Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που στρέφονται στα καυσόξυλα ως επιλογή θέρμανσης για τον χειμώνα. Η επιλογή αυτή είναι αναγκαστική για πολλούς λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά δεν παύει να είναι επικίνδυνη.

Μιλώντας στο iatropedia.gr o πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, τονίζει πως τα μικροσωματίδια που εκλύονται από τα τζάκια ενοχοποιούνται κάθε χρόνο, για 450 χιλιάδες πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη και τουλάχιστον 15 χιλιάδες στην Ελλάδα.

Αν και οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στην ανάγκη των ανθρώπων να ζεσταθούν, δεν μπορούν -όπως λένε- να «κλείσουν τα μάτια» στις βλαβερές επιπτώσεις που κρύβει για την υγεία η καύση ορυκτών καυσίμων και καυσόξυλων.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ετοιμάζεται, μάλιστα, να εκδώσει τις επόμενες μέρες σχετική ανακοίνωση, στην οποία θα επισημαίνει τους κινδύνους.

Επικίνδυνο

Ο πρόεδρος της ΕΑΕ, Χειρουργός – Ογκολόγος, Ευάγγελος Φιλόπουλος, επισημαίνει τις επιπτώσεις:

«Εκείνο που μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα, αλλά δεν θα σταματήσουμε την εκστρατεία μας, είναι ότι όντως ο κόσμος έχει προβλήματα θέρμανσης, αλλά κι εμείς δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη το καθήκον μας να προειδοποιούμε για τις συνέπειες που υπάρχουν στην υγεία. Δεν είμαστε Πολιτεία για να λύνουμε τα θέματα, ούτε είμαστε η πλειοψηφία του πληθυσμού για να αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι όλοι μαζί. Εμείς οφείλουμε ως εκπρόσωποι ενός Οργανισμού με την ιστορία, την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του να τονίσουμε το επικίνδυνο της καύσης των ξύλων», σημειώνει ο επιστήμονας.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει τονίσει επανειλημμένα τα προβλήματα που προκαλεί στο περιβάλλον και την υγεία, η καύση του ξύλου.

Στο παρελθόν μάλιστα, είχε διατυπώσει την άποψη ότι καλό θα ήταν οι πολίτες να καταργήσουν εντελώς τα τζάκια στα σπίτια τους και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η καύση των ξύλων -ακόμη και των πιο καλών ποιοτικά- εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον (στον αέρα) μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως PM 2,5μm, τα οποία διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος.

«Η ανησυχία για την υγεία είναι ότι παράγονται χημικές ουσίες οι οποίες είναι επικίνδυνες για τον οργανισμό, τόσο μέσα στο σπίτι που καίει ένα τζάκι, όσο έξω από το σπίτι που γεμίζει από την καμινάδα όλη η γειτονιά αυτή τη μυρωδιά τη χαρακτηριστική. Αυτή η μυρωδιά είναι ένδειξη ότι κυκλοφορούν στον αέρα ουσίες επικίνδυνες», αναφέρει ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας και εξηγεί περαιτέρω:

«Τα μικροσωματίδια, όπως αναφέρεται στην ΕΕ, προκαλούν πάνω από 450.000 πρόωρους θανάτους τον χρόνο, ιδίως από πνεύμονα και από καρδιά. Κυρίως δηλαδή, από καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και από άλλους καρκίνους σε μικρότερη συχνότητα», σημειώνει ο κ. Φιλόπουλος.

Βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις

Στις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, πολλοί άνθρωποι και παιδιά διαμαρτύρονται για δύσπνοια, ή έχουν έντονο βήχα. Περισσότερο ευάλωτοι είναι οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και τα παιδιά.

«Βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί σε παιδιά ή σε ανθρώπους που έχουν συννοσηρότητες -κυρίως ασθένειες των πνευμόνων. Διαμαρτύρονται συχνά ότι δεν αισθάνονται καλά, ότι έχουν δύσπνοια, ή βήχα, δείγμα ότι κάτι δεν πάει καλά. Από την άλλη είναι δύσκολο να καταγραφούν ακριβώς οι άμεσες ή και οι μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις γιατί αυτό θέλει παρατήρηση πάρα πολλών ετών. Χρειάζεται αποκλεισμός άλλων καταστάσεων που δημιουργούν παρόμοια προβλήματα, γεγονός που είναι εξαιρετικά δύσκολο», σημειώνει ο επιστήμονας.

Η μεγάλη πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα, σύμφωνα με όλες τις μελέτες και τις διαπιστώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προκαλεί πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου (σ’ όσους είναι εκτεθειμένοι σ΄ αυτά), αλλά και πληθώρα άλλων ασθενειών.

Αποτελεί δε, επιπλέον αιτία ατμοσφαιρικής ρύπανσης πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν που προκαλούν τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Για τον λόγο αυτό, το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας:

«Αυτό συμβαίνει κυρίως στις μεγάλες πόλεις, να το τονίσουμε. Η μόλυνση στην Αθήνα δεν έχει καλό εξαερισμό. Επίσης, στα Γιάννενα, στη Λάρισα, σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας, η μόλυνση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ειδικά αυτές οι πόλεις της βόρειας Ελλάδας, αλλά και της νότιας, π.χ. η Πάτρα, έχουν και εισαγόμενη ατμοσφαιρική μόλυνση από γειτονικά κράτη, αλλά και από άλλες αιτίες, π.χ. τα λιμάνια είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα από τα φουγάρα των πλοίων, που οι εκπομπές τους είναι ιδιαίτερα ρυπογόνες και καρκινογόνες, και κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό», σημειώνει.

Γυρίζουμε δεκαετίες πίσω

Η ενεργειακή κρίση μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω σε θέματα περιβάλλοντος και υγείας, σημειώνει ο επιστήμονας και τονίζει πως θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ξαναγυρίσουμε σε λιγότερο ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

«Δυστυχώς η εποχή μας έχει διολισθήσει σε μία έντονη οπισθοδρόμηση, η οποία όλοι ελπίζουμε να τερματιστεί γρήγορα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει το πότε. Αλλά σίγουρα θα πάρει χρόνια μέχρι να ξαναβρούμε ένα ρυθμό προς ηπιότερες μορφές ενέργειας που να είναι λιγότερο ρυπογόνες όχι μόνο γιατί επηρεάζουν το κλίμα, αλλά γιατί κάνουν κακό και στην υγεία μας», τονίζει ο Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, όπως λέει, ενώ ταυτόχρονα κατανοούν την αναγκαιότητα παρεμβάσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης:

«Έχουμε μεγάλη ανησυχία, αλλά έχουμε και κατανόηση ότι δεν μπορεί ο κόσμος να παγώσει. Αλλά από την άλλη μεριά πιστεύουμε ότι μπορεί κανένας να πάρει μέτρα συλλογικά -ιδίως στις πολυκατοικίες- ώστε να κατανείμει σωστά τη θέρμανση για να μην υπάρχει πρόβλημα. Και στο κάτω κάτω δεν χρειάζεται να κυκλοφορούμε με το φανελάκι μέσα στο σπίτι το χειμώνα. Να είμαστε καλύτερα ντυμένοι», προτρέπει ο πρόεδρος της ΕΑΕ και καταλήγει:

«Κανείς, όμως, δεν αμφισβητεί τα δεδομένα που σας ανέφερα προηγουμένως για την επίδραση που έχουν τα μικροσωματίδια ή η εκπομπή του παραγόμενου καπνού από την καύση ορυκτών και κυρίως ξύλων για τα τζάκια», λέει.