Έξι διεθνείς καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους και μια Ελληνίδα,  παρουσιάζουν αδημοσίευτα έργα τους στην έκθεση «Κόμικς από τη θάλασσα» (Fumetti dal mare) που από την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου εγκαινιάσθηκε στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (Πατησίων 47) και θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου. Η θάλασσα, αυτό «το αρχέγονο και ζωτικής σημασίας στοιχείο που ενώνει πολιτισμούς, που γίνεται χώρος συνάντησης, διέλευσης, ένταξης και ανακάλυψης», υπήρξε η ιδανική πηγή έμπνευσης των καλλιτεχνών για την έκθεση που  επιμελήθηκαν η Ελιζαμπέτα Τραματσέρε (αρχισυντάκτρια των εκδόσεων Diabolo edizioni) και η Ντονάτα Μπολόνια, σε συνεργασία για την Ελλάδα με το διεθνές φεστιβάλ Comicdom Con Athens, και σε συντονισμό της Αφροδίτης Οικονομίδου και της Αλις Μποτέγκα.

Στην έκθεση «Κόμικς από τη θάλασσα» που σίγουρα διακρίνεται από πρωτοτυπία και που ως πρωτοβουλία βραβεύτηκε από τη δημόσια προκήρυξη «Προώθηση των Κόμικς 2021» της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονης Δημιουργικότητας του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας, παρουσιάζονται έργα των καλλιτεχνών Σφμπεντ Μπενγκου (Αλβανία), Τζιανλούκα Κοσταντίνι (Ιταλία), Έλενα Γώγου (Ελλάδα), Τομά Ζιλμπέρ (Γαλλία), Ρομπέρτα (Joe1) Μούτσι (Ιταλία), και Μάρκο Πασέτα (Ιταλία). Μάλιστα, τα έργα δημιουργήθηκαν ειδικά  ειδικά για αυτή την εκδήλωση.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες

 

Ο Σφμπεντ Μπενγκου γεννήθηκε στα Τίρανα και έχει εικοσαετή εμπειρία διδασκαλίας και δραστηριότητας στους τομείς της Τέχνης, των Πολυμέσων και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Συνεργάζεται με Πολιτιστικά Ιδρύματα, Πανεπιστήμια, εθνικούς και διεθνείς Οργανισμούς. Το 1997 εισήγαγε για πρώτη φορά τα κόμικς στα πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών στην Αλβανία. Συμπεριλαμβάνεται στον Άτλαντα Σύγχρονης Τέχνης De Agostini 2021.

https://www.shpendbengu.com/

***

Ο Τζιανλούκα Κοσταντίνι είναι καλλιτέχνης και ακτιβιστής. Έχει δημοσιεύσει graphic novels στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Διδάσκει σχέδιο και κόμικς στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπολόνια. Οι γελοιογραφίες και οι ιστορίες του έχουν εμφανιστεί στις σημαντικότερες ιταλικές και διεθνείς εφημερίδες. Συνεργάζεται με οργανισμούς όπως ARCI, Oxfam, Amnesty International, ActionAid, DiEM25 καθώς και με τον Κινέζο καλλιτέχνη Ai WeiWei.

https://www.channeldraw.org/

***

Η Έλενα Γώγου είναι freelance σκιτσογράφος και εικονογράφος που ζει στην Πάτρα. Είναι πτυχιούχος Μηχανολόγος και Αεροναυπηγός. Τα κόμικς της έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις, περιοδικά και άλλες εκδόσεις. Προτιμά χαρακτήρες δράσης και πειραματίζεται με ιστορίες που της επιτρέπουν να σχεδιάζει και να εξερευνά νέους κόσμους, όπως η δυστοπική φαντασία και το cyberpunk.

https://elenagogou.com/

***

Ο Τομά Ζιλμπέρ είναι Γάλλος συγγραφέας που σπούδασε Καλές Τέχνες στο Παρίσι και Κόμικς στη Σχολή Τέχνης Saint-Luc των Βρυξελλών. Η καλλιτεχνική του καριέρα περιλαμβάνει έργα ως εικονογράφος διηγημάτων και σειρών μυθοπλασίας για παιδιά παράλληλα με πιο προσωπικά συγγραφικά έργα που δημοσιεύονται στην Ιταλία από τη Diabolo Edizioni.

https://www.instagram.com/thomasgilbertbd/

***

Η Ρομπέρτα Μούτσι (γνωστή ως Joe1) είναι μια νέα και ταλαντούχα σκιτσογράφος που γεννήθηκε στο Nardò, στην περιφέρεια του Lecce. Συμμετείχε στην ανθολογία Materia Degenere που κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδόσεις Diabolo Edizioni. Για τα κόμικς Feltrinelli δημιούργησε το Cenerentola con Fumettibrutti και το Nora’s big eyes. Είναι πολύ ενεργή στην underground σκηνή κόμικς και στον χώρο των ανεξάρτητων παραγωγών.

https://www.instagram.com/joe1_____/?hl=it

***

Ο Μάρκο Πασέτα είναι εικονογράφος και σκιτσογράφος. Έχει εκδώσει κόμικς για παιδιά και εικονογραφημένα βιβλία τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό. Διδάσκει στο International School of Comics στο Τορίνο και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους.

https://marcopaschetta.com/

Η έκθεση διοργανώνεται από τον Οργανισμό Βιβλιοθηκών και Μουσείων του Lecce, σε συνεργασία με τους Diabolo Edizioni, LedA Laboratori, Picturebook Fest και με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Τιράνων, του Πανεπιστημίου Marin Barleti, του Comicdom Con Athens, του BJCEM – Association Internationale pour la Biennale des Jeunes Créateurs d’Europe et de la Méditerranée και του Institute of Mediterranean Cultures. Πριν φτάσει στην Αθήνα η έκθεση παρουσιάστηκε στην Ιταλία, στο Μουσείο Castromediano του Lecce και στην Αλβανία, στο Murat Toptani των Τιράνων. Να σημειωθεί επίσης ότι η έκθεση «Κόμικς από τη θάλασσα» εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Από την Προοπτική της Θάλασσας. Φεστιβάλ Κόμικς στα Νοτιοανατολικά» με στόχο την ενίσχυση της κουλτούρας των σύγχρονων, εθνικών και διεθνών comics.

Χρήσιμες πληροφορίες

Διάρκεια έκθεσης: 13 – 30 Σεπτεμβρίου 2022

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-14.00 / 16.00-19.0

Σάββατο 10.00-14.00

Είσοδος ελεύθερη