Τα πρώτα του μηνύματα προς τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου έστειλε  ο Κάρολος Γ’, ο οποίος σήμερα, Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, θα ανακηρυχθεί επισήμως βασιλιάς στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Διαδοχής στο Λονδίνο.

Το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει το Σάββατο στις 10:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξη του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα, από τον εξώστη του παλατιού και, την επομένη, σε όλες τις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Την οφείλω ένα τεράστιο χρέος»

Εμφανώς συγκινημένος ο Κάρολος Γ΄ απευθύνθηκε χθες, στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα», τόνισε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας.

«Η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, την κοινοπολιτεία και για αμέτρητους ανθρώπους», είπε ο μεγαλύτερος γιος της Ελισάβετ Β’.

Συμπλήρωσε ότι, ανακούφιση τόσο για τον ίδιο, όσο και για την οικογένειά του, προσφέρουν ο σεβασμός και η στοργή που απολάμβανε η μητέρα του καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της.

«Της οφείλω ένα τεράστιο χρέος», είπε ο βασιλιάς Κάρολος, σημειώνοντας πως «η βασίλισσα Ελισάβετ έζησε μία πλούσια ζωή» και προσθέτοντας ότι «η υπόσχεση που έδωσε να υπηρετεί τη χώρα είναι σημαντική».

Ο νέος βασιλιάς παραδέχθηκε ότι λόγω των νέων του καθηκόντων η ζωή του θα αλλάξει ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε τόσο στην Καμίλα, όσο και στον Γουίλιαμ και Χάρι.

«Η ζωή μου φυσικά θα αλλάξει. Δεν θα μπορώ να αφιερώνω τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια στα φιλανθρωπικά ιδρύματα», τόνισε ο Κάρολος Γ’.

Και προσέθεσε: «Επίσης, είναι εποχή αλλαγών και για την οικογένειά μου. Η Καμίλα είναι στο πλευρό μου και γίνεται βασιλική σύζυγος και ξέρω ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

Στη συνέχεια, εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι ο διάδοχός του, Γουίλιαμ, «θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους», ενώ εξέφρασε την αγάπη του στον Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ, «που συνεχίζουν να χτίζουν τις ζωές τους στο εξωτερικό».

Στο αββαείο του Ουέστμινστερ η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

Μια ανατροπή επιφύλασσε ακόμα και μετά θάνατον η βασίλισσα Ελισάβετ.

Όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου η κηδεία της Ελισάβετ – έπειτα από δική της απόφαση όσο βρισκόταν εν ζωή – θα πραγματοποιηθεί στο αββαείο του Ουέστμινστερ «σπάζοντας» την παράδοση 200 και πλέον ετών.

Από την εποχή του Γεωργίου του Γ’ και μετά όλες οι κηδείες των Βρετανών μοναρχών τελούνται παραδοσιακά στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Ουίνδσορ, όπως έγινε και τον Απρίλιο του περασμένου έτους, όπου στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε και η κηδεία του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου

Σύμφωνα με τους Times η βασίλισσα Ελισάβετ επιθυμούσε η δική της κηδεία να τελεστεί στο αββαείο του Ουέστμινστερ διότι θεωρούσε πως έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε μεγαλύτερο χώρο από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Στη συνέχεια θα ταφεί στο παρεκκλήσι του πύργου Ουίνδσορ.

Οι βασιλικές κατοικίες — κάποιες από τις οποίες είναι ανοικτές στο κοινό, όπως τα μουσεία στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το Μπαλμόραλ στη Σκωτία και το Σάντριγχαμ στην ανατολική Αγγλία– θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την ημέρα της κηδείας, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του νέου βασιλιά της Βρετανίας Καρόλου Γ’.