον για να σωθούν άλλες ζωές στο έδαφος. Συνεπώς όταν τα δύο F-16 απογειώθηκαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας για να συνοδεύσουν βάσει πρωτοκόλλου το αεροσκάφος της Emirates, δεν είχαν πάρει καμία άλλη εντολή πέρας μόνον αυτής της συνοδείας.

***
Υποψήφιος με τη ΝΔ στη Ηλεία ο Κοντογιαννόπουλος

Επιστρέφει στη ΝΔ ο πρώην υπουργός Βασίλης Κοντογιαννόπουλος και τάσσεται στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, πολλά χρόνια μετά την διαγραφή του από το κόμμα. Ο ίδιος λέει ότι θα είναι υποψήφιος στην Ηλεία. Να θυμίσω ότι η διαγραφή του είχε γίνει το 1998, όταν πρόεδρος της ΝΔ ήταν ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πριν συμπληρώσει 12 μήνες στην προεδρία, λόγω έντονης εσωκομματικής αμφισβήτησης, διέγραψε έξι στελέχη και έθεσε όχι εκτός αλλά «υπεράνω κόμματος» τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με αφορμή νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ της τότε κυβέρνησης Σημίτη. Στις 3 Φεβρουαρίου 1998 παραπέμπονται στο Πειθαρχικό και διαγράφονται οι Γ. Σουφλιάς, Στ. Μάνος, Β. Κοντογιαννόπουλος και, για ένα έτος, οι Α. Παπαληγούρας, Π. Τατούλης και Ν. Κάκκαλος. Το αιτιολογικό ήταν ότι δεν ακολούθησαν την κομματική γραμμή κατά την ψήφιση της επίμαχης διάταξης για την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος στις ΔΕΚΟ.

***
Ο καθρέφτης που αντί βόμβες εντοπίζει χαλασμένα… τακάκια

Ο έλεγχος που γίνεται στα αυτοκίνητα για να εισέλθουν στο γκαράζ της Βουλής είναι πράγματι εντυπωσιακός. Πέραν από την καταγραφή του οχήματος που δικαιούται να παρκάρει, υπάρχει ένας αστυνομικός στην είσοδο με πολιτικά ο οποίος κρατά ένα παράξενο μπαστούνι το οποίο καταλήγει σε έναν καθρέφτη. Βάζει τον καθρέφτη σε κάθε αυτοκίνητο και παρατηρεί αν μεταφέρει… βόμβα ή οτιδήποτε άλλο εκρηκτικό μηχανισμό. Αυτός ο έλεγχος γίνεται αρκετό καιρό τώρα. Τώρα μεταξύ μας καλά κάνει η Βουλή και παίρνει μέτρα ασφαλείας. Δεν ξέρεις και από πού θα σου έλθει το κακό. Μόλις προχθές συλλάβανε 14χρονο μαθητή που προσπάθησε να μπει στη Βουλή με… σουγιά: «Βρήκατε καμιά φορά τίποτα κάτω από τα αυτοκίνητα;», ρωτήθηκε ο αστυνομικός και αυτός με χιούμορ απάντησε: «Ναι βρήκαμε χαλασμένα τακάκια και τρυπημένες εξατμίσεις…». Να σημειώσω όμως εδώ ότι συνήθως α υπουργικά αυτοκίνητα δεν περνούν από έλεγχο γιατί παρκάρουν στο προαύλιο της Βουλής, μπροστά από το Εντευκτήριο βουλευτών, όπου δεν υπάρχει καν έλεγχος ανίχνευσης μετάλλων. Αλλά για να είμαι ακριβής δεν είναι μόνον τα υπουργικά αυτοκίνητα που παρκάρουν εκεί, παρκάρουν και μερικών βουλευτών και η μηχανή ενός πρώην υπουργού και βουλευτή της αντιπολίτευσης

***
Τουλάχιστον σε εσένα δεν κινδυνεύουν να πέσουν τα μαλλιά σου

Μια άγνωστη και προπαντός χιουμοριστική συνομιλία που είχε με τον Κωστή Χατζιδάκη όταν του ζήτησε να αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου, περιέγραψε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας για τις συντάξεις. Στο τηλεφώνημά του ο έως εκείνη την ώρα υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αιφνιδιάστηκε και υπήρξε μια παύση στη συζήτηση, με τον κ. Μητσοτάκη να επιστρατεύει μια χιουμοριστική ατάκα, αφού του είπε ότι, τουλάχιστον από τις δυσκολίες που θα συναντήσει στο υπουργείο Εργασίας, δεν κινδυνεύει να του πέσουν τα…μαλλιά