Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους «δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ» την προσάρτηση στη Ρωσία εδαφών της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με το anews.com.

«Εμείς οι ίδιοι και πολλές άλλες χώρες ήμασταν σαφείς. Δεν θα αναγνωρίσουμε, δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ, την προσάρτηση ουκρανικού εδάφους στη Ρωσία», τόνισε ο Μπλίνκεν, καθώς η Μόσχα και οι αρχές των περιοχών που έχει καταλάβει στην Ουκρανία δήλωσαν ότι το «ναι» είχε συντριπτικό προβάδισμα στα «δημοψηφίσματα» για την προσάρτηση.

Ορισμένοι άνθρωποι «απλά εξαφανίζονται»

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε την απειλή του προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα επιβάλουν πρόσθετο, γρήγορο και σοβαρό κόστος στη Ρωσία» για τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε τι συμβαίνει εδώ. Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, κατέλαβε εδάφη και συμμετέχει σε ένα διαβολικό σχέδιο σε ορισμένα από τα εδάφη που κατέλαβε, όπου έχει μετακινήσει τον τοπικό πληθυσμό», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΈΞ.

Ορισμένοι άνθρωποι απελαύνονται και άλλοι «απλά εξαφανίζονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπλίνκεν.

«Στη συνέχεια, φέρνουν Ρώσους με λεωφορεία, εγκαθιστούν κυβερνήσεις – μαριονέτες και εμπλέκονται στο δημοψήφισμα και χειραγωγούν, σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα, για να ισχυριστούν στη συνέχεια ότι η περιοχή ανήκει στη Ρωσία», προσέθεσε.

«Οι διαρροές στους αγωγούς δεν θα έχουν μεγάλη επίδραση για την Ευρώπη»

Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου, δίπλα στον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε επίσης ότι αντιλαμβάνεται πως οι διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream δεν θα έχουν σημαντική επίδραση στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη αρχικές αναφορές πως οι διαρροές μπορεί να είναι το αποτέλεσμα επίθεσης ή δολιοφθοράς, ωστόσο τόνισε ότι αν οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά, αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός.