Το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει άμεσα την πρωτοβουλία να προσκληθεί στην Βουλή ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με στόχο να συζητηθεί εξ ολοκλήρου η εθνική στρατηγική για την παιδική προστασία και να αποφασιστεί ένα ουσιαστικό πλαίσιο πρόληψης, ευαισθητοποίησης και προστασίας από την παιδική κακοποίηση.

Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Βοηθό Συνήγορο του πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποτελούνταν από τον επικεφαλής της Κ.Ο. Μιχάλη Κατρίνη, την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο και υπεύθυνη για θέματα Δικαιοσύνης Νάντια Γιαννακοπούλου, τον κοινοβουλευτικό υπεύθυνο Κοινωνικών Υποθέσεων Γιώργο Μουλκιώτη και τη γραμματέα του τομέα Πρόνοιας, Έφη Μπέκου.

Επιστροφή στην οικογένεια, υπό προϋποθέσεις – Αποφυγή ιδρυματοποίησης

Κατά την συζήτηση με την βοηθό Συνήγορο για τα δικαιώματα του παιδιού κ. Κουφονικολάκου και τον Συνήγορο του Πολίτη κ. Ποττάκη, εκφράστηκε η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη πολιτική, με σταθερούς πόρους, ανθρώπινο δυναμικό, ποιοτικές υπηρεσίες και ουσιαστικό έλεγχο, μακριά από λογικές ιδρυματισμού, παρωχημένης φιλανθρωπίας και στιγματισμού.

Με οδηγό τη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με κατεύθυνση την πρόληψη και τη στήριξη των οικογενειών που βιώνουν διάφορες κρίσεις οικονομικού – κοινωνικού αποκλεισμού και την αποφυγή κάθε μορφής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών.

Τονίστηκε η ανάγκη της επιστροφής των παιδιών στο οικογενειακό τους περιβάλλον, μέσα από την αποφυγή εγκλεισμού, μετά από συνεργασία κοινωνικών και δικαστικών αρχών, με αυστηρές προδιαγραφές, ελέγχους και πρωτοκόλλα σε κεντρικό, περιφερικό και τοπικό επίπεδο.

Μια τέτοια πολιτική, που βρίσκεται και στον πυρήνα της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, προφανώς δεν εξαντλείται σε επικοινωνιακή διαχείριση τραγικών γεγονότων, όπως το πρόσφατο με την πολλαπλή κακοποίηση του 12χρονου κοριτσιού – σημειώνει το ΠΑΣΟΚ – γεγονός που δεν προσφέρεται για κομματική ή πολιτική αντιπαράθεση, αλλά είναι πεδίο ουσιαστικού διαλόγου και συμφωνίας πάνω σε πολιτικές που πρέπει να είναι αποτελεσματικές και μετρήσιμες.

«Η σιωπή είναι συνενοχή»

Μετά την συνάντηση, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Μιχάλης Κατρίνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών, έχει αποτύχει. Πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι νέο, σύγχρονο, αποτελεσματικό με ανθρώπινη διάσταση και στόχευση. Με διαλειτουργικότητα – που σήμερα δεν υπάρχει – ανάμεσα στην οικογένεια, το σχολείο και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Με νέα προγράμματα, μακριά από λογικές ιδρυματισμού και στιγματισμού. Με μια πλατιά συμμαχία με την κοινωνία, τα ΜΜΕ, τους φορείς. Με ευαισθητοποίηση όλων, γιατί πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας και να ανοίξουν και στόματα. Η σιωπή είναι συνενοχή».